Transparent
Inloggen
Sluiten

'Ajax moet nog verder bezuinigen om begrotingsgat te kunnen dichten'

29 juli 2023 19:53 - VI.nl
Foto: Pro Shots

"Ajax moet nog verder bezuinigen om begrotingsgat te kunnen dichten"; image source: Pro Shots

Ondanks dat Ajax al meer dan 60 miljoen euro binnen haalde aan transfers en slechts 7,5 miljoen uitgaf, moet er nog flink bezuinigd worden. Dat meldt Voetbal International. De club begon het seizoen met een geschat begrotingsgat van 100 miljoen euro en daarvan is nu pas de helft gedicht. Dat is mede de reden waarom Ajax deze zomer wordt belemmert op de transfermarkt.

Directeur voetbalzaken Sven Mislintat probeert daarom ook de vaste lasten onder controle te krijgen. De salarishuishouding is volledig ingericht op het spelen van Champions League. Ajax heeft al 6 miljoen euro weten te besparen door het ontbinden van het contract van Dusan Tadic en in de komende weken zal er ook kritisch worden gekeken naar andere spelers. Een vertrek van Davy Klaassen valt daarbij ook niet uit te sluiten, omdat hij onder Maurice Steijn geen basisplaats lijkt te krijgen.

Bij het sluiten van nieuwe contracten wil Mislintat ook een beloningsstructuur implementeren die samenhangt met het Europese toernooi waarin Ajax actief is. Salarissen zullen dan automatisch stijgen of dalen. Omdat dat nu niet het geval is, staat de club voor grote financiële uitdagingen door het ontbreken van de Champions League.

Meer op VI.nl
Tags

begrotingsgat bezuinigen mislintat belemmert beloningsstructuur besparen dalen gedicht maurice salarishuishouding samenhangt steijn tadic uitgaf

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


11 maanden geleden
Mits het verhaal klopt, hoe kan 1 slecht jaar je hele huishouding zo omver gooien? Dan is er structureel iets niet goed gegaan. Het was toch zo dat we 1 a 2 jaren best konden veroorloven zonder CL? Als je Ajax vandaag ziet voetballen, dan zijn beland in de jaren na de val van het Romeinse Rijk. De donkere middeleeuwen. Vaker gezien, maar ben benieuwd wanneer er weer een renaissance volgt....???????
+9/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
En het grappige is dat ze ook bij VI hun financiële figuren uitgebreide videos hebben laten maken over hoe goed onze financiën waren.

Complete luchtfietserij.
+5/-1

 
11 maanden geleden
Ik ben het helemaal met je eens. Eerder heb ik al gezegd bij een ander item, wanbeleid.
Onvoorstelbaar, Ajax zou de komende jaren verre weg de beste en grootste club van NL moeten zijn.
Ik word oprecht verdrietig van alle berichtgevingen.
+4/-0

 
11 maanden geleden
Structureel Russisch roulette gaan spelen financieel gezien. Een blinde kon nog wel zien aankomen dat dit niet vol te houden was.
+3/-0

11 maanden geleden
234 miljoen binnen geharkt in 1.5 jaar tijd en nu bankroet??
Klopt niks van.
+6/-1

 
11 maanden geleden
Inderdaad klopt niets van denken ze nou echt dat wij niet kunnen tellen we zijn ook bijna alle groot verdieners kwijtgeraakt , wat proberen we hier te doen we zijn een voetbalclub en geen bedrijf om maar zoveel mogelijkgeld uit te keren aan die aandeel houders
+4/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Dat is de spijker op de kop. We hadden een kwart miljard op de bank en er zijn veel fouten gemaakt dat klopt ook. De helft of misschien wel iets meer is in rook opgegaan.
Nu hebben de mensen het voor het zeggen die weer een kwart miljard op de bank willen hebben en die willen dat doen door alleen maar te bezuinigen dan komt dat geld vanzelf weer terug denken ze.
Helaas voor hen is Ajax een voetbalclub waar het geld alleen weer gaat stromen door prestaties. Het moet dus een mix zijn van bezuinigen maar toch ook investeren om je selectie en daarmee de prestaties op peil te houden.
Helaas voor ons denken de stropdassen daar niet aan en die harken maar door. Helaas lukt het niet om op asfalt te harken.
Miljoenen fans sterven een langzame sportieve dood en pas als Ajax onder de eigen mat begraven ligt zal dit ophouden want pas dan zal deze generatie beleidsbepalers opkrassen. Dat harken is op zich wel goed maar die hark moet eerst door de bestuurskamer voordat dit weer goed gaat komen.
+5/-0

