Transparent
Inloggen
Sluiten

'Tweespalt binnen Ajax over cultuurverandering'

2 januari 2023 10:28 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

"Tweespalt binnen Ajax over cultuurverandering"; image source: Pro Shots

Het NRC meldt dat er binnen de vereniging AFC Ajax, met 73 procent de grootaandeelhouder van de club, sprake is van een tweespalt over de commissie die is aangesteld om het grensoverschreidend gedrag en de positie van vrouwen binnen Ajax te onderzoeken. Dat werd duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van 7 december toen de voortgang van het onderzoek werd besproken.

De vragen en opmerkingen die kwamen waren heel wisselend. Met name de oudere leden maken zich zorgen dat de jeugdopleiding te soft wordt, terwijl een gastouder van een voetballer juist vindt dat de huidige taal in de kleedkamer 'absoluut' niet kan. Sommige aanwezigen vinden het verhaal belangrijk, terwijl anderen zich afvragen wanneer het weer eens over voetbal kan gaan en die tweedeling is ook zowel binnen als buiten de club zichtbaar.

Onderzoeksbureau Bezemer & Schubad had in mei van vorig jaar een rapport uitgebracht naar aanleiding van de affaire rondom Marc Overmars. Ajax wilde dit rapport niet openbaar maken en heeft dit ook niet gedeeld met het voltallige personeel. Wel was er sprake van nog twee gevallen van grensoverschrijdend gedrag en hier had de club maatregelen tegen genomen. Eerder werd al duidelijk dat een tuchtrechtelijk onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak niet van de grond komt omdat vrouwen zich niet melden, Overmars zelf niet wil praten en Ajax enkel geringe informatie wil verstrekken.

Wel is er mede door het werk van de commissie langzaam meer aandacht bij Ajax gekomen voor de vrouwen die slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag. Personeelsleden zijn zich bewust van de problematiek en voelen zich vrijger om daar onderling over te praten. Ook naar buiten toe komt er steeds meer begrip voor de gedupeerde vrouwen. President-commissaris Leen Meijaard bedankte tijdens de aandeelhoudersvergadering in november nog alle vrouwen die zich intern hadden gemeld. De club ziet het als een goede ontwikkeling dat ongewenst gedrag nu beter bespreekbaar is geworden.

Meer op NRC.nl
Tags

tweespalt cultuurverandering grensoverschrijdend overmars rapport aanwezigen afc affaire bespreekbaar bezemer gastouder gedupeerde geringe grensoverschreidend grootaandeelhouder instituut meijaard nrc onderzoeksbureau ongewenst openbaar personeel personeelsleden problematiek schubad slachtoffer soft sportrechtspraak tuchtrechtelijk tweedeling verstrekken voortgang vrijger

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Ajax moet een veilige omgeving zijn voor alle werknemers.
+4/-1

2 maanden geleden (gewijzigd)
Door de successen dankzij Johan Cruijff is Ajax door die nitwits een veel te groot bedrijf geworden. Ze liften mee op Johan zijn visie en gaan er vervolgens veel te corporate mee om. Gevolg is een te zware structuur en vergadercultuur. Gevolg is ook dat het er op een gegeven moment barst van de leuke ambitieuze meiden.
En ja...daar blijft ieder weldenkend mens met zijn poten vanaf, ongevraagd tenminste. Maar dat is wel wat er gebeurde.

En hoe meer van dat soort figuren een baantje hebben des te meer komen er nog bij. En ze houden elkaar de hand boven het hoofd.
Ajax moet terug naar een kleinere organisatie, een puur voetbalbedrijf weer zijn.

Ik voorspel ook dat dit in de nabije toekomst noodgedwongen gaat gebeuren. Simpelweg omdat de inkomsten spoedig achteruit zullen lopen.
+9/-0

 
2 maanden geleden
Goed plan en hoop dat je voorspelling ASAP uitkomt. Ben namelijk al dat geleuter meer dan zat. Actie is mijn motto en wel per direct.
+9/-0

reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

2 maanden geleden
En dan word je reactie verwijderd....?
+1/-2

 
reactie verwijderd

 
site-admin 2 maanden geleden
Puur verwijderd omdat dit niet ontopic is. Een discussie over Schreuder hoort niet op deze plek thuis. Daar zijn voldoende relevante berichten en een forum voor.
+3/-0


Win met Ajax

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker Betcity.nl en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

bassey berghuis blind cambuur conceicao eredivisie feite hag hamstra hato heitinga huntelaar jcdebest jim keje kudus lidus molenaar ocampos pasveer regeer rvc sanchez sar schreuder stage tadic taylor vos ziyech