Transparent
Inloggen
Sluiten

De geschiedenis van Ajax

Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.

6 september 2023 13:40

De geschiedenis van Ajax; image source:

Ajax, de meest succesvolle club van Nederland. Een voetbalclub die bekendstaat door de glamour zowel als het talent. Vele Nederlandse voetballers die op internationaal niveau als een van de beste voetballers werden gezien. De grote voetbalclub van de hoofdstad van Nederland, wat an sich al internationale allure heeft, heeft ook een fameus stadium. Ajax, oftewel Amsterdamsche Football Club Ajax, ook wel AFC Ajax genoemd, bestaat al sinds 1900. Het is volgens veel online bookmakers de meest succesvolle club van Nederland en staat vooral bekend om het samenstellen van een aantal entertaining aanvallende teams. Ajax heeft nu inmiddels Ajax 1, Jong Ajax, Ajax Vrouwen, Jeugd en je nog zelfs meedoen aan het voetballen via Ajax Esports. Het bekendst is misschien wel de twee coaches Jack Reynolds en Rinus Michels.

Ajax bereikte in 1911 voor het eerst naar de Eredivisie, de hoogste Nederlandse competitie. In vervolg hierop won de club in drie periodes acht Eredivisie-titels. Dit was allemaal onder begeleiding van Jack Reynolds. Het was pas na de pensionering was een onsuccesvolle spelerscarrière, dat de Whitefield geboren Reynolds besloot te gaan coachen bij Ajax. Hij ontwikkelde de eerste voetbalstijl van Ajax wat bekend kwam te staan als “total voetbal”. Hij had in Groot Brittannië geen wedstrijd gespeeld en had nog wat gecoacht in Zwitserlanden Duitsland voordat hij door WW1 zijn draai wist te vinden in Amsterdam. Hij introduceerde razendsnel professionele trainingsmethoden terwijl de spelers die amateurvoetbal gewend waren nog niet werden uitbetaald. Hij creëerde een sterke basis waarbij benadrukte dat er continuum in de formatie nodig is om succesvol te zijn, dat en aanvallend. Daarbij lag hij de eerste nadruk op waar Ajax nog voor een lange tijd om bekend zou komen te staan, techniek boven kracht. Iets wat Rinus Michels later op doorging. Direct na het winnen van zijn laatste titel besloot hij met pensioen te gaan.

Halverwege de jaren ‘60 had de club het wat moeilijk. Het was Rinus Michels die verandering bracht toen hij de leiding overnam. Hij ontwierp een aanvallende speelstijl waarin talentvolle jonge spelers als Arie Haan, Ruud Krol, Johan Neeskens en natuurlijk niet te vergeten Johan Cruijff tijdens een wedstrijd regelmatig van positie wisselden. Deze stijl werd later bekend als ‘total football'. Misschien wel de beroemdste ter wereld. Vanaf toen, 1966 om precies te zijn, ging het als een tierelier en wonnen ze zes maal de Eredivisie binnen acht jaar. Hij stond bekend als een strikte coach. Johan Cruijff en hij waren een goede combinatie en hebben een enorme bijdrage aan het succes van Ajax geleverd. Het was Johan Cruijff die zijn moves als van een kat die met een bal speelt aan het ‘total football’ toevoegde. Met de nieuwe succesvolle stijl konden ze zo doorstromen en wonnen vijf landstitels en een Europa Cup tussen 1969 en 1973. Met de aanstelling van Michels als bondscoach van Nederland tijdens het WK van 1974 heeft de coach van Ajax ook bijgedragen aan het Nederlands voetbal in het algemeen.

Amsterdam Arena heeft een naam voor zichzelf opgebouwd. Inmiddels heet het Johan Cruijff stadion, een multifunctionele locatie. Geopend in 1996 door koningin Beatrix, is het stadion de locatie van vele historische voetbalwedstrijden en groots opgezette muziekconcerten. Zo hebben Madonna, ACDC, Beyonce, Take That, George Michael, The Rolling Stones, Justin Timberlake, The Police, Robbie Williams, Eminem, U2, Simon and Garfunkel, Lennie Kravitz, David Bowie, Anouk, Red Hot Chilli Peppers, Celine Dion, Michael Jackson, Bush, Tina Turner, The Verve, Oasis and nog vele meer hier opgetreden. Het is anders dan Paradiso, die regelmatig de eerste concerten van grote internationale artiesten verzorgt. Het stadion heeft veel meer plek, en in plaats van een persoonlijkere sfeer krijg je de indruk van grootsheid. Een lading geld kan binnengesleept worden, maar ook kunnen ze hierdoor grotere en spectaculairdere shows organiseren.

Amsterdam heeft zonder twijfel een van de bekendste voetbalclubs in de wereld voortgebracht. Twee coaches, beroemde spelers en nog zelfs een bekend divers stadion hebben er allemaal aan bijgedragen. De hoogtepunten die vooral door de twee krachtige coaches gecreëerd zijn lijken in het verleden te liggen, maar een club met zo’n sterke geschiedenis kan haast niet anders de volgende boost te wachten staan.
Tags

michels nederland eredivisie reynolds rinus total bijgedragen jack locatie michael stijl acdc afc allure amateurvoetbal amsterdamsche anouk arena artiesten beatrix begeleiding bekendst bekendstaat bekendste beroemdste beyonce binnengesleept bookmakers bowie brittannie bush celine chilli concerten continuum creeerde dion divers duitsland eminem entertaining esports fameus garfunkel george glamour grootsheid haan haast hoogtepunten hot introduceerde jackson jong kat koningin kravitz krol lading lennie madonna moves muziekconcerten neeskens oasis oftewel onsuccesvolle ontwierp opgetreden opgezette overnam paradiso pensioen pensionering peppers persoonlijkere police robbie rolling samenstellen shows sich simon spectaculairdere speelstijl spelerscarriere stones strikte take tierelier timberlake tina titel toevoegde trainingsmethoden turner verve verzorgt voetbalclubs voetbalstijl voortgebracht whitefield williams wisselden zwitserlanden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson