Ajax wint eerste competitiewedstrijd met 4-1 van Heracles Almelo

12 augustus 2023 22:12

Ajax wint eerste competitiewedstrijd met 4-1 van Heracles Almelo; image source: Pro Shots

Na een teleurstellend seizoen en een rumoerige transferzomer begon Ajax vandaag aan het nieuwe seizoen. Thuis werd met 4-1 gewonnen met promovendus Heracles Almelo.
Nadat de bezoekers brutaal op voorsprong wisten te komen zette Medic Ajax op 1-1, wat ook de ruststand was. In het laatste kwartier wisten Kudus en Bergwijn (2x) de overwinning veilig te stellen en eindigde de wedstrijd in 4-1.

In vergelijking met de laatste opstelling tegen FC Twente eind vorig seizoen stonden er 4 nieuwe namen in de opstelling. Jurriën Timber, Edson Alvarez en Dušan Tadić hebben Ajax verlaten en Owen Wijndal begon op de bank. Aankopen Jakov Medic, Benjamin Tahirović en de teruggekeerden Anass Salah-Eddine en Branco van den Boomen vulden de 7 bekende namen aan. Steven Bergwijn is door de nieuwe trainer Maurice Steijn aangewezen als de nieuwe aanvoerder.

Van de vier nieuwelingen begon de een wat beter aan de eerste competitiewedstrijd dan de anderen. Vooral Branco van den Boomen en Jakov Medic waren erg aanwezig in hun eerste wedstrijd in Ajax 1.

Ajax begon dominant aan de wedstrijd en de eerste kansjes waren voor Ajax maar uit een voorzet van Salah-Eddine kwam Brobbey niet tot een schot, schoot Taylor naast en kreeg nieuwkomer Medic een grote kans uit een verlengde hoekschop die hij niet tussen de palen kreeg. De volgende grote kans was voor Heracles aanvoerder Hoogma, waar Rulli paraat stond. Hoogma bleek achteraf ook nog buitenspel te hebben gestaan.

Na een overtreding op Brobbey kreeg Ajax na 10 minuten een vrije trap, waarvoor Branco van den Boomen zich meldde. Het was al bekend dat Van den Boomen een aardige vrije trap had. Ook deze werd goed genomen maar Michael Brouwer tikte de bal over de goal heen.

Nieuwkomer Medic was vooral bij hoekschoppen sterk in de lucht, maar hieruit wist nog geen goal te vallen. De volgende kans was voor Brobbey die uit een hoekschop die verlengd wordt de bal met zijn linkerbeen naast schoot.

In de 25e minuut een vervelende situatie voor Ajax. Waar Heracles in de aanval was en een voorzet van Bakboord kwam Gerónimo Rulli uit om de voorzet uit de lucht te plukken, maar nadat hij de bal vast had kwam de Argentijn in botsing met Jizz Hornkamp. Rulli werd behandeld en waar de veelbesproken Diant Ramaj werd verwacht, stuurde Steijn echter Jay Gorter de warming-up in. Toen de Argentijn niet verder kwam, was het inderdaad Gorter die zijn plek in het doel overnam.

Toen het spel weer hervat werd kreeg Ajax nog kansjes via onder andere Taylor, van den Boomen en Medic. Maar waar Ajax de meeste kansen had was het Heracles dat de score opende. In de blessuretijd wilde Salah-Eddine een voorzet wegwerken, maar deed dat tegen Jorrel Hato aan. Via de hak van Salah-Eddine kwam de bal bij Mario Engels die de bal van 5 meter achter Gorter schoot en Heracles op 0-1 zette.

Waar Heracles leek te gaan rusten met een voorsprong was het Medic die liet zien dat hij ook kon uithalen. Vanaf een aardige afstand legde de Kroaat aan en schoot de bal hard in de hoek achter Brouwer. Na 12 minuten blessuretijd vanwege onder andere de blessure van Rulli was het rust en gingen de teams met een 1-1 stand de rust in.

Vlak na rust zette Brobbey met een blok Justin Hoogma van de bal en konden Kudus en Brobbey tegen een verdediger naar het doel, maar Brobbey schoot de bal tegen Brouwer. Hierna stond Hato aan de andere kant zijn mannetje bij een aanval van Heracles en wist een schot van Engels te voorkomen. Kudus probeerde een aantal keer vanaf de rechterkant de bal klaar te leggen voor zijn linkerbeen, maar de bal wilde er nog niet in.

Rond het uur de tweede wissel aan Amsterdamse kant. Davy Klaassen kwam in het veld voor Kenneth Taylor. Na de wissel mocht Gorter nog aan de bak bij een schot van Thomas Bruns.

In het laatste kwartier wist Ajax dan eindelijk afstand te nemen van de ploeg uit Almelo. Eerst bediende Tahirović de nog steeds beschikbare Kudus die 2-1 simpel achter Brouwer schoof in de 75e minuut, nadat hij de bal eerst goed controleerde.

Het was de nieuwe aanvoerder Bergwijn die de marge op 2 goals bracht en de 3-1 op het scorebord zette. Hij zette een aanval in van de linkerkant en passeerde oud Jong-Ajacied Bakboord en Marko Vejinovic waarna hij de bal in de verre hoek schoof. Uit een voorzet van Bergwijn kreeg Davy Klaassen nog een kopkans, maar Brouwer wist deze te keren.

Vlak voor het einde van de normale speeltijd mocht ook Carlos ‘Forbs’ Borges zijn debuut maken. Forbs en Wijndal kwamen in het veld voor Brian Brobbey en Anass Salah-Eddine. In de blessuretijd kreeg Ajax na tussenkomst van de VAR nog een penalty na een handsbal van De Keersmaecker. Aanvoerder Bergwijn meldde zich en schoot de penalty gedecideerd binnen.