Transparent
Inloggen
Sluiten

'Ajax begint komend seizoen met tekort van 100 miljoen euro op de begroting'

16 juni 2023 11:20 - VI.nl
Foto: Pro Shots

"Ajax begint komend seizoen met tekort van 100 miljoen euro op de begroting"; image source: Pro Shots

In een uitgebreide analyse heeft Voetbal International uitgerekend dat Ajax komend seizoen begint met een tekort van 100 miljoen euro op de begroting. Omdat de gegarandeerde UEFA premies met ongeveer 30 miljoen euro kelderen aangezien Ajax niet actief zal zijn in de Champions League zal het operationele tekort oplopen naar 40 miljoen euro. Daarnaast kent Ajax voor 60 miljoen euro aan transferafschrijvingen.

Ajax zal komend seizoen echter niet op de rem stampen aangezien het over het huidige boekjaar een winst van enkele tientallen miljoenen heeft gemaakt en het al een eigen vermogen heeft van 200 miljoen euro. De club kan daardoor een stootje hebben. Risico's op structurele verliezen zijn bovendien te overzien omdat vanaf het seizoen 2024/25 de Europese gelden omhoog gaan en een jaar later het nieuwe televisiecontract zal ingaan.

Er zijn dan ook voldoende vooruitzichten dat Ajax in de komende seizoenen de omzet laat groeien richting de 190 miljoen euro zodat het een sluitende begroting heeft. Voor de club is er daarom geen reden om komend seizoen op financieel gebied rustig aan te gaan doen.

Meer op VI.nl




Tags

boekjaar kelderen overzien premies rem stampen televisiecontract transferafschrijvingen uefa vooruitzichten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


11 maanden geleden
Hoe zeggen ze dat ook alweer bij die beleggingsreclames?
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst...
+2/-0

11 maanden geleden
En anders is er altijd wel een oliesjeik die het kan kopen… zo lust ik er nog wel een paar.
+1/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Voor mij toch een teken dat onze vertrekkende AD te veel risico genomen heeft afgelopen seizoen. Kun je 1x doen, maar dan is het klaar. De "broek" van Ajax vraagt in feite om jaarlijks CL voetbal. Vraag is of je dat moet en kan begroten elk jaar met een top 3 (of 4) met in feite maar 1 directe plek.
+2/-0

 
11 maanden geleden
Afgaande op dat artikel in VI is jaarlijks CL voetbal al niet eens meer genoeg. Overigens heeft Nederland (vanaf) komend seizoen twee directe plekken.
+1/-0

11 maanden geleden
Dit laat wel zien dat Ajax een gevaarlijk spel speelt. Want garanties zijn er niet. Wie had afgelopen jaar verwacht dat Ajax met een investering over 100 miljoen dat ze niet eens in de top 2 zouden eindigen? Daarom is het enorm belangrijk dat deze zomer de juiste beslissingen genomen moeten worden. Transfer-zomer is nog maar net begonnen maar tot nu toe hebben ze met Steijn wel al een flinke gok genomen. Mensen die denken dat Ajax meerdere seizoenen falen kan veroorloven overschatten dat financiële situatie van de club. Spelers worden tientallen miljoenen minder waard als sportieve resultaten uitblijven. Timber in een geweldig seizoen? 80 miljoen. Matig seizoen? 40 miljoen.
+2/-0

11 maanden geleden
Tja...
Marc toch te snel gedumpt.
+4/-0

11 maanden geleden
Persoonlijk ben ik niet zo onder de indruk van die zgn Journalisten van Voetbal International ze kijken naar het nieuws van iedereen en komen dan met hun eigen indruk ipv zelf het uitzoeken.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Tom Knipping is een van de weinige bij VI die heel erg goed is in zijn (financiele) analyses.
+2/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alvarez backup berghuis bergwijn brekers chelsea elsimao farioli godts hag heerenveen henderson hlynsson kiki mannsverk nypan overbruggen pasveer potter ramaj rensch roon sosa sutalo tadic tahirovic taylor totaalvoetbal tsjah vos