Ajax na spectaculaire wedstrijd gelijk tegen Marseille

21 september 2023 22:58

Ajax na spectaculaire wedstrijd gelijk tegen Marseille; image source: Pro Shots

Ajax is de groepsfase van de Europa League begonnen met een gelijkspel tegen Olympique de Marseille. In de Johan Cruijff ArenA stond na een spectaculaire wedstrijd uiteindelijk een 3-3 eindstand op het scorebord. Carlos Forbs, Steven Berghuis en Kenneth Taylor zorgden voor de doelpunten van Ajax.

Ajax begon direct goed aan de wedstrijd. Hoewel Marseille in de openingsfase wel het meeste balbezit had, was de eerste kans direct raak. Een verre trap van Jay Gorter werd verkeerd ingeschat door de verdediging van de Fransen, waarna Carlos Forbs alleen op de doelman afkon en op die manier voor de 1-0 zorgde.

Enkele minuten later kreeg Marseille een identieke kans na knullig balverlies aan de kant van Ajax. Gorter liet zich echter niet verrassen toen Aubameyang de bal over hem heen probeerde te stiften.

Kenneth Taylor kreeg vervolgens een enorme kans nadat hij na een goede steekbal vrij voor de keeper kwam te staan, maar de doelman kon de bal nog net naast het doel tikken. Uit de daaropvolgende hoekschop was het echter wel raak. Na een goede variant kon Steven Berghuis de bal binnen schieten.

Heel lang bleef de marge van twee doelpunten echter niet op het scorebord staan. De defensie van Ajax stond volledig verkeerd en de mee opgekomen rechtsback Clauss zorgde voor de 2-1 nadat hij nog vrij eenvoudig voorbij aan Borna Sosa en Benjamin Tahirovic kon gaan.

Marseille leek bloed te ruiken en mede doordat er constante missers werden gemaakt in de verdediging van Ajax kregen de Fransen in korte tijd een reeks aan kansen. Nadat Gorter nog enkele keren goed reddend op kon treden zat hij vervolgens mis toen Aubameyang toch voor de gelijkmaker zorgde. De spits leek uit te glijden, maar in die beweging kon hij nog net op doel schieten en die poging verraste de Ajax-goalie.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Marseille nog een enorme kans om zelfs op voorsprong te komen, maar Gorter wist goed redding te brengen.

In de rust greep Maurice Steijn in en haalde hij de zeer teleurstellende Tahirovic aan de kant. Voor hem kwam Silvano Vos binnen de lijnen en het verschil was direct duidelijk merkbaar. Met de jonge middenvelder binnen de lijnen kreeg Ajax de grip weer terug en dat leidde al snel tot de nieuwe voorsprong. Na een goede aanval zorgde Taylor uiteindelijk voor de 3-2.

Het duurde even voordat er weer kansen kwamen, maar halverwege de tweede helft leek Steven Bergwijn de wedstrijd te kunnen beslissen. Hij leek een niet te missen kans te krijgen nadat Brian Brobbey het overzicht goed behield en de bal aan de aanvoerder van Ajax gaf. Bergwijn miste echter toch.

Het spel golfde vervolgens weer op en neer en dat zorgde een kwartier voor tijd voor de nieuwe gelijkmaker. Wederom was het Aubameyang die wist te scoren.

Beide ploegen gingen vervolgens voor de winst, waarbij Taylor in de laatste minuut de grootste kans kreeg. Hij schoot echter hoog over het doel.

Ajax eindigde het duel vervolgens wel met tien man. In de blessuretijd kreeg Vos zijn tweede gele kaart en moest dus met rood van het veld. De middenvelder kreeg gezien zijn uitstekende spel nog wel een verdiend applaus van de supporters in de Johan Cruijff ArenA.

In de resterende minuten kreeg Marseille nog enkele mogelijkheden, maar doelpunten vielen niet meer. De wedstrijd eindigde daardoor in een 3-3 gelijkspel.