Transparent
Inloggen
Sluiten

'Clubleiding verwacht geen bijzonderheden in onderzoek naar Sven Mislintat'

1 oktober 2023 23:00 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

"Clubleiding verwacht geen bijzonderheden in onderzoek naar Sven Mislintat"; image source: Pro Shots

De clubleiding van Ajax verwacht niet dat er bijzonderheden naar boven gaan komen uit het forendisch onderzoek naar de transfers van Sven Mislintat dat momenteel plaats vindt. Dat meldt het NRC. De clubleiding is overtuigd dat de controles die hebben plaats gevonden goed hebben gewerkt. Op een ander terrein vragen de commisarrissen en directie zich echter af of ze signalen hebben gemist waarvoor ze zijn gewaarschuwd.

Binnen de club was er veel onrust omdat Mislintat zelf mensen binnen de organisatie van Ajax plaatste. Zo kwam voormalig hoofdscout Uli Schier als vertrouweling van Mislintat naar Ajax en zou hij in het scoutingteam van de club een belangrijke functie hebben gekregen. Zelf schuift Mislintat maar een enkele keer aan tijdens het wekelijkse scoutingsoverleg en worden adviezen vanuit de scouting niet opgevolgd. De ervaren scout Michel Doesburg meldt zich vervolgens begin augustus ziek.

Ook in de technische staf namen de frustraties steeds meer toe. Helemaal als de onbekende Duitser Max Lesser als extra assistent wordt toegevoegd aan de staf. Hij werd binnen Ajax gezien als de oren en ogen van Mislintat in de kleedkamer.

De werkrelatie tussen Mislintat en Maurice Steijn werd ook steeds moeizamer. De trainer maakte zich hard voor de komst van Nick Olij, Nicolás Tagliafico en Thiago Almada, maar de Duitser koos voor andere opties. Met name na de transfer van Georges Mikautadze ontstond een felle discussie waarop werd afgesproken dat Steijn over de opstelling ging en Mislintat over de spelers die werden gehaald. Voor de directie en de Raad van Commissarissen wordt de ernst over de spanningen pas duidelijk na de beruchte persconferentie van Steijn na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard over de aankopen die zijn gedaan en hoe breed dit werd uitgemeten in de media.

Op dinsdag 19 september moet Mislintat zich melden in een meeting met de directie en de RvC en uitleg gegeven over de publicatie die de NOS later die dag naar buiten zal brengen over de mogelijke belangenverstrengeling bij de transfer van Borna Sosa. Een dag later loopt Mislintat rond op De Toekomst alsof er niets aan de hand is, maar wordt hij volledig genegeerd door Steijn. In de loop van die week realiseert de clubleiding zich dat de positie van Mislintat onhoudbaar is geworden. Hij zit al in zijn auto richting Duitsland als de Klassieker wordt gestaakt. Ook Schier en Lesser zijn vertrokken bij de club.

Meer op NRC.nl
Discussieer mee op de forums


Tags

mislintat steijn bijzonderheden lesser schier almada belangenverstrengeling borna commisarrissen controles doesburg duitsland forendisch fortuna georges gewaarschuwd klassieker maurice meeting michel mikautadze moeizamer nos nrc olij onbekende onhoudbaar opgevolgd rvc scoutingsoverleg scoutingteam sosa tagliafico terrein thiago uitgemeten uli vertrouweling werkrelatie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
Engerd.
+1/-1

9 maanden geleden (gewijzigd)
Misschien kunnen we nog wat verdienen met Ajax in een Netflix Soap serie "The rise and fall of Mislintat and the destruction of Ajax".
+2/-0

reactie verwijderd

9 maanden geleden
Dat dit allemaal heeft kunnen plaatsvinden! Bizar.
+2/-0

9 maanden geleden
Wat een amateurs, bah.
+2/-0

9 maanden geleden
Nee dat zou betekenen dat ze hun eigen onkunde aan het daglicht brengen.
+5/-0

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
En dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen.
+4/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Echt het hele zooitje MOET er uit!!!

VfB Stuttgart heeft Ajax gewaarschuwd voor de solistische manier van werken van Sven Mislintat, zo schrijft NRC zondagavond. Ondanks dat besloten de Amsterdammers de directeur voetbalzaken aan te trekken. Met alle gevolgen van dien. Verder komt naar buiten dat de Raad van Commissarissen hem niet ontsloeg wegens zijn aankoopbeleid, maar zijn houding binnen de club.

-ADVERTENTIE-
Eerder was de Duitser technisch directeur bij VfB Stuttgart. Waar er vanuit Duitsland dus op- en aanmerkingen zijn op zijn werk aldaar, bleef hij er toch zo'n drieënhalf jaar in dienst. Toen hij uiteindelijk vertrok, Ajax bij hem aanklopte en de Amsterdammers navraag deden in Stuttgart, was het advies niet bijster positief. Toch nam Ajax hem in dienst, maar in Amsterdam hield hij het slechts 129 dagen vol.

