Transparent
Inloggen
Sluiten

'Ajax had geen zicht op financiële afspraken van zaakwaarnemer Milos Malenovic'

12 maart 2023 22:21 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

"Ajax had geen zicht op financiële afspraken van zaakwaarnemer Milos Malenovic"; image source: Pro Shots

Het NRC heeft in een zeer uitgebreid artikel teruggeblikt op afgelopen transferzomer van Ajax en de grote rol die zaakwaarnemer Milos Malenovic speelde. De Zwitserse zaakwaarnemer van Alfred Schreuder en Dusan Tadic werd door Ajax ingehuurd als adviseur omdat het technisch management een beperkt netwerk had. Malenovic ontving een vast bedrag voor zijn diensten, maar de clubleiding had niet altijd zicht op de persoonlijke financiële afspraken die hij maakte bij transfers.

Bij Ajax is er bovendien intern ook veel onrust op moment als Lisandro Martínez wordt verkocht. De club had een transfer van de Argentijn niet zien aankomen en had op de schaduwlijst alleen maar jonge en onervaren spelers staan. Schreuder nam daar geen genoegen mee en kwam daarom uit bij Calvin Bassey. Scouts van Ajax hebben hem nooit live zien spelen en twijfelen over zijn vaardigheden als halsoverkop videobeelden worden geanalyseerd. Toch betaalt de club 23 miljoen euro voor de verdediger.

Wat intern ook voor veel onrust zorgt is dat alle informatie bij transferonderhandelingen snel op straat ligt. Het is voorgekomen dat de Raad van Commissarissen in een call met de directie, trainer en technisch management akkoord geven voor een transfer en dat vervolgens enkele minuten later al op internet is te lezen. De frustratie zit zo diep dat de directie besluit om Hoffmann Bedrijfsrecherche in te huren om het lek te zoeken. De onderzoeken leveren echter niets op.

Ajax heeft bevestigd dat Malenovic tijdens de zomermaanden is ingehuurd als adviseur en hij daar een vast bedrag voor ontvangen heeft. Commissie voor het bemiddelen bij een transfer kreeg hij echter niet, maar een zaakwaarnemer van een buitenlandse speler heeft tegenover het NRC aangegeven dat Malenovic in plaats van Gerry Hamstra contact met hem op nam en beloofde de deal in orde te maken in ruil voor een deel van zijn fee. De zaakwaarnemer ging daarmee akkoord omdat zijn speler graag naar Ajax wilde komen.

Onrust is er opnieuw aan het eind van de transferperiode op moment als Antony wordt verkocht aan Manchester United. Schreuder wil een vervanger die er meteen staat en de rvc geeft dan ook toestemming om te kijken voor een alternatief. De voorkeur is het huren van een speler voor een seizoen, zodat daarna Francisco Conceição de kans kan krijgen. Mocht dat niet lukken, mag er voor maximaal 10 miljoen euro een speler gekocht worden. Er worden echter gesprekken gevoerd met de zaakwaarnemer van Lucas Omcapos over een transfersom van 20 miljoen euro. Edwin van der Sar gaat bovendien akkoord met een vierjarig contract met een geschat jaarsalaris van 4,5 miljoen euro. Terwijl Ocampos in het vliegtuig naar Amsterdam zit en Sevilla al een vervanger heeft aangetrokken, wordt de deal door de raad van commissarissen geblokkeerd. Uiteindelijk wordt de aanvaller nog wel op huurbasis overgenomen, maar na een half jaar keert hij al terug naar Spanje. Voor Ajax uiteindelijk een heel kostbare deal.

