AZ laat Ajax lang leven maar wint wel met 1-2 in Amsterdam

8 oktober 2023 16:35

AZ laat Ajax lang leven maar wint wel met 1-2 in Amsterdam; image source: Pro Shots

Deze zondag heeft AZ de punten meegenomen uit Amsterdam. In een wedstrijd waarin Branco van den Boomen scoorde uit het enige schot op doel van Amsterdamse kant mocht Ajax vooral gelukkig zijn dat de ploeg uit Alkmaar het vizier niet op scherp had staan. Pavlidis en De Wit scoorden wel en zo werd het 1-2 voor de bezoekers.

In een periode waarin Ajax een zwaar dubbel programma had, ontving Ajax vandaag AZ in de Johan Cruijff ArenA. Ten opzichte van de wedstrijd in Athene ontbraken Josip Šutalo en Steven Berghuis. Jakov Medić stond rechts centraal, Steven Bergwijn stond op 10 en Amourricho van Axel Dongen had zijn eerste basisplaats als linksbuiten.

Het eerste schot op doel was van AZ. Na een combinatie tussen Dani de Wit en Pavlidis kon Myron van Brederode schieten, maar Gorter pakte de bal in de korte hoek. Ook de tweede kans was voor van Brederode, maar wederom stond Gorter paraat en pakte het schot van de linksbuiten van AZ.

Na een minuut of 20 was het volgende opmerkelijk feit aan lange blessurebehandeling voor Devyne Rensch, nadat hij hard in aanraking kwam met Dani de Wit. Maar de rechtsback kon door. Tegenvaller was het uitvallen van de jonge Amourricho van Axel Dongen een paar minuten voor rust. Na een tackle van Sugawara moest de al zo vaak met blessures kampende buitenspeler zich laten vervangen door Georges Mikautadze.

Maar voor de rust kwam de volgende tegenslag. Na een lange bal van Hato kwam AZ er snel uit en uiteindelijk gaf Lahdo de steekpass op Pavlidis. Zowel Medić als Ávila lieten na om mee te lopen met de Griekse topscorer, waarna hij met een hard schot Gorter passeerde in de korte hoek en AZ op 0-1 zette.

De rust werd bereikt zonder schoten op doel van Ajax. De Amsterdammers waren wel meer aan de bal, maar kwamen niet tot grote kansen. Na de rust kwam Anton Gaaei in de ploeg, waar Rensch toch nog last had van de tackle van de Wit in de eerste helft.

Iets meer dan 10 minuten na de rust kwamen de Alkmaarders op 0-2. Na een onderschepping van Clasie op een slechte inspeelpass van Medić kwam de bal via van Brederode en Lahdo bij Mijnans die de bal strak voor gaf en Dani de Wit werkte de bal van dichtbij binnen.

Nadat Silvano Vos geel kreeg voor een charge op Dani de Wit, werd hij 3 minuten later vervangen door Branco van den Boomen. Een paar minuten na zijn invalbeurt schoot Branco van den Boomen met het eerste Amsterdamse schot op doel de stand op 1-2 in de 72e minuut. Waar Georges Mikautadze een vrije aanlegkans kreeg maar treuzelde, viel de bal daarna voor Van den Boomen die niet nadacht en uithaalde. Via Penetra ging de bal achter Matthew Ryan.

Waar Ajax dus weer dichterbij kwam, leek AZ al snel weer de marge op 2 te zetten. Pavlidis omspeelde Gorter, maar kreeg de bal niet in de goal en schoot voorlangs. De bal werd nog opgepikt door de ingevallen Sadiq die weer voorgaf op Pavlidis, maar zijn kopbal trof geen doel.

Het was de laatste actie van Pavlidis, die werd vervangen door Odgaard. De volgende kans was voor dezelfde Odgaard, die een vrije kans leek te krijgen net buiten het 5 meter gebied, maar dit leverde geen schot op doel op. 10 minuten voor tijd kreeg Odgaard wederom een schotkans, maar dit keer ging het naast de Amsterdamse doel. De Deen kreeg als snel nog een kans om zijn invalbeurt de bekronen maar Gorter wist te redden.

Vlak voor de blessuretijd bracht Maurice Steijn nog een extra aanvaller met Chuba Akpom in plaats van Jakov Medić in de hoop wat te kunnen forceren. In de laatste minuut kreeg Ajax nog een corner, waarbij Jay Gorter nog mee naar voren kwam. Mikautadze kon nog schieten, maar schoot ruim over. Hierna floot Lindhout af en dus leed Ajax alweer zijn derde nederlaag deze competitie.