Mohammed Kudus schiet Ajax naar kwartfinale beker

9 februari 2023 20:51

Mohammed Kudus schiet Ajax naar kwartfinale beker; image source: Pro Shots

Ajax heeft donderdagavond de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker weten te bereiken. De topper tegen FC Twente eindigde in een 0-1 overwinning. Mohammed Kudus zorgde in de tweede helft voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ook in zijn derde wedstrijd als hoofdtrainer van Ajax koos John Heitinga voor dezelfde basisopstelling. De ploeg kreeg via Steven Berghuis en Edson Álvarez de eerste mogelijkheden, maar de eerste kans was voor de thuisploeg. Jurriën Timber gleed uit, zodat Misidjan er met de bal vandoor kon gaan. Uiteindelijk kon Timber er zelf een corner van maken.

Twente kreeg nog twee kansen door zwak verdedigen van Ajax, maar eenmaal wist Géronimo Rulli redding te brengen, terwijl de tweede poging net naast het doel ging. Ajax kwam voor rust niet verder dan een schot van Berghuis. Vlak voor rust werd Twente nog gevaarlijk, maar het wist de bal in een klutssituatie niet op doel te krijgen.

In de tweede helft kreeg Ajax de eerste kans, maar een schot van Kenneth Taylor kon nog net uit het doel worden getikt door Twente-doelman Unnerstall.

Het was vervolgens echter de thuisploeg dat qua veldspel de overhand kreeg, maar het kwam qua kansen niet verder dan een schot dat hoog over het doel ging.

Nadat Ajax de druk van de thuisploeg had weerstaan, kreeg het zelf ook weer kansen. Unnerstall kon nog redding brengen op schoten van Berghuis en Steven Bergwijn, maar uiteindelijk zorgde Mohammed Kudus voor de 0-1 na een pass van Dusan Tadic.

Met man en macht probeerde Ajax in het restant de voorsprong te verdedigen en met Calvin Bassey werd ook een extra verdediger binnen de lijnen gebracht. Twente kwam dan ook tot geen enkele serieuze kans. Francisco Conceição kreeg in blessuretijd nog een enorme kans, maar zijn schot werd door Unnerstall gestopt. Het veranderde echter niets aan het feit dat Ajax de topper won en zich daarmee verzekerde van een plek in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.