Transparent
Inloggen
Sluiten

Josip Šutalo en Borna Sosa winnen ruim met Kroatië, Georges Mikautadze hard onderuit

8 september 2023 22:59
Foto: Pro Shots

Josip Šutalo en Borna Sosa winnen ruim met Kroatië, Georges Mikautadze hard onderuit; image source: Pro Shots

Josip Šutalo en Borna Sosa hebben met Kroatië goede zaken gedaan in de kwalificatie voor het EK van komende zomer. Met beide Ajacieden in de basis werd Letland met liefst 5-0 verslagen. Šutalo speelde de hele wedstrijd, terwijl Sosa halverwege de tweede helft uiteindelijk werd gewisseld. Op dat moment stond het nog 3-0.

Georges Mikautadze speelde met Georgië de hele wedstrijd, maar moest met 1-7 een harde nederlaag zien te slikken. Carlos Forbs kwam bij Jong Portugal na rust binnen de lijnen en won uiteindelijk met 3-0 van Andorra, terwijl Benjamin Tahirović mocht invallen tijdens de 2-1 zege van Bosnië en Herzegovina tegen Liechtenstein.
Discussieer mee op de forums


Tags

sosa sutalo borna georges josip kroatie mikautadze andorra benjamin bosnie carlos forbs georgie herzegovina jong kwalificatie letland liechtenstein portugal slikken tahirovic

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


10 maanden geleden
Met Gaaei,Sutalo,Hato,Sosa achterin zit het wel goed. Nu de rest nog.
+4/-0

 
10 maanden geleden
Je hebt een punt! Er wordt altijd beweerd dat een goed team alleen opgebouwd kan worden als de verdediging goed is.
+3/-0

 
10 maanden geleden
Nou ja goed. Het contract van voetbaltalent Jorrel Hato loopt 30 juni 2025 af. Als ik Steijn was zou ik ASAP alles in het werk stellen om hem voor de winterstop al een supercontract aan te bieden tot 2030 of zo. Ik zie de ''NV Ajax'' namelijk als een groot gevaar voor de toekomst van het voetbal van Ajax. Zowel in het aantrekken van [gerichte aankopen] die voor de helft Ajax onwaardig is. Als de [uitverkoop] van amper 20-jarigen die jarenlang zijn opgeleid op de Toekomst maar bij het eerst beste bod mogen gaan. Ik noem dat wanbeleid van de eerste orde.
+2/-2

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
Jorrel Hato is 17.

Art 53 van het reglement betaald voetbal verteld: "3. Het is niet toegestaan met een speler jonger dan 18 jaar een spelerscontract te sluiten met een
looptijd langer dan drie jaar. Ieder beding waarin een langere periode is overeengekomen, is nietig."

Dat betekent dat Ajax hem vóór zijn verjaardag op 7 maart 2024 een nieuw contract moet laten ondertekenen wat uiteindelijk maar maximaal tot 30 juni 2026 mag gelden (de periode 7 maart 2024 tm 30 juni 2027 is immers langer dan drie jaar).

En voor alle 'anderen' die op amper 20 jarige leeftijd de club verlaten geldt het volgende: Je mág een jeugdspeler vanaf zijn 15e een contract aanbieden. Dat is echter wel een jeugdcontract (geldt maximaal tot het moment dat hij 18 word) en moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

door een club in ieder geval aan de navolgende voorwaarden, welke volgen uit de Arbeidstijdenwet, dient te worden voldaan indien de club met een jeugdspeler van 15 jaar een arbeidsovereenkomst sluit:
- schriftelijke toestemming van de ouders/wettelijk vertegenwoordigers;
- de omvang van de arbeidsovereenkomst maximaal twaalf uur per week bedraagt;
- de jeugdspeler in beginsel maximaal vijf dagen per week met een totaal van maximaal twaalf uur per week, twee uur per dag op schooldagen en acht uur per dag op andere dagen, arbeid voor de club mag verrichten;
- de club in beginsel een onafgebroken rusttijd (dat wil zeggen geen arbeid) van twaalf uur per etmaal aan de jeugdspeler dient te garanderen, waarbij voor een schoolweek geldt dat de periode tussen 19.00 uur en 07.00 uur hierbij inbegrepen is;
- het dient te gaan om niet-industriële arbeid van lichte aard; en
- de club de arbeid zodanig dient in te richten dat de jeugdspeler in staat blijft het voor hem geldende onderwijs te volgen.

