Transparent
Inloggen
Sluiten

Rob Jansen: 'Johan Cruijff draait zich om in zijn graf'

6 juni 2023 11:27 - Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Rob Jansen: "Johan Cruijff draait zich om in zijn graf"; image source: Pro Shots

In een uitgebreid interview met De Telegraaf heeft Rob Jansen nogmaals snoeihard uitgehaald naar het huidige beleid van Ajax. "Wat er bij Ajax gebeurt, heeft een grotere impact, omdat de club een instituut is, maar zie je bijna overal. De échte voetbalmensen binnen een club – en dat hoeven niet per se oud-voetballers te zijn, maar wél mensen die het dna hebben – worden langzamerhand aan de zijkant geparkeerd", aldus Jansen. "Het is zorgelijk wat er bij Ajax aan de hand is, want de toekomst van de club staat op het spel."

De zaakwaarnemer gaat zelfs zo ver door te stellen dat Johan Cruijff zich omdraait in zijn graf. "Ik was eind 2010 vanaf de zijlijn bij de Fluwelen Revolutie betrokken. Johan en ik zaten op één lijn", zo gaf hij aan. "We vonden dat er in een beursgenoteerde betaald-voetbalorganisatie wel een balans moet zijn. De voetballerij moet de kern vormen en daarnaast heb je specialisten, zoals een goede financieel en commercieel directeur nodig."

Degenen met een Ajax-dna zijn inmiddels vertrokken. "Ze zijn inmiddels opgegeten door de corporate-jongens en -meiden, de zakenmensen van buiten de sport", zegt hij daarover. "En ik wil niet zeggen dat die mensen slecht zijn. Dat is niet waar. Ze moeten alleen of niet op die posities zitten of er moet balans zijn. En bij Ajax is dat evenwicht compleet zoek, want de bestuursraad is niet voor niets onder druk opgestapt."

Volgens Jansen is de vereniging in paniek. "Daar zitten de Ajacieden en die zien feilloos dat het de verkeerde kant op gaat. De voetballers zijn wég", legt hij uit. "Tot op de dag van vandaag is er geen hoofd opleidingen, is er geen trainer, zijn er geen assistenten, video-analisten, et cetera, et cetera. Wat er nu aan de hand is, is in de geschiedenis van Ajax nog niet voorgekomen."

De zaakwaarnemer zegt daarbij tot slot dat Ajax met de huidige koers in één rechte lijn op het ravijn afstevent. "Omdat het complete voetbalhart uit Ajax is gesneden. Een topclub heeft mensen nodig bij wie het voetbal door de aderen stroomt én specialisten", aldus Jansen. "Maar bij Ajax is die balans compleet verdwenen. Corporate maakt van de club van de eigenzinnige Cruijff binnen de kortste keren een eenheidsworst."

Meer op Telegraaf.nl
Tags

jansen graf cetera corporate dna aderen bestuursraad eenheidsworst eigenzinnige geparkeerd gesneden instituut kern koers kortste meiden omdraait opgegeten paniek ravijn rechte slot snoeihard telegraaf voetbalhart voetbalmensen voorgekomen zakenmensen zijlijn zorgelijk

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden
Rob is wel de laatste die zijn muil moet optrekken. Jouw lijntjes zijn afgesneden bedoel je toch....? Rob heeft maar 1 belang en dat is eigen belang.
+9/-0

4 maanden geleden
Het is een eeuwige discussie over "corporate" en jongens uit het voetbal. Het feit dat we nu zonder trainer enz. zitten heeft daar volgens mij niet zoveel mee te maken. Dit heeft meer te maken met einde van een tijdperk (combi mark overmars en ten hag) en de besluiteloosheid van met name van der Sar.


Ik denk wel dat het goed is dat er weer aanvulling komt met (kundige) voetbalmensen op een aantal posities. De opvolger van vd Sar zou ik zeker in die hoek zoeken en ook als dat mogelijk is bij het hoofd van de jeugafdeling. Dan heb je weer een aardige balans. Zij kunnen de lijn van de club bewaken. Er lopen echter ook wel heel veel types uit de voetballerij die niets toevoegen dus er moet uiteraard goed geken worden naar kwaliteit. (Ik zie Sneijder iedere keer op tv bijna schaamteloos solliciteren :) en dan denk ik, met alle respect voor zijn geweldige carriere als voetballer, laat hier alsjeblieft niemand intrappen)
+2/-0

4 maanden geleden
Heitinga, De Boer en Van der Sar zijn geen Cruijff-jongens maar KNVB adepten. Hebben niets met het des-Ajax dna te maken. En die elitaire kwal met stal vol met B-artiesten al helemaal niet.
+5/-6

4 maanden geleden
Deze man voelt zich machteloos worden nu al zijn lijntjes dreigen te worden doorgeknipt.
+4/-0

JCdeBest (geschorst)
4 maanden geleden (gewijzigd)
Nou hoe vaak zal Johan Cruijff zich dit seizoen inmiddels dan wel niet omgedraaid moeten hebben?

