Ajax scoort en overtuigt wederom niet en mag een punt koesteren in Sittard

3 september 2023 16:33

Ajax scoort en overtuigt wederom niet en mag een punt koesteren in Sittard; image source: Pro Shots

Ajax heeft wederom niet kunnen winnen en scoren. In Sittard eindigde de wedstrijd zoals hij begon, op 0-0. Wel leverde de wedstrijd veel debutanten op, Šutalo, Mikautadze, Ávila, Gaaei en Akpom maakten hun eerste minuten. Ajax kwam nog goed weg, omdat Noslin namens Fortuna Sittard een penalty mistte.

Het was na de zwakke wedstrijd thuis tegen Ludogorets een kans op eerherstel. Vorig jaar begon Ajax de competitie in Sittard en hadden ze het lastig. Vandaag stond er een sterk gewijzigd Ajax ten opzichte van vorig jaar, toen alleen Rensch op het veld stond. In vergelijking met afgelopen donderdag waren er vier wijzigingen.
Josip Šutalo, Georges Mikautadze, Gastón Ávila en Hlynsson waren de nieuwe namen in de basis. De Kroaat mocht in zijn eerste wedstrijd ook gelijk als aanvoerder fungeren. Owen Wijndal zat nu niet eens bij de selectie, evenals de geblesseerd geraakte Steven Bergwijn. Jakov Medic en Kenneth Taylor namen plaats op de bank.

In het begin van de wedstrijd had Ajax veel balbezit, maar de eerste twee kansen waren voor Fortuna Sittard. Beide kansen waren voor Tijjani Noslin. De eerste kans was nadat Van den Boomen in de 16 meter van Fortuna de bal verspeelde, Halilović slim Avila passeerde en Noslin wegstuurde. Zijn schot werd echter geblokt door Rensch. De tweede kans voor de rappe aanvaller was uit een penalty. Rensch haalde de aanvaller ongelukkig neer, waar Noslin zelf besloot achter de bal te gaan staan. De oude regel trad weer op dat je nooit zelf achter de bal moet gaan staan en de penalty ging hoog over de goal van Jay Gorter.

Pas na het eerste half uur het eerste schot op doel van Ajax. Kristoffer Hlynsson schoot de bal, maar Pandur had de bal klem. De eerste kaart was voor debutant Avila die stevig de bal wilde blokken, maar daar Pinto ook meenam. Ook trainer Maurice Steijn kreeg geel voor protesteren.

Brobbey leek in de blessuretijd nog te scoren, maar stond buitenspel. Een paar minuten later liet Brobbey zijn ongenoegen blijken toen hij een vrije trap niet meekreeg en dat kostte de spits ook geel. Wederom gingen we met 0-0 rusten.

Vlak na rust gebeurde er niet heel veel. Fortuna Sittard kreeg een kopkans via Guth, maar omdat hij daarbij eerst Rensch met twee handen wegduwde werd hij teruggefloten.

Rond het uur een dubbele wissel met twee nieuwe debutanten. Devyne Rensch en Brian Brobbey verlieten het veld en Chuba Akpom en Anton Gaaei maakten hun eerste minuten in het Amsterdamse rood en wit.

Nadat oud-Ajacied Sierhuis in het veld kwam, kreeg Noslin een kans. Met een puntertje dwong hij Jay Gorter tot een redding.

De volgende Ajax kans was een lekker schot van Benjamin Tahirović, maar dat eindigde op de handen van Pandur. Drie minuten later in de 70e minuut mocht de Bosniër weer aanleggen, maar schoot hij tegen de rug van Siovas. De volgende twee wissels stonden hierna klaar. Kenneth Taylor en Mika Godts vervingen Benjamin Tahirović en Forbs.

Ajax mocht van geluk spreken dat Cordóba het vizier niet op scherp had, want de Spanjaard kwam twee keer in korte tijd in kansrijke positie. Gelukkig leverde dit geen doelpoging op.

Tien minuten voor tijd speelde Mikautadze zichzelf knap vrij en schoot van net buiten de zestien. Pandur verwerkt het schot naar de zijkant, waar Akpom te veel tijd nodig had voor een rebound. Hierna volgde een hoekschop van Van den Boomen en een kopbal van Avila, maar weer eindigde het bij Pandur. Van den Boomen dribbelde ongeveer 5 minuten voor langs een aantal verdedigers en schoot, maar via een verdediger ging de bal naast de goal. De corner van de middenvelder eindige bij Pandur.

Vlak voordat de zeven minuten blessuretijd ingingen een kans voor Fortuna. Maar via Siovas, Guth en Sierhuis ging de bal er niet in.

De allerlaatste kans in de 8e minuut van de blessuretijd was een kopbal van Mikautadze uit een vrije trap van Van den Boomen, maar deze leverde ook niets op.