Ajax verliest kansloos in Berlijn en is Europees uitgespeeld

23 februari 2023 22:55

Ajax verliest kansloos in Berlijn en is Europees uitgespeeld; image source: Pro Shots

Ajax is er na het doelpuntloze gelijkspel van vorige week in Amsterdam niet in geslaagd de volgende ronde van de Europa League te bereiken. In Berlijn was 1. FC Union Berlin uiteindelijk met 3-1 te sterk. Na een vroege penalty kwam de ploeg van Urs Fischer op slag van rust op 2-0. Ajax kwam direct na rust nog terug tot 2-1 maar zag Union nog geen minuut later de marge weer terugbrengen tot twee. Na die derde treffer vonden de Duitsers het wel genoeg en bleef de huidige gedeeld koploper van Duitsland vervolgens eenvoudig overeind in het restant van de wedstrijd.

Het duurde nog geen twintig minuten, de dominantie die Ajax in het eerste kwartier op de mat legde verbleekte toen de VAR ingreep op een handsbal van Bassey. Na lang bestuderen van de beelden kon de arbiter niet anders dan Union Berlin een strafschop te geven. Hoewel Rulli de penalty van Robin Knoche nog toucheerde vloog de bal via de binnenkant van de paal binnen voor de 1-0. Vlak voor rust liep Union uit naar 2-0 nadat kort daarvoor een doelpunt van Kudus werd afgekeurd wegens buitenspel. Josip Juranovic besloot vanaf de rand van de zestien uit te halen. De bal had een lastige stuit die Rulli te machtig was. Met die domper zochten de beide ploegen vervolgens de kleedkamers op voor de rust.

Vrijwel direct na rust lijkt er een ander Ajax uit de kleedkamer te zijn gekomen. Dat resulteerde binnen drie minuten in de aansluitingstreffer. Steven Bergwijn gaf de bal vanaf links voor, centrale Union-verdediger Doekhi stapte terug om ruimte te creëren voor keeper Ronnow. Daarbij verloor Doekhi Mohammad Kudus uit het oog die de voorzet enkel hoefde te schampen om de aansluiting met Union te vinden. Die aansluiting was echter wel van korte duur. Nog geen minuut later maakte Doekhi zijn fout van iets eerder goed door de voorzet van Josip Juranovic binnen te koppen.

Na een dik uur had Mohammed Kudus de 3-2 op zijn schoen, ware het niet dat zijn schot net de precisie miste om doeltreffend te zijn. Het was een van de spaarzame kansen die Ajax op bezoek in het Stadion an der Alten Försterei wist te creëren. De thuisploeg hield zeker na de 3-1 de ruimtes compact met tien spelers teruggetrokken op de eigen helft. In blessuretijd werd Edson Álvarez bovendien met twee keer geel van het veld gestuurd. Zo is het Europese seizoen vroegtijdig ten einde gekomen voor de ploeg van John Heitinga en kan het vizier voor de rest van het seizoen op de Eredivisie en de KNVB-beker.