Ajax houdt voorsprong niet vast en verliest de bekerfinale na strafschoppen

30 april 2023 20:56

Ajax houdt voorsprong niet vast en verliest de bekerfinale na strafschoppen; image source: Pro Shots

Vandaag was de bekerfinale, waarin Ajax en PSV na het treffen in de competitie weer tegen elkaar speelden. De wedstrijd eindigde in 1-1 na 90 minuten, wat ook nog de eindstand was na verlenging.

De wedstrijd werd beslist na penalty’s, waarbij PSV aan het langste eind heeft getrokken.
Ajax mistte maar liefst 3 strafschoppen. Zowel Brobbey, Timber en Alvárez wisten de penalty niet binnen te schieten. Zo gaat ook deze prijs aan Ajax voorbij.

Bij Ajax keerde Alvárez terug van een schorsing en was Taylor afwezig wegens een schorsing.
Naast Alvárez mocht ook Brobbey starten ten opzichte van het treffen van vorige week. De terugkeer van Alvaréz betekende dat Calvin Bassey weer op de bank plaats mocht nemen en de basisplek van Brobbey betekende dat Tadic op het middenveld kwam te spelen.

Het eerste deel van de wedstrijd leverde weinig kansen op. Er was een mogelijk penaltymoment voor Ajax, maar Klaassen ging te gemakkelijk naar de grond. Een paar minuten later was er een moment dat PSV goed voor de goal van Ajax kwam, maar Luuk de Jong vroeg onterecht om een penalty nadat de kans was gemist door Simons. De eerste open schotkans was voor Bakayoko, maar die schoot de bal naast. De eerste gele kaart van de wedstrijd was net als vorige week voor Jorge Sánchez die op een onnodig moment een sliding maakte op Simons. De volgende kaart was voor Edson Alvárez die Simons stuitte.

PSV probeerde voor rust uit een vrije trap op 0-1 te komen, maar Branthwaite kopte naast. Direct hierna kwam Ajax op 1-0, Tadić tikte de bal door en Bergwijn kwam tot een schot wat via Branthwaite achter zijn eigen doelman Drommel ging. Daarna volgde er veel kinderachtig gedrag, wat Teze, De Jong en Bergwijn allemaal geel opleverde. In de blessuretijd zette Ajax nog aan voor een aanval, maar de pass van Berghuis die Brobbey moest bereiken kwam niet aan. Net als in de bekerfinale van vorig jaar werd er afgefloten voor de rust met een 1-0 voorsprong.

Bij Ajax was er één wissel in de rust, Devyne Rensch kwam in plaats van Jorge Sanchez.
Na rust dacht PSV op 1-1 te komen na doorkoppen van Sangaré en Ramalho die binnenschoot, maar zich hierbij wel in buitenspelpositie begaf. Hierna weer een kans voor de Amsterdammers, waarbij Brobbey door kon lopen na slecht ingrijpen van Teze. Hij kon vrij doorlopen op Joël Drommel, omspeelde de keeper, maar de bal ging binnenkant paal uit het doel. Vlak hierna kreeg Bergwijn een kans en hij schoot de bal over het doel.

Vlak voor het uur een dubbele wissel bij PSV, waar Hazard en El Ghazi in het veld kwamen en Til en Bakayoko mochten aflossen. Hazard werd bij zijn eerste balbezit direct welkom geheten door een inglijdende Rensch, die dat te hard deed volgens Higler en dus ook geel in ontvangst mocht nemen.
Halverwege de tweede helft lukte het PSV om wel op gelijke hoogte te komen. Luuk de Jong speelde de bal naar Xavi Simons die de zestien in dribbelde en de bal voorgaf, waar Hazard eerder bij de bal was dan de wegglijdende Rensch en zo PSV op 1-1 zette.

Binnen een minuut leek Ajax alweer op voorsprong te komen, maar Brobbey en Berghuis kwamen niet tot scoren. Uiteindelijk bleek Brobbey buitenspel gestaan te hebben, waardoor een treffer zou zijn geannuleerd. Hierna maakte Bassey zijn entree in plaats van Grillitsch.

Brobbey kwam via een goede actie tegen Branthwaite en Ramalho in vrije schot positie, maar schoot de bal naast de paal. Voor het laatste kwartier bracht Heitinga nog Conceição en Wijndal in voor Hato en Berghuis, waar Mwene in het veld kwam voor Teze aan de kant van PSV.
Simons kreeg een goede kans om PSV op voorsprong te schieten nadat Alvárez uitgleed, maar Rulli was alert en redde met de voet. In de resterende minuten bleven grote kansen uit en mochten we ons gaan op maken voor een verlenging in de bekerfinale.

De eerste helft van de verlenging gebeurde zonder veel opvallende zaken, Simons werd gewisseld voor Érick Gutiérrez. In de rust van de verlenging kwam Fábio Silva voor Luuk de Jong. Ook in de tweede helft van de finale gebeurde er weinig opvallends, behalve veel spelers die vermoeid waren en met kramp gingen zitten.

Hierna volgde de strafschoppenreeks waar Tadić en Godts raak wisten te schieten en Brobbey (over), Timber (lat) en Alvárez (gestopt) mistten. Rulli wist alleen de penalty van Ramalho te stoppen en Sangaré schoot op de paal. Hazard, El Ghazi en Fábio Silva schoten raak voor PSV.