Nederlaag Ajax in Spanje; 3-2 tegen Celta de Vigo

4 november 2003 22:40

Ajax heeft in de vierde Champions League wedstrijd een duidelijke nederlaag geleden in Spanje. Tegen Celta de Vigo ging Ajax met 3-2 onderuit. Het tactische plan, dat Ajax zovaak had geholpen onder Koeman en Bruins Slot, werkte dinsdagavond in Spanje totaal niet. In een groot deel van de wedstrijd kon Ajax geen vuist maken, verdedigend gaf het tegelijkertijd veel te veel ruimte weg.

De ploeg kwam op een schlemielige manier op achterstand. Milosevic liep zich in het strafschopgebied dood en gooide er vervolgens een schwalbe uit. De Franse scheidsrechter trapte er volledig in en gaf een onterechte strafschop. Lobont zat er dichtbij maar kon de hard ingeschoten bal van Luccin toch niet stoppen. Na de 1-0 wankelde Ajax enige tijd. Dat leidde tot de 2-0. Bij een goed opgezette aanval waarbij de Spanjaarden nauwelijks gehinderd werden, kon Milosevic de bal achter Lobont koppen.

Na rust leek er aanvankelijk weinig veranderd. Celta de Vigo zette de druk onveranderd voort. Zo kopte Juanfran onder andere een bal op de paal. Na een minuut of tien herpakte Ajax zich. Ajax werd prompt gevaarlijk en kreeg vijf corners in een paar minuten tijd. Nadat een afgeketste bal van Van der Vaart van de lijn werd gered kopte Sonck de bal binnen na een goede actie van Maxwell.

Vervolgens ging Ajax door, maar gaf het achterin veel te veel ruimte weg. De ploeg kreeg zelf kansen, maar moest toezien hoe de ploeg werd weggespeeld bij de derde goal van de Spanjaarden, Vagner tikte de bal geheel vrijstand onder Lobont door. Vlak voor tijd maakte Van der Vaart de aansluitingstreffer. Dat bleek echter niet meer voldoende. Het leed voor Ajax was nog niet geleden want naast een fatale gele kaart voor Van der Vaart, hij stond al op scherp, liep Grygera in de slotfase zijn tweede gele kaart op. Hij moest dus met rood vertrekken en zal ook een automatische schorsing van een duel krijgen.

Wel heeft Ajax door die laatste goal wel in het onderlinge treffen met Celta de Vigo een beter resultaat geboekt. Bij een gelijke stand na zes wedstrijden zou dat beslissend zijn.