 
11 maanden geleden
Supporters hebben altijd gedacht dat Ajax 200 miljoen op de bank had, maar er zit een verschil in liquide middelen en eigen vermogen. Ajax heeft maximaal ooit onder De Boer meen ik 80 miljoen gehad. Nooit meer.
+2/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Voor degene die het interesseert, op Twitter houdt het account José De La Verde wat interessante financiële data bij over Ajax.

Onder andere ook de bestedingsruimte voor transfers, zie onderstaande link:

https://twitter.com/j_berden/status/1681269913422364675?t=Dh7Yy6DTdl8A81pOhHX0_g&s=19link

Het komt er volgens mij op neer dat Ajax ongeveer 60 miljoen euro per jaar aan afschrijving financieel kan handelen.
+3/-0

11 maanden geleden
Misschien was het beter geweest geen partnership aan te gaan met BLOX?
Alles opgegaan in cryptomunten...
+1/-0

11 maanden geleden
Wacht even.. afgelopen jaren record transfers. Meer dan 200 miljoen binnengekomen afgelopen zomer. De jaren daarvoor ook soms grote transfersommen binnengekomen. Afgelopen (5?)jaren CL gespeeld en vaak nog Europees overwinteren. Zelfs tot halve finale CL. Nu weer alweer ruim 60 miljoen binnengekomen. En dan nog moet er bezuinigd worden? Dat kan toch helemaal niet? Ik dacht dat we meerdere jaren dikke winsten hadden (op corona-jaar na). Wat heeft er dan zo fucking veel gekost dat Ajax niets meer kan doen? Ik bedoel, al zouden ze kampioen zijn geworden en CL hadden gehaald, dan is dat toch ook “maar” 35-40 miljoen? Dit zou betekenen dat ze meer uitgeven dan het budget zou zijn INCLUSIEF CL geld. Welke financiële directeur is daar afgelopen jaren akkoord mee gegaan?
+7/-0

 
11 maanden geleden
Dit is precies wat ik ook dacht. Snap er geen reet van.
+4/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Het is bullshit inderdaad en weet je waarom, omdat ze er achter zijn gekomen dat ze een TD hebben binnen gehaald die er geen klote van kan. Maarja je kan Mislintat er niet na 4 maanden uitgooien.
De man kan er gewoon geen klote van werkelijk waar niet. Welke TD laat dit allemaal gebeuren?
Er klopt geen ene zak van het verhaal van geen geld omdat je 1x 35 miljoen misloopt. Je had allang die Kroat van Zagreb kunnen kopen van het geld van vorig jaar en nu Timber en Bassey.
De man heeft geen 0 netwerk en kan spelers niet overtuigen. Mislintat komt uit de koker van vd Sar, die viel ook keihard door de mand toen Overmars weg ging.
+4/-5