Toen hij in de gaten kreeg wat er afgelopen zomer aan toppers werd ingekocht was het vast al raak. Die is daarna denk ik niet eens meer komen kijken want hij wist voldoende.

Alles wat hij voorstelde werd tevens in de maling genomen. Noem maar eens een paar begrippen; balbeheersing, traptechniek, slim spelen, op tijd vertrekken, handelingssnelheid, overzicht, inzicht. De lijst is nog veel langer...

Het was geregeld te triest om aan te zien. Moet er zelf ook nog van bijkomen. De lijst om in aanmerking te komen om in Ajax 1 te mogen spelen was ooit niet misselijk te noemen. Helaas heb ik dat niveau zelf nooit gehaald maar wat ik dit seizoen zag durf ik wel weer te solliciteren. Op snelheid veel ingeleverd maar met de rondo kan ik nog wel mee.
+3/-0

4 maanden geleden
Iedereen die denkt namens Cruijff te kunnen spreken is meteen af in mijn boekje.
+8/-0

4 maanden geleden
We kunnen wel gaan afgeven op Rob Jansen maar in grote lijnen heeft hij wel gelijk.
Ik heb een hekel aan die clichés als Ajax DNA etc maar we zijn wel flink aan het vervreemden.
Het technisch beleid wordt straks bepaald door een Duitser, een Noor en een hockeyer die potentieel gouden medaillewinnaar Yuri van Gelder naar huis stuurde omdat hij een pilsje gedronken had.
Ik heb zo het idee dat een Bogarde er niet meer inkomt.
Neeskens, Rep, Suurbier, Haan, Blankenburg, Kluivert, Zlatan, Mido etc. op de transferlijst hadden gestaan.
+2/-2

 
4 maanden geleden
Beperkt houdbaar. Bayern is wat dat betreft apart geval want die worden geregeerd een bolwerk van oud spelers, die er niet voor terug deinzen om andere oud spelers er gewoon uit te flikkeren bij niet behaalde targets. Alleen Rummenigge en Der Uli zijn trouwens nog over want de rest zijn geen voetbal mannen maar toppers uit het bedrijfsleven )oud Adidas directeur etc). Ajax is vooral gebaat bij rust. We moeten weer gaan (op)bouwen en dat zal met vallen en opstaan gaan. Het kan zelf nog slechter gaan voor we weer opkrabbelen. Kijk naar alle (gevallen) reuzen in Europees voetbal. AC Milan was jarenlang een lachertje. Liverpool deed maar liefst 20 jaar over om weer kampioen te worden. Anderlecht is geen schim meer van de oude adel die het ooit was onder Vanderstock. We moeten er voor waken dat we de boot niet gaan missen op de midden en lange termijn. En hoe we dat doen en met wie dat is mij om het even. Succes heeft vele vaders even als falen.
+3/-1

4 maanden geleden
Rob Jansen heeft zijn eigen financiële belangen en moet snel stoppen met deze stemmingmakerij.
+4/-0

4 maanden geleden
Deze man moet je heel ver weg bij de club vandaan houden.
Sinds ze dat in Rotterdam ook doen gaat het opeens opvallend goed daar.
+7/-0

4 maanden geleden
Haha, en hij zegt dat nu pas, nadat zijn klant aan de kant gezet wordt na slechte prestaties. Gelijk heeft hij wel, maar hij had dat moeten zeggen toen Sar een mes in Johans rug stak door Jonk eruit te gooien ed de plannen voor de jeugdopleiding drastisch te veranderen met wat afgesproken was (en waarom de huidige staat van de Ajax jeugdopleiding ver beneden peil is). Hij maakt zich belachelijk door dit te zeggen en al helemaal om te gaan beweren wat JC zou denken. De arrogantie ten top.
+5/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.361 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

advocaat akpom avila berghuis bertjek brobbey derk donnyfromthelittleriver feyenoord forbs gaaei godts gorter johanssen mannsverk mikautadze mislintat ramaj reiziger rulli rvc salah sosa steijn sutalo tahirovic taylor twente volendam vos