Meer op NRC.nl
Discussieer mee op de forums


Tags

malenovic milos schreuder nrc alfred antony bassey bedrijfsrecherche beloofde bemiddelen conceicao fee francisco gerry halsoverkop hamstra hoffmann jaarsalaris kostbare lucas martinez ocampos omcapos ruil rvc sar schaduwlijst sevilla tadic transferonderhandelingen transferzomer vaardigheden vierjarig voorgekomen zomermaanden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Pffffffff, wanneer houd de bestuurlijke sores een keertje op? Er zijn toch zeker wel competente betrouwbare mensen te vinden die onze zaken behartigen?
+5/-0

1 jaar geleden
De naweeën van het vertrek van Marc Overmars.
+2/-0

1 jaar geleden
Ik heb gisteren al het hele artikel gelezen en werd er niet vrolijk van. Wat een gebrek aan professionalisme.
+4/-0

1 jaar geleden
Dit was afgelopen zomer, of toen, maar al die tijd is er niks veranderd. Schandalig.
+3/-0

1 jaar geleden
Wanbeleid heet zoiets. En dit is pas afgelopen wanneer er schoon schip gemaakt wordt. V.d. Sar is gewogen en te licht bevonden. Overmars is vorig jaar februari vertrokken en nog steeds is er geen vervanger aangetrokken. Dit soort schimmige financiële constructies zijn het gevolg hiervan en dit is IEDEREEN aan te rekenen bij het bestuur en de RVC.
+4/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik zou hier wel een harde splitsing aan willen brengen tussen Susan Lenderink (CFO) | Menno Geelen (CCO) aan de ene kant en Van der Sar (AD) met zijn drie assistenten (Gerry Hamstra, Klaas-Jan Huntelaar en Maurits Hendriks) aan de anderen kant. Lenderink en Geelen leveren namelijk topprestaties af, waar het team van Van der Sar continu steken laat vallen en faalt (hoewel je dat Huntelaar als veredelde stagaire weinig kwalijk kunt nemen). De bestuursraad blinkt ook niet uit in toegevoegde waarde tonen en de RvC is zo vleugellam door aankomende pensioenen, dat alleen de twee vrouwelijke commissarissen nog over zijn. Dan is het niet gek dat er geen daadkracht is, aangezien een commissaris nooit over zijn eigen termijn heen zou moeten regeren.

Het voltallige bestuur verantwoordelijk houden voor de malaise is wat mij betreft dus niet helemaal correct. Maar ik snap je sentiment uiteraard volledig. Het wordt tijd dat de verantwoordelijken voor deze puinhoop rekenschap gaan afleggen en de eer aan zichzelf houden (linksom) of dat zij daar een handje bij geholpen worden (rechtsom).
+3/-0

 
1 jaar geleden
Eens, de commerciële deals van Menno Geelen waren erg goed voor de club. Het is inderdaad niet nodig dat alle betrokkenen het veld moeten ruimen. Het is ook (nog) niet nodig om Huntelaar verantwoordelijk te stellen voor het wanbeleid, echter schat ik zijn rol wel groter in dan een veredelde stagiaire. Ook ben ik van mening dat je alsnog moet functioneren wanneer je pensioen in zicht is. Ajax is niet de club om “af te bouwen”. Op elke niveau, zowel binnen als buiten het veld zou een topprestatie moeten worden neergelegd.
+2/-0

 
1 jaar geleden
100% mee eens. Wellicht is het daarom ook goed om je af te vragen of er niet een maximum leeftijd zou moeten zijn voor commissarissen bij Ajax. 59 of iets, ik noem maar een dwarsstraat. Zodat de fase waarin je af gaan bouwen in ieder geval niet bij Ajax zal zijn. Zelfde geldt dan wat mij betreft voor de leden van de bestuursraad.
+2/-0

1 jaar geleden
M.a.w. je technische duo was ongeschikt, maar je gaat er wel mee door.
+1/-0

 
1 jaar geleden
Ik heb er geen woorden voor. Vooral de ervaren bureaucommando's die deel uitmaken van de organisatie zonder sportachtergrond zouden met dit gegeven toch meteen moeten denken dit kan echt niet meer, ASAP spoedoverleg/ingrijpen.

https://www.ajax.nl/club/organisatie/link

Maar waar hangen ze uit?
+2/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik lees vooral dat Van der Sar twee petten op wil houden, omdat hij na het vertrek van Overmars (met wie hij een kleedkamer deelde) niemand meer vertrouwt. Waar hij eerder al blijk ervan gaf niet uit het juiste AD hout gesneden te zijn, laat hij nu ook zien dat hij de technische portefeuille (die voor Overmars al te groot en zwaar was) niet kan coördineren. Dit gezien het falen van Hamstra, het tekort schieten van Huntelaar (die zich echt wel een slag in de rondte werkt, aan de inzet zal het niet liggen) en het feit dat de RvC niet pro-actief geïnformeerd wordt, zoals dat een normale organisatie betaamd.

Wat mij betreft zouden er dus de volgende zaken moeten gebeuren:

1. RvC aanvullen met capabele commissarissen en minstens ééntje met voetbalachtergrond, gericht op de voetbaltechnische portefeuille (opvolger Blind).

2. Afscheid nemen van Van der Sar, Hamstra en Hendriks.

3. Een AD aanstellen die ervaring heeft, de rust kan bewaren en de media normaal te woord kan staan (voorstel: Keje Molenaar - maar er zullen vast betere opties zijn).

4. Een TD aanstellen die beschikt over een netwerk en minimaal 10 jaar ervaring in de rol of een aanverwante functie in de zaakwaarnemerswereld (Ajax is geen opleidingshuis voor TD's - voorstel: Alex Kroes). Klaas-Jan Huntelaar kan dan, zoals origineel bedoeld, met hem mee kijken en het vak leren, om over een x-aantal jaar het stokje over te nemen. Zij worden geflankeerd door het hoofd scouting (Henk Veldmate) en het hoofd jeugdopleidingen (Saïd Ouaali). Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor het techisch beleid, met de TD als eindverantwoordelijke.

5. Een trainer aanstellen die aansluit bij de Ajax/Cruijff identiteit, ervaring als hoofdcoach heeft opgedaan en communicatief vaardig is (voorstel: Wim Jonk of Peter Bosz - zoon Sonny Bosz is nog steeds international scout bij Ajax, dus met de ruzies binnen de organisatie zal het allemaal best meevallen).

6. Heitinga installeren als assistent met als doel dat hij het stokje over 4 jaar (of zoveel eerder als nodig is) kan overnemen. Tevens Bogarde terughalen als assistent (of op zijn minst verdedigerstrainer) aangezien gebleken is dat de verdediging het zorgenkindje is en Bogarde in het verleden bewezen resultaten heeft geboek met De Ligt, Botman en Timber (die niet voor niets dit jaar een terugval heeft). Met Witschge als derde assistent gericht op functionele techniek, is het kwartet dan compleet.

P.s.: Overmars terughalen kunnen we echt uit ons hoofd zetten, nog los van zijn grensoverschrijdend gedrag. De kans is aanwezig, dat hij na zijn infarct nooit meer de energie op kan brengen om de baan van TD succesvol in te vullen. Een functie als adviseur of technische man in de RvC zou wellicht nog tot de mogelijkheden kunnen behoren, afhankelijk van hoe zijn herstel verloopt.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Niet ieder infarct zorgt voor een lichamelijk probleem hoor. Er zijn ook lichte infarcten waar je niets aan over houdt.
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Bron: HLN.be

Overmars werd na zijn infarct op 30 december meteen geopereerd in het ziekenhuis in Zwolle. Daar bleek de grootste kransslagader verstopt. Een stent werd geplaatst, maar er zou ook nog een bloedprop achtergebleven zijn die met bloedverdunners wordt behandeld. In zijn omgeving klinkt het dat er onherstelbare schade is aan de hartspier en dat Overmars na het voorval nog een lange weg terug te gaan heeft. In veel gevallen kan het hart na een dergelijk infarct maar dertig in plaats van zestig tot zeventig procent van zijn volume wegpompen.

