Transparent
Inloggen
Sluiten

'Eredivisie-clubs niet akkoord met bod van ESPN'

8 mei 2023 15:35 - Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

"Eredivisie-clubs niet akkoord met bod van ESPN"; image source: Pro Shots

De Telegraaf meldt dat de clubs uit de Eredivisie zich niet kunnen vinden in het bod van ESPN voor de televisierechten vanaf 2025. De clubs zijn van mening dat het bedrag van jaarlijks zo'n 170 miljoen euro te laag is en bovendien is de lengte van het contract te lang. Het bod van ESPN was voor de rechten tot en met 2035. De mediacommissie van de clubs en Eredivisie CV-directeur Jan de Jong hebben huiswerk meegekregen van de clubs om verder te onderhandelen met geïnteresseerden en zorgen voor een beter voorstel.

Met name de topclubs waren ontevreden over het bod. De Eredivisie CV heeft in de afgelopen weken geprobeerd om het bod van ESPN erdoorheen te drukken, maar de vereist meerderheid van vijfzesde van de clubs was niet haalbaar. Op 5 juni komen de clubs opnieuw bij elkaar voor een vergadering. Tot die tijd kunnen alle partijen komen met een beter bod.

Vorige week heeft een consortium van kabelmaatschappijen ook een bod uitgebracht waarbij het jaarlijks minimaal 180 miljoen euro garandeerde.

Tijdens de vergadering van 5 juni zal ook een beslissing worden genomen over de invoering van een NL League, een belangenorganisatie van Eredivisieclubs, Eerste Divisieclubs, Eredivisie Vrouwen en eDivisie. Ook wordt er dan gesproken over de afdracht van Europese gelden. Momenteel dragen clubs die actief zijn in Europa 5% van hun Europese inkomsten af. Vanaf 2025 worden deze bedragen door de UEFA flink opgeschroefd. Het voorstel ligt nu op tafel dat clubs 2,5% van hun Europese inkomsten afstaan. Per saldo zal het te betalen bedrag dan nagenoeg gelijk blijven. Nederland is het enige land in Europa waarbij clubs hun Europese inkomsten moeten delen met de andere clubs uit de competitie.

Meer op Telegraaf.nl
Tags

eredivisie espn afdracht belangenorganisatie consortium divisieclubs edivisie erdoorheen garandeerde geinteresseerden huiswerk jong kabelmaatschappijen mediacommissie nederland saldo telegraaf televisierechten uefa vijfzesde

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden (gewijzigd)
Hehe.. men komt tot in keer.

Jan de Jonge wilde het er door heen drukken, maar men verlengt z'n rol/baan wel. Is er echt geen betere en waarom wilde ie perse de ESPN deal ?
+6/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
"De clubs zijn van mening dat het bedrag van jaarlijks zo'n 170 miljoen euro te laag is en bovendien is de lengte van het contract te lang".

Gelukkig, toch nog verstandige mensen daar. 10 jaar contract maakt hetzelfde bedrag over 10 jaar minimaal 21,9% minder waard (want 1,02^10= 1,219). Looptijd van 3 a 4 jaar is lang genoeg en versterkt de onderhandelingspositie van de Eredivisie clubs. Bovendien moet je nu (NL is 6e op de UEFA ranking en heeft zelfs plek 5 te pakken als AZ nog 3 keer weet te winnen) het ijzer smeden terwijl het heet is.

Ben erg blij, dat de geruchten dat de ESPN deal er doorheen gedrukt zou worden, niet (geheel) op waarheid gebaseerd blijken te zijn. Ook goed dat die solidariteitsbijdrage herijkt wordt.
+5/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Zou het de Nederlandse TV kijker iets uitmaken of de Eredivisie 6e of 10e op de UEFA ranking staat?

Elke euro uit dit voorstel komt bij de Nederlandse consument vandaan. Bij hoeveel euro p/m ligt jouw grens?
+1/-1

 
1 jaar geleden
De eredivisie wordt ook gewoon in Griekenland uitgezonden hoor, en als het daar het geval is vermoed ik zo ook in andere landen te zien tegen betaling. 5e plek = geen mickeymouse league, en daar betalen ze in het buitenland meer voor.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Die 170 miljoen gaat over de rechten van de live wedstrijden op de Nederlandse TV. De buitenlandse rechten van de Eredivisie vallen buiten dit aanbod.
+1/-1


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom basten berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli forbs frankrijk gaaei godts grillitsch henderson hlynsson jong kiki lucca mikautadze mislintat ocampos pinchhitter rijkhoff sevic shogun skimovic veerman weghorst