Ajax begint zeer effectief in de Europa League en wint met 1-4 in Bulgarije

24 augustus 2023 22:00

Ajax begint zeer effectief in de Europa League en wint met 1-4 in Bulgarije; image source: Pro Shots

Ajax is goed begonnen aan de eerste wedstrijd in de play-offs voor de groepsfase van de Europa League. Na een ruststand van 0-3 won Ajax uiteindelijk met 1-4. Grote man aan Ajax kant was Mohammed Kudus die 3x scoorde. Het andere Ajax doelpunt kwam op naam van Brian Brobbey.

Vandaag stond de eerste Europese wedstrijd op het programma. Op de donderdag, wat weer even wennen was na een aantal seizoenen te zijn gestart in de Champions League.

In Bulgarije trad Ajax aan tegen Ludogorets, wat de gemiddelde voetballiefhebber wel bekend is van het hoogste Europese podium. Verder was onder andere oud jeugdspeler Sergio Padt een bekende factor.
In de opstelling 3 wijzigingen ten opzichte van Excelsior uit. Van den Boomen, Forbs en Salah-Eddine vonden zichzelf terug op de Bulgaarse bank, waar Owen Wijndal, Kenneth Taylor en de in de competitie geschorste Steven Berghuis hun plekken overnamen. Kudus startte weer als rechtsbuiten in plaats van Forbs.

Ajax startte moeizaam in het eerste kwartier. Maar het verstrijken van de eerste 15 minuten kwam er wat dreiging uit een voorzet van Bergwijn. Deze kwam niet op het hoofd van een Ajacied, maar Ludogorets wist de bal niet weg te werken waar door Rensch kon onderscheppen. Via de rechtsback kwam de bal bij Mohamed Kudus die met een geplaatst schot de 0-1 maakte.

Binnen de 3 minuten was dezelfde Ghanees wederom het eindpunt. Brobbey fungeerde perfect als een sterk aanspeelpunt na de inspeelpass van Taylor. Met een verdediger in de rug wist de spits de bal in bezit de houden en legde terug op dezelfde Taylor. Die gaf een steekpass door de verdediging en Kudus faalde niet in oog met Sergio Padt, 0-2!

De eerste kans voor de Bulgaren volgde hier kort op. Despodov zette een mooie rush in, waarbij hij Hato en Medic achter zich liet, met Tahirović kort daarachter. Zijn rush leek te eindigen vlak voor Jay Gorter, maar de inglijdende Rensch wist een schot te voorkomen. Ook de volgende kans speelde zich af voor het goal van Gorter. Vlak nadat de helft van de eerste 45 minuten erop zat kreeg Ludogorets een corner. In een ingestuurde variant gaf Jordanov voor en oud-AZ rechtsback Witry schoot met een volley, maar de bal ging naast de goal.

Nog voor de rust werd de voorsprong nog comfortabeler. Owen Wijndal gaf 6 minuten voor rust een goede voorzet en in tegenstelling tot zaterdag wist Brobbey deze kans tot doelpunt te promoveren. Met een kopbal door de benen van Padt werd het 0-3.

In de rust 1 wissel. Forbs kwam voor Brian Brobbey.

De eerste kans was voor Ludogorets, nadat een pass van Medic naar Taylor werd onderschept. Yankov speelde Rwan in, maar Gorter redde knap.

Uit de eerste aanval van Ajax werd het 0-4. In de 50e minuut werd Forbs weggestuurd over links. De pass naar Bergwijn was goed, die goed wachtte tot Padt zijn doel uitkwam en aflegde naar Kudus. De Ghanees schoof beheerst de bal in het doel en maakte zo zijn officieuze Hattrick.

Ludogorets wilde reageren, waar Tekpetey weliswaar goed op doel schoot, maar weer redde Jay Gorter knap.
De volgende uitdaging voor Jay Gorter was een strafschop. Van dichtbij wilde Delev op doel schieten, maar raakte daarbij de uitgestoken hand van Hato. Verdon nam de penalty en ondanks dat Gorter de goede kant op ging bleef de goed ingeschoten penalty buiten zijn bereik en werd de stand 1-4.

Na 71e minuut een dubbele wissel aan Amsterdamse kant. Taylor en Berghuis gingen naar de kant en Davy Klaassen en Branco van den Boomen kwamen in het veld. De volgende wissel was Wijndal die zijn plaats mocht afstaan aan Salah-Eddine. Jakov Medic kreeg geel nadat hij te veel aan een tegenstander was gaan hangen. De laatste wissel was de entree voor Mika Godts die in het veld kwam voor Kudus. Was het een publiekswissel en ook zijn laatste minuten als Ajacied? In ieder geval was een publiekswissel terecht gezien zijn Hattrick. De jonge Belg Godts mocht de 6 minuten blessuretijd volmaken.

In de blessuretijd nog een kans voor de Bulgaren. Delev gaf een vrije trap voor de goal, maar niemand raakte de bal aan en zo ging de bal achter voor een doeltrap. De volgende kans was wederom een prooi voor Jay Gorter die bij een volgende kans nog via een tegenstander met de paal in aanraking kwam, maar wel door kon spelen.

Een klein kansje nog voor Godts, maar de score bleef onveranderd. Komend weekend heeft Ajax geen wedstrijd. Dit weekend is het elftal van Steijn vrij, om zich te kunnen rusten op de return in Amsterdam volgende week donderdag.