Het maximale wat een profclub kan halen is een speler 1 dag voordat hij 18 wordt een nieuw contract van (maximaal) 3 seizoenen laten tekenen, dus totdat de speler 21 wordt. Maar zou jij dat als ouder van zo'n jongen je zoon adviseren? En let wel: daar is dus de schriftelijke toestemming van de ouders voor nodig (zie bullet 1 uit van de voorwaarden)

Ook dit heeft helemaal niets met de "Ajax NV" te maken, het zijn gewoon arbeidsreglementen van de KNVB. Ze gelden ook voor Top Oss en Cambuur.
+6/-0

 
10 maanden geleden
Bedankt voor de info waaruit blijkt dat Nederlandse clubs kwetsbaar zijn hun grootste talenten vroegtijdig te verliezen aan een buitenlandse club, binnen de EU als ik me niet vergis. Ik vrees dat Hato spoedig vertrokken is. Aanstaande zomer misschien? Time will tell...
+2/-3

 
10 maanden geleden
Als ik Hato hoor interviews komt die op mij nuchter en normaal over hopelijk blijft dat zo.
+5/-0

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
Wat ik wilde aantonen was dat je een speler voor zijn 18 levensjaar maar twee keer een contract mag aanbieden en beiden voor de maximale duur van 3 jaar.

Van het jeugdcontract wil je eigenlijk als club zijnde zo snel mogelijk af. Immers die speler mag dan maar 12 uur per week werken. Als hij bij de selectie zit kost je het op een werkzondag alles bij elkaar een uur of 5 dus mag die speler de rest van de week nog maar 7 uur werken (trainen). Dat kan in zijn ontwikkeling een stagnerende rol spelen.

Clubs wachten dus vaak niet al te lang met het aanbieden van een fullprofcontract, maar daar zit dus voor zn 18e een maximale termijn aan van 3 seizoenen.

Ik begrijp ergens wel dat je dat linkt aan de "Ajax NV" (inkomsten), maar -alle- spelers die zichzelf na hun 18e uit hun eerste profcontract laten lopen doen dat zelf en bewust.

Ik weet ook helemaal niet precies waarom je dan als club kwetsbaar bent. Op zo'n leeftijd kan er op mentaal vlak nog zoveel misgaan dat ik als werkgever ook niet zou zitten te springen op zeer langdurige contracten want dan zit je er mee.
+5/-0

 
10 maanden geleden
Ja dan is er veel veranderd. In mijn tijd en op zijn leeftijd( Hato) voetbalde ik na schooltijd minimaal twee uur op een pleintje of veld verderop met vrienden. Trainde ik 3x per week anderhalf tot twee uur bij een hoofdklasser. Na de training nog effe afwerkwn op doel, vrijetrapoen etc.. Speelde op zaterdag een paar wedstrijden zaalvoetbal. Zondag in het tweede en daarna in het eerste. Al met al max 12 uur was onhaalbaar, maar goed, Hato zie ik als een uitzondering. Hij is voetbaltechnisch gezien verder dan menigeen die al wat jaren bij de selectie zit en uit de eigen opleiding komt. Hij mist alleen nog de ervaring op dit plan wat hem kan opbreken maar gezien zijn leeftijd is dat logisch. Sutalo zie ik vooralsnog als enige gerichte aankoop. Hato vast en zeker als CV. Dus 1 dag voor zijn 18e met goedkeuring ouders verlengen maar met de hoop dat er geen internationale clubs op de loer liggen. Ik vrees het ergste. Wat inkomsten e.d. betreft. Ik blijf het jammer vinden dat er totdus ver geen regering is geweest die de regels voor een gezond en beschermt topsportklimaat poogde te verbeteren. Alhoewel hier en daar wat verbeteringen maar qua belastingklimaat is het geen paradijs voor Nederlandse clubs, enfin,