Overmars bevestigde alles kort aan ‘De Telegraaf’. Dat een deel van zijn hartspier is afgestorven door zuurstofgebrek na het hartinfarct onderschreef hij ook. “Ik moet het rustig aan doen en stapje voor stapje vooruit”, aldus de TD van Antwerp. Een snelle en volledige terugkeer ‘on the job’ lijkt dus niet meteen aan de orde. Voor Overmars wordt het een proces van maanden.


Mijn vader heeft een kleine 6 weken geleden ook een hartinfarct gehad met twee volledig dichte kransslagaders, waar een dubbele bypass voor nodig was. Bij hem waren de pompfunctie en de kleppen gelukkig niet aangetast. Maar geloof me dat het herstel een hele lange weg is met vele terugslagen en onzekerheden (staat 6 maanden tot een jaar voor). Zeker als je ook nog eens een groot deel van de pompfunctie verliest, waarvan het nog maar de vraag is hoeveel daarvan geen blijvende schade is. Bovendien is er altijd kans op complicaties als terugkerende anemie. Dus ik zou er niet te makkelijk vanuit gaan dat Overmars een functie als TD in de toekomst weer ten volle op zal kunnen pakken.

Als je het zo leest, heeft hij wel ontzettend veel mazzel gehad dat het vlak voor het slapen gebeurde en niet 's nachts. Anders had het zomaar heel anders af kunnen lopen.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Ik ken het, heb zelf een infarct gehad. Geen schade aan overgehouden. Zoals ik zeg, er zit een groot verschil in conditie en ernst van het infarct.
+1/-0

 
1 jaar geleden
Kijk dat ziet er al een stuk beter uit dan al het huidige, waar kan ik tekenen?
+1/-0

1 jaar geleden
Transfer Martinez niet zien aankomen dus geen schaduwlijst ??? Dan vallen er direct ontslagen hoop ik want als je daar al geen rekening mee houdt dan functioneer je dus niet.
+2/-0

Sjakie8 (geschorst)
1 jaar geleden
Wat een nietszeggend verhaal in het NRC.

Ajax huurt een adviseur in, so what?! Dat ze hem een vaste fee in plaats van een variabele transfercourage hebben gegeven lijkt mij ook verstandig. Het is daarnaast duidelijk dat Bassey uit de koker van Schreuder kwam, als 'eis' na de uitgaande transfer van Martinez.

Waarom heeft Reiziger toen niet met zijn vuist op tafel geslagen en een jeugdspeler naar voren geschoven? Waarschijnlijk omdat er in de jeugd geen alternatief was.

Vervolgens denkt men dat er naar de pers gelekt wordt, maar na een extern onderzoek wijst niets in die richting. Zo slim in 'cover your tracks' acht ik Schreuder niet. Dat lek zat dus ergens anders.

Dan is met name notabe Blind Sr. niet overtuigd van het aantrekken van Wijndal! Notabene voor de positie van zijn zoon, die na zijn transfer naar Bayern Munchen gewoon weer een andere bank warm houd.

En het NRC meldt dat men niet weet waar (en of) Malenovic verdient aan de transfers. Maar, schrijft het NRC, "dat zijn afspraken waar vrijwel altijd over wordt gezwegen in de voetbalwereld". Een kul opmerking dus. Lariekoek.

En dan verzwijgt het NRC ook nog eens WIE Malinovic nu eigenlijk tijdelijk heeft aangesteld. Dat is wat mij betreft nog het allerbelangrijkste, maar daar had het onderzoeksbureau de NRC misschien wel geen baat bij, want misschien was dat wel niet van der Sar maar Schreuder.

Gaat helemaal nergens over dit stuk.
+1/-4

 
1 jaar geleden
Nou ja so what? Ik vind het een zeer bedroevend verhaal dat een bedrijf waar de financiële winsten voor het overgrote deel afhankelijk zijn van de sportieve prestaties - in eerste instantie een drietal aanstelt als technisch management die klaarblijkelijk nog van de hoed of rand weten. Zodoende maar een zaakwaarnemer inhuren als adviseur.

