AEK - Ajax verdient geen winnaar en krijgt deze ook niet, 1-1

5 oktober 2023 20:42

AEK - Ajax verdient geen winnaar en krijgt deze ook niet, 1-1; image source: Pro Shots

Ajax heeft ook de tweede groepswedstrijd in de UEFA Europa League gelijkgespeeld. Na de doelpuntrijke wedstrijd tegen Marseille werd er nu in Athene 1-1 gespeeld tegen AEK. Steven Bergwijn maakte in de eerste helft uit een penalty de 0-1 en oude bekende Vida maakte de 1-1.

Na een wat saai begin was de eerste serieuze kans voor Ajax na een minuut of 10, waar Forbs vrij kon aanleggen van net buiten de 16. Keeper Stanković had er moeite mee, maar wist de bal in tweede instantie alsnog de klemmen. Na een minuut of 20 kwam Brobbey in positie om te schieten na een mooie steekpass, maar de hoek bleek te lastig om keeper Stanković in problemen te brengen. AEK probeerde aan te zetten en kreeg schotkansen, maar Gorter werd niet echt getest.

Na 28 minuten stoomde Bergwijn op en binnen de 16, waar Pineda aan de aanvoerder ging hangen. Deze kwam ten val en dit leverde Ajax een strafschop op, waar Bergwijn zelf achter ging staan.
Hij maakte hier geen fout en zette Ajax op 0-1.

Een paar minuten na de 0-1 moest Gorter aan het werk, maar op het schot van Pineda wist de doelman wel te redden, maar niet overtuigend. Hij gaf een rebound weg die door Hajsafi over werd geschoten.

5 minuten voor de rust kreeg Bergwijn nog een kans, maar schoot de bal recht op de doelman af. De Amsterdammers bleven aanzetten en het volgende schot was van Berghuis, waar een knappe redding op volgde.

De eerste kans na de rust was voor AEK. Hato gaf een corner weg na een slechte terugspeelbal op Gorter die naast de goal ging. Uit een ingestudeerde variant kwam AEK tot een schot, maar dit ging naast het doel van Gorter.

Ajax kreeg hierna een goede kans op 0-2, maar de pass waarmee Berghuis hoopte Brobbey te bereiken werd op tijd weggewerkt door Szymanski.

De eerste gele kaart voor Ajax was voor Brian Brobbey. Nadat hij al een aantal keer stevige duels uitvocht met de Griekse verdediging werd er dit keer tegen de Ajacied gefloten. Brobbey werd hier moe van en deed een wegwerpgebaar, wat de scheidsrechter bestrafte met geel. Hier mocht ook Šutalo een gele kaart in ontvangst nemen na een te hoog geheven been in een luchtduel.

Gorter kon wel zijn kunnen tonen bij een schot van Gacinovic in de korte hoek, waar Gorter goed ingreep en hierdoor kon Ajax de voorsprong vasthouden. Nadat het weer even had geduurd tot een Amsterdamse kans, kwam deze in de 69e minuut. Nadat Forbs eerst de bal knap binnen hield, kwam de bal via Bergwijn bij Berghuis. Zijn schot werd nog aangeraakt, maar Stanković redde.

Met nog iets meer dan een kwartier te gaan werd Brobbey gewisseld voor Chuba Akpom. De eerste actie die Akpom mocht doen was aftrappen. Binnen een minuut na de wissel gaf Amrabat de bal voor en liep Vida weg bij Šutalo. Op korte afstand van Gorter wist de knipoog-Kroaat AEK op gelijke hoogte te zetten en was het 1-1.

Iets later kreeg Mantalos de kans op de Grieken op voorsprong te zetten, maar Gorter zag de bal naast gaan.
Taylor kreeg de kans om Ajax weer op voorsprong te zetten een kleine 10 minuten voor tijd, maar wederom lag Stanković in de weg.

In de 84e minuut 2 wissels bij Ajax. Van Axel Dongen en Van den Boomen kwamen in het veld en Forbs en Tahirović gingen naar de kant.

AEK kreeg ruimte van Ajax waar eerst Araujo recht op Gorter af schoot en een minuut later kreeg Jonsson na een zelf opgezette aanval met een een-twee met Mantalos een grote kans op de 2-1 waar Gorter verslagen leek, maar de bal werd recht op hem af geschoten waardoor de Ajax doelman kon redden. De aanval werd mede mogelijk gemaakt door een slechte pass door het midden van Ávila. In de blessuretijd kreeg Akpom nog een kans na een corner, maar zijn schot ging niet meer op doel.