 
11 maanden geleden
Mijn idee, maar velen hebben er nog vertrouwen in, ik snap er geen reet van! De club gaat echt voor de bijl !
+1/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Ik vraag mij af hoe lang de harde kern dit nog gaat pikken. We worden op een giga manier in de maling genomen. Eerst zeggen ze dat er eerst verkocht moet worden voordat er gekocht kan worden. Voila, kunnen we mee leven.
Vervolgens gaat Timber voor 40 miljoen maar is die 40 miljoen nodig om het ontstane gat te dichten en dus moet er meer verkocht worden voordat er gekocht gaat worden.
Dan is het de beurt aan Bassey voor 22 miljoen maar wordt er nog steeds niet gekocht want het gat was geen 40 maar een dikke 60 miljoen.
Nu staat het vertrek van Alvarez, Klaassen en Kudus voor de deur en dekken de verantwoordelijken zich alvast in door te stellen dat er wel ruim 100 miljoen nodig is om gezond te worden waarmee kopen dus eigenlijk zo goed als geheel van de baan is.
Ons cluppie wordt gerund door mensen die er niet alleen uitzien als politici en praten als politici, ze liegen ook als politici. De ware agenda is nooit zichtbaar en de ware supporter wordt geminacht want dat zijn toch maar een stelletje dombo's.
Hou ze nog maar een worst voor en regel nog maar wat verkopen meneer Stuttgart dan geven we straks gewoon jou de schuld dat die worst niet smaakt en de patiënt een bloedvergiftiging opgelopen heeft.
+5/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Het is sowieso krankzinnig dat je standaard 100 miljoen meer moet verkopen dan dat je in kan kopen.
Dat is bij geen enkele andere club in de wereld zo en dat is gewoon Russisch roulette in het kwadraat.
Je weet zeker dat het misgaat alleen niet precies wanneer.
Ajax heeft de grootste basisbegroting van Nederland, die zal zonder transferinkomsten en CL inkomsten nog ver boven de 100 miljoen liggen.
Daar moet toch makkelijk een transferbudget van 20 miljoen inzitten?
Plus het geld wat je dan nog vangt voor uitgaande transfers moet je daar bovenop toch weer kunnen investeren, misschien niet 100% omdat er overal geld blijft hangen maar toch wel 70%
Zelfs Psv heeft deze transferperiode alweer 25 miljoen uitgegeven zonder amper wat verkocht te hebben, die spelen al jaren geen CL.
Zouden die spelers daar dan echt zoveel minder verdienen als bij ons?
Als er echt zoveel lijken in de kast zitten dan is het enigste positieve in iedergeval dat ze die er nu proberen uit te halen in plaats van de club totaal in het ravijn te storten door stug door te gaan op de doodlopende weg.
Dan nog maar een tussenjaar en een titel voor Feyenoord om al het puin te ruimen.
Altijd nog beter dan de club geheel in de vernieling storten.
Al onze concurrenten Feyenoord, Psv,Az,Twente moesten de laatste 15 jaar van de financiële afgrond gered worden door extern geld, allemaal door te gokken op verwachte inkomsten in de toekomst die niet kwamen door sportieve tegenslag.
Dat wil je dus echt niet zo'n situatie.
+5/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Het is niet zo zeer dat er geen vermogen is. Ze willen het gat op de begroting dichten. Dat zegt mij dat het vooral om sluitende jaarcijfers gaat. Dat verklaart ook het wachten op uitgaande transfers (verhoging inkomende termijnbetalingen), het ontbinden van van de contracten van Tadic en mogelijk ook Klaassen als hij niet verkocht wordt (terugdringen salarishuis) en het wachten met inkomende transfers (post afschrijvingen onder controle brengen).

Het wil dus absoluut niet zeggen dat Ajax geen geld heeft om te investeren, dat is er voldoende. Maar men probeert er wel voor te zorgen dat de vermogenspositie die er is, niet verder onder druk komt te staan, zodat alles - wanneer het tegen zit - binnen een paar verdampt.

Dat is niet wat een supporter op dit moment wil horen. Maar dat is wel het beste voor de club op lange termijn. Nu blind investeren in de hoop daarmee CL te halen, is in principe een hele grote gok die desastreuze gevolgen kan hebben. Dat is exact wat Sar en H2 afgelopen zomer verkeerd deden en waarom de geldkraan in de winter dicht bleef. Remember de Ocampos transfer, waar Lenderink en de RvC voor gingen liggen? Ajax zal dus slim moeten zijn op de transfermarkt. En men zal de contracten meer prestatie gericht moeten maken, zodat het salarishuis automatisch mee zakt of stijgt met het wel of niet behalen van Champions League.

Zie het daarom als een verdere professionalisering van de organisatie: nu investeren in de juiste organisatorische en financiële basis, later de vruchten plukken. Want Overmars kon misschien goed kopen en verkopen, maar het balanceren van het huishoudboekje was niet zijn sterkste punt (aangezien hij blijkbaar all-in ging op behalen CL). De kost moet voor de baat uit. Maar als de kost te hoog is, kan de baat je ook niet meer redden van de ondergang.
+8/-0

 
11 maanden geleden
Kijk, dat is een uitleg en geen geschreeuw dat kant nog wal raakt.
+3/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Overigens zou je dus ook kunnen stellen dat vd Sar en H2 mee wilden gaan in de wensen/verwachtingen van supporters.