uiteraard zijn er meer manieren om aanvallend te voetballen maar om daar iets over te zeggen is het denk ik nog te vroeg. En dan was de laatste wedstrijd van Ajax niet best. Na Twente, Marseille en Feyenoord weten we vast meer. Zo wil ik een second opinion over een aantal nieuw gehaalde spelers of het voetbaltechnisch toch in orde is, of dat ik de zelfde slordigheden weer terug zie. Met zo'n eerste wedstrijd kan natuurlijk nervositeit meegespeeld hebben naast het onbekende. We gaan het zien waarbij mijn ervaring leert dat degene die vanuit de basis technisch goed geschoold zijn meestal er meteen uitkomen. En of het nou om uitverdedigen gaat. Meedoen in een snelle rondo, of het opzetten van een aanval. Als het kwalitatieg goed is komt de bal wel aan. Daar begint het mee en kunnen we daarna met zijn allen gaan nadenken wat voor systeem het beste past met het materiaal wat voor handen is.
+2/-0

 
10 maanden geleden (gewijzigd)
De hele discussie rondom jeugdarbeid is gestart naar aanleiding van ene (overigens Amsterdamse) Danny de Munck die in zijn jeugd furore maakte als Ciske de Rat. Zijn overvolle agenda als tieneridool is rechtstreeks aanleiding geweest voor een aantal kamerdebatten en deze jeugdcontracten zijn daar indirect een gevolg van.

De vraag is nu: stammen diegenen die destijds de Cruyff revolutie hebben geinitieerd van vóór of van na die tijd (medio 1984)? Je kunt namelijk niet anders dan de conclusie trekken dat als je van mening bent dat de jeugd leidend moet zijn dat je na kennisneming van dit soort regelgeving, je bedrijf/vereniging aan een enorm risico blootstelt.

Ik denk dat met name Cruyff maar ook Molenaar en Schoenaker zich nooit goed beseft hebben wat de consequenties van deze regelgeving waren. Zij zijn namelijk gewoon van voor die tijd.
+2/-0

 
10 maanden geleden
Overigens is het na donderdag toch wel duidelijk dat de "klassieke Hollandse school" inmiddels wel een luchtballon is die definitief is doorgeprikt. Dat ben ik toch wel eens met Sjoerd Mossou.

Ook met 532, 352, 4321 en 4312 kun je zeer aanvallend voetbal spelen, én (veel belangrijker) de benodigde kwaliteiten voor dit soort systemen zijn veel eenvoudiger aan te leren en te coachen.
+3/-0

 
10 maanden geleden
Het zit meer in de mentaliteit van de eigen jeugdspelers. Als ze een paar leuke wedstrijden spelen willen ze al weg.

In die houding moet iets veranderen. Dat is de grootste bedreiging voor Ajax.
+2/-0

10 maanden geleden (gewijzigd)
Jeetje, wat een discussie over Hato. Volgens mij ligt er op zijn 18e verjaardag gewoon een contract voor 5 seizoenen voor hem klaar. Rond zijn 20/21 vertrekt hij vervolgens voor de hoofdprijs.
+2/-0

 
10 maanden geleden
Dat is de theorie die bij Gravenberch al weerbarstig bleek.
+2/-0

 
10 maanden geleden
Maar nu verlengen tot 2026 is ook niet heel zinvol. Dan moet je hem ook volgende zomer al verkopen, als hij niet wil bijtekenen.
+2/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom alvarez basten boomen brobbey chico conceicao depay elsimao farioli forbs frankrijk frimpong grillitsch henderson hlynsson jong kiki kroes lucca mikautadze mislintat ocampos rijkhoff rvc sevic shogun tekengeld transferresultaat weghorst