Transparent
Inloggen
Sluiten

'Uitzendrechten Eredivisie ook na 2025 bij ESPN'

13 september 2023 22:11 - Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

"Uitzendrechten Eredivisie ook na 2025 bij ESPN"; image source: Pro Shots

De rechten om de wedstrijden uit de Eredivisie live uit te mogen zenden blijven na 2025 in handen van ESPN. Dat meldt De Telegraaf. De Eredivisie CV heeft met de zendermaatschappij een akkoord bereikt over een nieuw contract dat in zal gaan als de huidige verbintenis in 2025 afloopt. Voor nog eens vijf seizoenen zullen de wedstrijden op dezelfde plek uitgezonden gaan worden.

De Amerikaanse sportzender zal jaarlijks 135 miljoen euro gaan betalen voor de uitzendrechten en bovendien keert het over twee delen ook een tekenbonus uit van 70 miljoen euro. De clubs ontvangen nu nog jaarlijks zo'n 80 miljoen euro.

Een consortium van kabelmaatschappijen bracht in april van dit jaar nog een bod uit van minimaal 180 miljoen euro per jaar. Bij het doorrekenen hiervan kwamen echter verborgen kosten naar boven en sinds het laatste bod van eind mei lieten de kabelmaatschappijen nauwelijks nog iets van zich horen.

Afgesproken is bovendien dat Disney in 2030 een lening zal kwijtschelden die de ECV in 2013 aan is gegaan om de verliezen bij de start van televisiezender FOX Sports te dekken. Dit zou gaan om een bedrag van een paar honderd miljoen euro. Bovendien wordt ook contractueel vastgelegd dat alle wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie ook live uitgezonden gaan worden.

Onbekend is nog welke zender vanaf de zomer van 2025 de samenvattingen van de Eredivisie gaat uitzenden op het open net. Tot die tijd zijn die rechten in hande van de NOS.

Meer op Telegraaf.nl
Tags

eredivisie espn uitzendrechten kabelmaatschappijen azerion consortium dekken disney ecv fox hande kwijtschelden lening nos samenvattingen sportzender tekenbonus telegraaf televisiezender verborgen zenden zender zendermaatschappij

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


10 maanden geleden (gewijzigd)
En EPL in 2026 10 miljard zucht...:\(
+4/-1

 
10 maanden geleden
We mogen soms blij zijn dat er überhaupt nog betaald wordt voor de wedstrijden in de eredivisie.

In de EPL kan het hele linkerrijtje kampioen worden, in de ECV mag je blij zijn als het spannend blijft to aan de winterstop tussen max 4 clubs. De rest van de wedstrijden kun je qua kwaliteit vaak ook op het zaterdag veldje om de hoek zien. Ik denk dat de meeste clubs nog niet eens mee zullen kunnen in League Two...
+2/-1

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
Precies dit.

In de EPL, het Championship, Bundesliga en 1e Bundesliga wordt gespeeld met zóveel meer intensiteit dan bij de Nederlands clubs. Ik denk dat er 2 á 3 clubs uit Nederland misschien mee zouden kunnen komen in de EPL en Bundesliga maar daar ook gewoon middenmoot zijn met hier en daar een enkele uitschieter naar een top-3 plaats. De rest van Nederland kan nog niet eens potten breken in de 1e Bundesliga of het Championship.

Dat komt vooral door onze (ik noem het haast VOC-)mentaliteit. Een keer goed zeilen en we denken meteen de komende 100 jaar dat we het zeilen hebben uitgevonden. Vanaf de tijd dat de 'ruit' voor ons op het middenveld succesvol is geweest naar nu, heeft de rest van de wereld zich ontwikkeld. Nu spelen ze met 5 middenvelders die niet alleen fysiek en atletisch superieur zijn maar ze kunnen ook nog eens de 100m in 11 seconden lopen en dat 15x per wedstrijd. En dan worden er ook nog eens 5 van dat soort spelers opgesteld tegenover ons 3 mans middenveld in verdedigende positie en 4 mans middenveld in aanvallende positie. En wij blijven maar a la Michiel de Ruijter volharden aan de methode waarmee we (inmiddels al bijna 60 jaar geleden) drie keer op rij de EC1 wonnen. En we noemen dat onze identiteit.

Volkomen kansloos. En de praktijk wijst dat gewoon ook al jaren uit.
+1/-2

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
Er wordt altijd één ding vergeten als er wordt gezegd dat Nederlandse clubs niet mee zouden kunnen in de PL of Bundesliga. Dan wordt namelijk standaard uitgegaan van een Nederlandse club in de PL/BL met een Eredivisie begroting.

Terwijl als een Nederlandse club in de PL zou spelen krijgen ze een extra zak geld van minstens £90m, per seizoen.

Sponsoring, shirtverkoop, merchandise en andere commerciële zaken gaan dan ook door het plafond heen omdat de exposure vele malen groter is, puur omdat je in de PL speelt.
+4/-0

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
Volkomen mee eens.

Overigens hetzelfde zou opgaan met een meer eerlijke verdeelsleutel in de Champions League. Meer geld betekent veel betere spelers en het langer behouden van de beste jeugdspelers. Bijna 60-70% werelwijd die CL voetbal kijkt is een succes supporter, dus meer kans op succes in de CL voor een nederlandse club zou hand in hand gaan met meer vraag en aanbod voor de televisie rechten.
+2/-0

 
10 maanden geleden
- startgelden zijn voor iedereen gelijk
- winstpremies zijn voor iedereen gelijk
- coefficientenpremie is obv prestaties
- mediapot gaat obv wat er in jouw land betaald is voor tv-rechten

Wat je wil is een meer evenwichtiger verdeling, want veel eerlijker ga je het niet krijgen.
+2/-0

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
Het heeft helemaal niet met geld te maken maar met spelopvatting.

Zelfs als wij een speler als Wataru Endo, Casemiro of Allistair Mac Allister financieel zouden kunnen halen doen we het niet, omdat dat soort type spelers niet in onze spelopvatting passen.

Het heeft alleen maar te maken met dat we vasthouden aan iets dat al 6 decennia niet meer werkt. Als ik hier roep "kappen met die klassieke buitenspelers waar óók nog eens de backs overheen moeten" gebeurt dat toch niet. Terwijl die filosofie al lang niks meer oplevert en we daar ook de goede spelers al lang niet meer voor opgeleid krijgen. Dat is gewoon een feit.

De reden dat we echt niet meer meekunnen in dat soort competities is omdat zij zich wel ontwikkelen en wij niet.
+1/-0

10 maanden geleden
Kijk alleen de uitwedstrijden, zit dus nog steeds de halve competitie vast aan Perez, zucht
+1/-2

10 maanden geleden
ED is een leuke competitie voor veel Nederlanders. Buiten NL is er weinig interesse dus die bedragen zijn niet heel onlogisch.
+2/-0

10 maanden geleden
Blijf het lastig vinden. Meer geld betekent meer budget voor de clubs, maar het moet linksom of rechtsom wel betaald worden door iemand, dus dat betekent dat abonnementsgelden omhoog gaan + nog meer reclame. En daar heb ik dan weer geen zin in.
+1/-0

 
10 maanden geleden
Ja dat is altijd zo. Voor niks gaat de zon op.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli forbs frankrijk gaaei godts grillitsch henderson jong kaplan kiki lucca mannsverk mikautadze mislintat ocampos rijkhoff sevic shogun sutalo tahirovic veerman weghorst