En dat dit soort verwachtingen gewoon niet realistisch zijn.

Eigenlijk gebeurd hier dus precies hetzelfde als na de twee EC finales in 95 en 96. Ik weet niet of iemand zich de staat van Ajax nog kan herinneren in de jaren pakweg 1997 - 2002. Zo lang duurt het om je te herstellen als je na 2x succes te hebben weer ineens denkt het voetbal te hebben uitgevonden.
+6/-0

 
11 maanden geleden
Eens 🙂
+1/-0

 
11 maanden geleden
Ook mee eens en Suavimani nog bedankt voor je heldere post. De weg van Overmars was denk ik op zich niet slecht maar goed. Sportief als financieel ging het voor de wind. Alleen om dat te blijven continueren moet je als organisatie professioneel meegroeien en dat is niet gebeurd. De RvC was daarbij als eerste aan zet maar ik vermoed dat ze in de (gouden periode) van plusminus 5 seizoenen met twee vingers in hun neus achterover zijn gaan leunen. Tot dat het onverwachte gebeurde, Overmars vertrok. Wat er daarna gebeurde is welbekend.

Het beursgenoteerde [bedrijf] Ajax had geen enkele back-up en was aangewezen op derden zoals het verhaal gaat. Omdat het onder andere geen instituut had opgezet die vijf dagen in de week bestudeerde welke aankopen een kwaliteit/meerwaarde zouden moeten gaan vormen wereldwijd voor de toekomst. Wel zijn ze wakker geworden om zorgvuldiger om te springen met aanstormend talent door een maand geleden Michel Kreek aan te stellen als loan-coach. Hierbij mag je hopen dat er in de KKD geen 20-jarig aanstormend talent meer tussenzit. Of het is toegevoegd bij Ajax 1, en anders verhuurd om ervaring in de eredivisie te doen. Het liefst bij een club die Europees speelt.
+4/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Dat vraag ik mij af.

Het is echt maar de grote vraag of het beleid van Overmars een korte termijn luchtballon was óf dat de RVC een verkeerd beeld op het te voeren beleid heeft.

In ieder geval is het zo dat Ajax (de voetbalclub) de grootste aandeelhouder is. En er worden (zoals bij andere beursgenoteerde clubs) geen spelers verkocht om aandeelhouders tevreden te stellen en er worden ook geen grote kapitaalinjecties van Oliecharchen of Arabieren gevraagd. Dus heel die hele mythe rondom 'beursgenoteerd' zijn en dat dit invloed zou hebben, is net zo'n grote luchtballon als de visie van Overmars.

Feit is dat de hele beursgang rechtstreeks te koppelen is aan de CL winst van 95. Opnieuw was het de Amsterdamse arrogantie die het succes van Ajax naar een mythische status tilde.

Als je niet inzoomt op de problemen maar juist uitzoomt ga je echt de rode draad herkennen. En die rode draad is dat als Ajax succes heeft er een groep opstaat die meteen denkt dat de heilige graal als oplossing is gevonden. En elke keer als Ajax Europees succes heeft gehad kost ons weer een jaar of 5 (soms zelfs langer) om daar organisatorisch en financieel van te herstellen.

Het is alsof je een elastiek tot zijn grenzen oprekt omdat je daar zelf succes aan ontleent en niet wil accepteren dat dit voor die elastiek zelf niet goed is.
+5/-0

 
11 maanden geleden
In 96-97 haalde Ajax nog wel de halve finale van de Champions League. In 1998 werd de dubbel gepakt. Daarna ging het een aantal jaren inderdaad flink bergafwaarts.
Nu is het triest hoeveel er afgebroken is, we hadden goud in handen.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Hebben we nog steeds. Enige wat er momenteel gebeurt, is ervoor zorgen dat we dat goud niet in het IJ gooien. Komt een goede lichting jeugd aan. En met een aantal gerichte aankopen en nieuwe beloningsstructuur kun je binnen nu en 2 jaar weer behoorlijk veel sterker dan de rest van de Eredivisie zijn. Maar dan met een geprofessionaliseerde organisatie en meer financiële stabiliteit.
+5/-0