En dan kwam het zo uit dat de zaakwaarnemer van Schreuder en Tadic bereid was om te helpen waarna er een korps van spelers werd aangekocht waarover van der Sar als eindverantwoordelijk goedkeuring moest verlenen, opdat het goed genoeg was.
Ik vind het maar trieste bedoeling.
+2/-0

 
Sjakie8 (geschorst)
1 jaar geleden
De winst en inkomsten zijn afhankelijk van de uitgaande transfers en CL begroting.

En niemand had kunnen voorspellen dat Overmars op dat moment en om die reden weg zou moeten bij Ajax. Dat moet, zeker voor vd Sar, lang gevoeld hebben alsof hij een ledemaat mist maar het nog steeds voelt. Daar kom je niet van maandag op dinsdag overheen.

En zelf beschouw ik Bassey inmiddels al lang niet meer als een miskoop. Er is niemand in de jeugd wat hij kan en met het fysiek wat hij heeft. En volgens de regels van Cruyff is het dus een aanwinst.

Alsof Sanchez een groot voetballend vermogen had.

En veel jeugd is gewoon niet goed genoeg. Ze speelden niet onder Ten Hag, niet onder Schreuder en ook niet onder Heitinga. En Reiziger (ook ex-coach Jong Ajax) steekt ook zijn vinger niet op. Dat is voor mij voldoende reden voor deze conclusie.

En de kwaliteit van de jeugd kun je vd Sar niet aanrekenen.
+2/-2

Sjakie8 (geschorst)
1 jaar geleden (gewijzigd)
Wat mij ook opvalt is dat bij Ajax onder meer de vergaderruimtes hebben laten checken op afluisterapparatuur vooraf aan de vergaderingen rondom transfers. Plus dat iedereen in die ruimtes hun telefoon e.d. moest inleveren. Tijdens de transferbesprekingen zaten maar twee mensen NIET in die kamer en dat waren Blind Sr (RVC) want die had NL11tal verplichtingen en Blind jr.

De info werd vervolgens via het Twitteraccount Hamstelaar gelekt.

Ik sluit niet uit dat Blind Jr. achter hdit Twitteraccount zat en de info via zijn vader doorkreeg.
+1/-1

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Mijn vermoeden is dat oud-AN'er Cavinsky achter dat account zit, wellicht samen met een goede maat van hem. Was in de begin periode van AN ook altijd erg goed ingevoerd over jeugd en transfers. Duidelijk dicht op het vuur.

Vind het nogal een insinuatie die je doet, zonder dat daar concrete aanwijzingen voor zijn. Maar we komen er komende zomer vanzelf achter. Vader en zoon Blind zijn immers weg en hebben dus geen (of in ieder geval veel minder) info meer. Dus als Hamstelaar succesvol terugkeert, zijn zij het in ieder geval niet.
+4/-0

 
Sjakie8 (geschorst)
1 jaar geleden (gewijzigd)
Om dit soort transfers concreet te voorspellen en daarbij de verbastering "Hamstelaar" te gebruiken (compleet met zelfde profielfoto) moet je een bepaalde mate van rancune hebben tegen Hamstra en Huntelaar als TD duo. Anders doe je dat niet. Als het geen ingewijde zou zijn geweest had hij net zo goed een verbastering van Fabrizio Romano gekozen kunnen hebben. Maar hij koos perse deze naam. Dat is 1.

En 2 is dat het account in conflict kwam met zijn eigen integriteit en om die reden het account ophief. Dat kan ook alleen maar ontstaan als er meer dan alleen maar een supportersrelatie is tussen het account Hamstelaar en Ajax.

En dan kom je uiteindelijk terug bij rancune.

Ik zie Schreuder zo'n Twitteraccount niet aanmaken, en Tadic en vd Sar ook niet.
+1/-2


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

annex avila berghuis bergwijn bertjek boomen elsimao etv farioli hato henderson inverted janse kaplan kiki kroes linkspoot pasveer quido ramaj rechterpoot rechtspoten rulli sevic sosa sutalo traore tweebenig vojvodina wijndal