10 Ajacieden houden prima stand in Eindhoven

26 oktober 2003 14:40

10 Ajacieden hebben zondagmiddag in een beladen topper tegen PSV in Eindhoven een knap 2 - 2 gelijkspel uit het vuur gesleept. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. PSV kwam via Van Bommel en De Jong twee keer op voorsprong maar Ajax weigerde de handdoek in de ring te gooien en vocht zich door treffers van Sonck en Ibrahimovic knap naar een 2 - 2 gelijkspel. Ajax speelde de gehele tweede helft met 10 man, omdat Van der Vaart even voor rust met een rode kaart van het veld was gestuurd wegens trappen.

Het wegsturen van Van der Vaart was het tragische dieptepunt van een keiharde eerste helft, waarin scheidsrechter Braamhaar op cruciale momenten weigerde in te grijpen. Het falen van de scheids resulteerde in twee oververhitte elftallen die meer oog hadden voor elkaars ledematen dan de bal. Schoppen en ellebogen van Vogel, Vennegoor of Hesselink, Ibrahimovic en Van Bommel bleven onbestrafd. Bij het natrappen van Van der Vaart ontwaakte Braamhaar plotseling en trok de rode kaart.

Ajax stond daardoor in de tweede helft voor een moeilijke taak. De taak werd alleen maar lastiger toen Mark van Bommel vanuit de kluts de openingstreffer voor de thuisploeg liet aantekenen. De 10 Ajacieden gaven echter niet op en kwamen tot ieders verbazing 12 minuten later op gelijke hoogte. Een schot van Ibrahimovic, die in de eerste helft de lat raakte na een geweldige poeier, werd nog gestuit door Waterreus, die echter geen antwoord had op de rebound van Sonck.

Ajax trok na de gelijkmaker in haar schulp en zag de druk van PSV op de verdediging steeds groter en groter worden. In de 69ste minuut resulteerde dat in een fout bij Pasanen. De Fin verdedigde slecht uit na een vrije trap van PSV, waardoor De Jong vrij kon uithalen en scoren. Miscommunicatie tussen Bouma en Waterreus zorgde 3 minuten later uiteindelijk voor de 2 - 2 eindstand. Uitblinker Ibrahimovic lette goed op en prikte de bal binnen waardoor hij een lange neus kon maken naar de PSV-aanhang.