 
11 maanden geleden
We zoeken nog een algemeen directeur.😉
Als v d Sar dit leest staat hij met zijn grote oren te klapperen.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Alles laten bezinkend kom ik wel tot de conclusie dat een Tadic zijn mond moet houden over "dit is mijn club".
Is zelf debet geweest aan het omhoogstuwen van de slarispost (zijn goedrecht we willen allemaal zoveel mogelijk verdienen) wat oa als gevolg heeft dat het beleid aangepast moet worden.
Heeft zijn mooiste successen mogen beleven bij "zijn club" en loopt direct weg wanneer het even bijgesteld moet worden ipv "zijn club" te helpen op een voetbalbejaarde leeftijd.
Laat de man lekker de boel in Turkije bij elkaar liegen.
Het contract is ontbonden dus gelukkig ook zijn toekomst in de staf.
+5/-0

 
11 maanden geleden
Eens. Had Tadic echt van Ajax gehouden, dan was hij gebleven en had hij hier de helft van zijn salaris ingeleverd (doet hij nu bij Fenerbahçe immers ook). In plaats daarvan kiest hij de makkelijke weg. Voorop gelopen in de polonaise, maar als eerste het schip verlaten wanneer er een lek gedicht moet worden. Dat zijn spelers die leiderschap acteren, maar geen echte leiders zijn.

Wat dat betreft is het eigenlijk maar goed dat hij weg is. Geeft de ruimte aan anderen om op te staan.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Daar heb je gelijk bij! Een kapitein verlaat als laatste t zinkend schip ! Hij is geen alleskunner, dus tot nooit meer !!
+2/-0

 
11 maanden geleden
Dat is er voldoende? Als dat gat niet gedicht wordt is er dus helemaal niets meer volgend jaar.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Zo snel gaat dat nou ook weer niet. Maar je moet niet op de oude voet verder gaan en dan drie keer CL mislopen. Dan is het grotendeels weg ja. Vandaar ook dat er nu dus geprobeerd wordt om de boel financieel te stabiliseren.
+4/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Een begrotingsgat is iets anders dan een banksaldo.
+4/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Begrotinsgat? wat is dat? Een gat waar een "G" doorheen is gevallen? :D
Edit: Goed aangepast ;)
+1/-1

11 maanden geleden
Ajax is weer terug naar af, en is weer een kruideniers club waar de boekhouders het voor het zeggen hebben.
+3/-1

 
11 maanden geleden
Als ze door zouden blijven gaan zouden de bewindvoerders het voor het zeggen hebben.
+2/-0

 
11 maanden geleden
Zoals tijdens de Fluwelen Revolutie werd gezegd: het kapitaal moet op het veld staan.
Als we ervan uitgaan dat de huidige "afwezigen" (Sánchez, Álvarez, Kudus) nog vertrekken. Hoeveel kapitaal hebben we dan nog? Het is ronduit armoedig en volledig onacceptabel.

Iedereen met een beetje voetbalverstand kan zien dat dit een nijpende situatie is. Ik check elke dag voor nieuws over aankopen door Ajax en het ongeloof wordt met de dag groter dat management dus blijkbaar geen enkel benul heeft over het gebrek aan kwaliteit en kapitaal op het veld. Volledig te begrijpen dat Tadic de deur achter zich heeft dichtgetrokken.

Er zijn minimaal 5 directe versterkingen nodig. Waar is onze nieuwe TD voor aangetrokken? Wat doet ons scoutingsapparaat?
+2/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Ja.

De conclusie (of lering) die je hieruit moet trekken is dat de term "het geld moet op het veld staan" niet waar is.
+4/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.214 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli frankrijk frimpong gaaei gakpo grillitsch henderson jong kiki kroes lucca mikautadze mislintat ocampos reijnders rijkhoff schouten shogun simons skimovic sutalo tahirovic veerman weghorst