Ajax speelt 2-2 en neemt slechts een punt mee uit Rotterdam bij Excelsior

19 augustus 2023 18:33

Ajax speelt 2-2 en neemt slechts een punt mee uit Rotterdam bij Excelsior; image source: Pro Shots

In een wedstrijd waarbij tot de blessuretijd van de eerste helft Ajax niets te vrezen had van Excelsior, werd er met 2-2 gelijk gespeeld in Rotterdam.
Brobbey zette Ajax op 0-1, maar in de blessuretijd van de eerste helft en vlak na rust gaf Ajax de voorsprong weg en was de ruststand 2-1 voor Excelsior. In de tweede helft wist Davy Klaassen 2-2 te maken en daar bleef het bij.

De eerste uitwedstrijd van het seizoen vond plaats in het Van Donge & De Roo Stadion van Excelsior, waarbij het de vraag was of het kunstgrasveld wel of niet gesproeid zou worden. Dit gebeurde wel, maar door de warmte was dit water al weer snel verdampt.

Ajax trad nog aan zonder Gaaei en Akpom, die nog niet speelgerechtigd waren. Beide spelers bekeken de wedstrijd vanaf de tribune. In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo ontbrak de vorige week geblesseerd uitgevallen Rulli en nam Kenneth Taylor plaats op de bank. Net zoals vorige week werd Rulli vervangen door Jay Gorter. Rechts voorin vonden we Forbs in de basisopstelling, waaronder Kudus weer op het middenveld kwam te spelen.

In de 16e minuut bracht Bergwijn met een goede steekbal Brian Brobbey in een goede schotpositie, maar de bal werd recht op doelman van Gassel geschoten. De volgende kans was een knap afstandsschot van Benjamin Tahirović, maar de Bosniër schoot hem net iets te hoog.

Na 25 minuten kwam Ajax op voorsprong. Een slordige terugspeelbal van Horemans werd niet goed verwerkt door Seymor, waardoor Forbs kon blokken. De bal kwam terecht bij Brian Brobbey die van Gassel de verkeerde kant op stuurde voor de 0-1.

Excelsior kwam bijna direct op gelijke hoogte na slordigheid van Rensch, maar Lamprou wist geen doel te treffen. Een kleine tien minuten voor de rust lonkte de tweede Amsterdamse goal. Na terugleggen van Brobbey schoot Kudus, maar werd de bal van de lijn gehaald.

De tweede Amsterdamse goal leek nog te vallen voor de rust. Wederom was het Brobbey die doel trof na een goede steekbal van Tahirović, maar de VAR merkte op dat Brobbey buitenspel stond en de goal werd afgekeurd.
Waar de rust bereikt leek te gaan worden met een 0-1 voorsprong, kwam Excelsior in hun eerste echte aanval op 1-1 in de eerste minuut van de blessuretijd. Nadat Ajax al even werd teruggedrongen kon Zagre voorgeven vanaf de achterlijn en Horemans schoof de bal in de goal. Brobbey kreeg nog een kans om toch met een voorsprong te gaan rusten, maar van Gassel lag in de weg.

In de rust kwam Owen Wijndal in het veld voor Anass Salah-Eddine.

Binnen 3 minuten na rust bewees Jakov Medic Ajax een slechte dienst door de bal tegen Lamprou aan te schieten in de eigen 16. De bal kwam bij Agrafiotis die Gorter voor passeerde en Excelsior op een 2-1 voorsprong zette.
Een minuut of 5 na de 2-1 werd Tahirovic in stelling gebracht, maar ondanks een mooi schot met buitenkant rechts ging de bal langs de verkeerde kant van de paal. Twee minuten later een ouderwetse aanval waarbij Wijndal was opgekomen een goede voorzet gaf, maar Brobbey de bal naast de goal kopte.

Rond het uur een dubbele wissel bij Ajax. Forbs en van den Boomen gingen naar de kant voor Davy Klaassen en Kenneth Taylor.

Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker, maar Excelsior wist stand te houden. Al zij het soms met kunst en vliegwerk. In de 68e minuut stuurde Taylor Brobbey weg, maar wist Zagre vlak voor de doellijn te voorkomen dat Kudus de bal binnen schoot.

Maar de manier waarop de 2-2 er wel kwam, was uit een goede aanval. Kudus speelde na de wissel rechts voorin en met zijn linkerbeen gaf hij een scherpe voorzet waaruit Klaassen de gelijkmaker scoorde.

Klaasen scoorde 10 minuten later bijna zijn tweede, maar van Gassel stond weer paraat. Een minuut later volgde nog een schot van captain Bergwijn, maar weer eindigde de bal in de handschoenen van de Excelsior doelman. Via Hato kwam Excelsior via Sanchez Fernandes nog bijna weer op voorsprong, maar de bal belandde in het zijnet. Na een laatste slot offensief, waarbij vooral veel verkeerde keuzes werden gemaakt floot Higler af en was het eerste puntverlies van het seizoen helaas al een feit.