Daarnaast is er extra nieuws over de door Mislintat afgeronde transfers te noteren. Het verhaal over de transfer van Borna Sosa gaat al langer rond. De oud-directeur voetbalzaken van Ajax rondde de transfer samen met Arthur Beck af, maar dat ging niet op een geheel gewenste manier. Beck is namelijk een zakenrelatie van Mislintat en bovendien heeft het bedrijf waarvoor hij werkt, AKA Global, aandelen in Matchmetrics - een organisatie dat weer in bezit is van Mislintat. Op die manier heeft er mogelijk belangenverstrengeling plaatsgevonden, wat op dit moment wordt onderzocht door een forensisch accountant van KPMG.

Eerder kwam ook al naar buiten dat Mislintat aan Sosa zou hebben gevraagd om van zaakwaarnemer te veranderen alvorens de transfer rond kon worden gemaakt. Sosa ging van Stellar naar Beck van AKA Global en de rest is geschiedenis. Nu komt naar buiten dat ook bij de transfer van Josip Šutalo op het laatste moment een switch tussen zaakwaarnemers heeft plaatsgevonden. 'Dat voedt vragen over de totstandkoming van transfers van Mislintat, waarop Ajax zeer beperkt zicht had', zo valt te lezen.

Totstandkoming ontslag Mislintat
Tot slot komt er meer naar buiten over de reden van het ontslag van Mislintat. Na 129 dagen in dienst van Ajax werd hem de deur gewezen, maar dat had niet direct te maken met zijn aankoopbeleid. De RvC van Ajax was immers bereid om de Duitser op basis van zijn aankopen te steunen. 'Hij is uiteindelijk ontslagen vanwege zijn (werk)houding, die de club verdeelde en de sportieve malaise. Signalen over Mislintats werkhouding drongen pas laat door bij de clubleiding', wordt genoemd als de voornaamste reden van ontslag.
+2/-1

9 maanden geleden
Zodra directies gaan spreken over een “onafhankelijk onderzoek door een externe partij” wordt er bedoeld “een externe partij voert een onderzoek uit en wij geven alleen de informatie die NIET belastend voor ons is”.

dat wetende zal er er inderdaad niks raars aan het licht komen. Sterker nog, het merendeel zal het ook nog geloven.
+5/-0

tackle (geschorst)
9 maanden geleden
Als je je eigen falen wil verdoezelen dan mag er uiteraard niets gek uit het onderzoek komen. Daarom op Menno Geelen na de hele zwik eruit. RvC en directie.
+3/-0

9 maanden geleden
Eigenlijk zou het onderzoek uitgevoerd moeten worden door de Bestuursraad.. of de Vereniging (voor zover dat wat anders is dan de bestuursraad..)

Want zo is het toch weer slager keurt zijn eigen vlees. Natuurlijk zullen ze niet zelf toegeven dat er wat fout is gegaan.. Dit alleen al bewijst dat ze totaal onbekwaam zijn. Enige zelfreflectie is hun vreemd..
+1/-0

 
9 maanden geleden
Je weet dat het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau?
+3/-0

 
9 maanden geleden
En juist als je een onderzoek uit laat voeren door de bestuursraad komt er uit wat de bestuursraad het beste uit komt. Verreweg het meest giftige old boys orgaan binnen de club.
+1/-0

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
Donny,
Wie betaalt die bepaald, dat externe is leuk voor de bühne, we weten nu al wat er uitkomst gaat zijn
+2/-0

 
9 maanden geleden
Zo kun je inderdaad wel alles recht blijven praten wat krom is (of in jouw geval juist compleet andersom).

Als het past bij de waanbeelden is het 'zie je wel', als blijkt dat er wederom niets klopt van die waanbeelden is het allemaal voor de bühne geweest :D
+5/-1

 
9 maanden geleden
Sowieso bijzonder dat jij tot de laatse snik die Duitser nog het voordeel van de twijfel gaf en wellicht nog steeds doet.
Je wordt vanzelf door schade en schande wijzer Donny.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Omdat ik niet mee ga in die werkelijk genante hetze die vanaf dag één richting hem al bezig is geweest?
+5/-1

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

9 maanden geleden
In het stuk van NRC staan in mijn optiek geen schokkende zaken betreffende het handelen van Mislintat.

Los van zijn solistische karakter, kennelijk bezit hij dat maar dit zal ook wel te maken hebben met het feit dat anders alles uitlekt, lees ik niets wat shockerend is.
Hij werkt samen met vaste makelaars...dat doet iedere TD. Overmars niets anders.

De makelaarskosten zakten zelfs onder Mislintat.

Het lijkt allemaal heel erg op enorme subjectieve verontwaardigheid richting Mislintat omdat hij niet van zins was om de vaste makelaars te blijven spekken en De Telegraaf alle nieuwtjes upfront te geven.

Toen moest Jantje / Svinna hangen en hoewel de leiding van Ajax wist dat er niets was qua transfers hebben ze hem onder die grote druk, gestut door de slechte prestaties cq wanbeleid Steijn, er toch maar uitgegooid. Vooral ook omdat inmiddels de F Side zich voor hetzelfde karretje liet spannen.

Best treurig allemaal.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.214 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli forbs frimpong gaaei grillitsch henderson jong kaplan kiki lucca mikautadze mislintat ocampos rijkhoff schouten shogun simons skimovic sutalo tahirovic veerman weghorst