Ajax is geen schim van vorige week en verliest met 0-1 van Ludogorets

31 augustus 2023 21:57

Ajax is geen schim van vorige week en verliest met 0-1 van Ludogorets; image source: Pro Shots

Ajax heeft zich geplaatst voor de poulefase van de Europa League. In een hele matige wedstrijd wist Ajax niet te winnen van het Bulgaarse Ludogorets en eindigde de wedstrijd in 0-1. Omdat Ajax vorige wedstrijd met 1-4 won is Ajax wel geplaatst voor de poulefase.

In de opstelling waren er twee wisselingen bij Ajax. Steven Berghuis heeft deze week een aantal trainingen gemist waaronder de laatste training vanwege een griepje, maar zat wel op de bank. Daarnaast was deze week de transfer rondgekomen van Mohammed Kudus, waardoor vorige week zijn laatste wedstrijd was in ons rood-wit. De twee plekken in de basis werden overgenomen door Branco van den Boomen en Forbs.

De eerste kleine kans voor Ajax kwam na twee minuten, toen Brobbey gelanceerd werd door Medic. Maar doelman Sluga die de plek overnam van Sergio Padt zorgde ervoor dat het nog 0-0 bleef. Kenneth Taylor was de volgende die een kans kreeg. In de 14e minuut mocht hij van net buiten de zestien aanleggen, maar de bal eindigde naast het doel van de Bulgaren.

De eerste kans voor de Bulgaren volgende in de 22e minuut uit een vrije trap die werd gegeven na een overtreding van Hato. Yordanov legde aan, maar de vrije trap belandde in de tribune. Tot aan de rust was Ludogorets brutaler dan Ajax en ze kwamen regelmatig rond de 16 van Ajax. Tot echte kansen leidde dit echter niet. Vlak voor rust was de eerste gele kaart in de wedstrijd voor Bergwijn, die Vidal omver liep. Meer gebeurde er niet meer en zo bleef het tot de rust zonder doelpunten.

In de rust een ingreep van Maurice Steijn. Davy Klaassen mocht het veld in als vervanger van Branco van den Boomen.

Het duurde tot 10 minuten in de tweede helft dat Ajax weer in de buurt van het doel van Ludogorets kwam. Forbs werd hard neergehaald door Heister die geel ontving. Uit de vrije trap kwam echter geen serieuze kans. Wel pakte Taylor nog geel toen hij de tegenaanval stopte vlak voor de middenlijn.

Een minuut later moest Gorter aan de bak toen Heister de bal die speelde op Tissera, maar Gorter kwam snel zijn goal uit en was er eerder bij dan de spits.

Net voor het eerste uur verstreek verliet Forbs het veld en kwam Steven Berghuis het veld in.

De eerste goal viel in het doel dat verdedigd werd door Jay Gorter. In minuut 62 kon Yankov opstomen en hij gaf de bal voor richting Tissera die de bal na 2 pogingen achter Gorter kreeg en hiermee 0-1 op het scorebord zette.

Bergwijn kon de laatste 20 minuten niet door en werd vervangen door Mika Godts. De jonge Belg begon een paar minuten later aan een rush, maar wilde te laconiek de bal naar Wijndal spelen met de hak. Ludogorets kwam onderscheppen en Tekpetey wilde de bal in de 16 voorgeven, maar Gorter speelde sterk en pakte de bal. Een paar minuten later kreeg Berghuis geel, omdat hij zij zich volgens de scheidsrechter te breed maakte met zijn armen en een invaller Rick zich ter aarde stortte.

De Bulgaren bleven aanvallen, maar het thuispubliek mocht gelukkig zijn dat de Bulgaren de eindpass vaak niet goed verstuurden of het vizier niet op scherp hadden.

Wijndal was op na 80 minuten en werden vervangen door Anass Salah-Eddine. De linksback kwam nog het dichtst in de buurt bij het doel van Ludogorets, maar werd vlak voor het doel reglementair van de bal gezet.

Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kreeg Tissera nog de kans op zijn tweede goal, maar Salah-Eddine blokte het schot.

In de laatste minuut van de blessuretijd kon Brobbey nog met 1 verdediger te gaan richting doel, maar kwam deze niet voorbij. Berghuis ving de bal op, maar zijn schot ging ruim naast.