Transparent
Inloggen
Sluiten

Edwin van der Sar: 'Op dit moment moeten we even een pas op de plaats maken'

19 oktober 2022 09:06 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Edwin van der Sar: "Op dit moment moeten we even een pas op de plaats maken"; image source: Pro Shots

In gesprek met Voetbal International heeft Edwin van der Sar uitgebreid gereageerd op de kritiek die afgelopen weken is ontstaan bij Ajax. Volgens de algemeen directeur is het intern bij de club echter wel rustig. "Maar natuurlijk balen we hoe het gaat", aldus Van der Sar. "Een 1-6 nederlaag is niet te verkroppen. Dat heeft Alfred Schreuder ook direct aangegeven door het Ajax-onwaardig te noemen. Het is duidelijk dat we hoopten verder te zijn dan we nu zijn, en dat we er beter voor zouden staan in de Champions League."

Volgens de algemeen directeur is iedereen verwend geraakt. "Je hebt ambitie, dat wil je ook, maar tegen clubs met een begroting van achthonderd miljoen euro, die elk jaar de mindere spelers laten afvallen en betere spelers halen, is de uitdaging soms te groot", zo geeft hij aan. "Bij Nederlandse clubs gaan de betere spelers altijd weg, dus dan kom je weer in een proces van opbouwen terecht. En het jaar erop vaak opnieuw. Het is knap wat we hebben gedaan, en nu kom je weer in een periode waarin we weer zo’n ontwikkeling willen doormaken."

Van der Sar geeft daarbij aan dat Ajax tijd nodig heeft. "De nieuwe spelers in de selectie moeten wennen, koppeltjes in de basiself moeten vorm krijgen. Dat we goede voetballers hebben, daar zijn we met zijn allen van overtuigd, alleen het moet nog een goed team gaan worden en samen gaan werken", zegt hij daarover. "Daar heb je tijd en vertrouwen voor nodig. Dat zullen we in de komende periode moeten gaan opbouwen."

Wel is er alle begrip over de onrust bij de supporters. "Dat supporters het gevoel hebben van: we hebben zoveel mooie dingen meegemaakt in de afgelopen jaren, dat willen we nu weer", reageert hij daarop. "Maar op dit moment moeten we even een pas op de plaats maken, terug naar de basis, en zorgen dat de resultaten weer goed zijn."

Meer op VI.nl
Tags

sar opbouwen achthonderd afvallen alfred basiself doormaken koppeltjes schreuder verkroppen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden (gewijzigd)
Het klopt wat van der Sar zegt maar dat ontkennen de supporters ook niet. Waar het om gaat is dat er rare opstellingen gemaakt worden door Schreuder met het materiaal wat hij tot zijn beschikking heeft. Tactisch heeft hij ook nog niet aangetoond erg sterk te zijn.

Blind en Tadic maar blijven opstellen, vooral bij eerstgenoemde kan elke leek wel zien dat het echt tijd is om met pensioen te gaan. Verder standvastig aan Kudus blijven vasthouden in de spits en niet of veels te laat wisselen als de wedstrijd er duidelijk om vraagt. Waarschijnlijk ben ik nog wat dingen vergeten maar dat is waar de meeste irritatie vandaan komt. En we weten heus wel dat als er enorm veel basisspelers vertrekken dat je niet meteen Liverpool en Napoli van de mat kan spelen maar hoe er nu is gepresteerd is gewoon Ajax onwaardig en daar is de trainer verantwoordelijkheid voor.

Tot slot zijn er ook behoorlijk wat rare aankopen gedaan in de zomer die in de ogen van velen onnodig zijn, waarbij het lijkt alsof de scouting buitenspel is gezet. Dat is op zijn minst gezegd ook wel merkwaardig te noemen.
+7/-0

 
1 jaar geleden
Ik snap het verhaal van Vd Sar en ik heb al zo vaak gezegd, de realiteit is dat Ajax geen Europese top is. Weliswaar een paar goeie seizoenen gehad maar het zal altijd incidenteel zijn.

Ik ben het ook lang niet altijd eens met de opstelling en de spelers die erin staan. Maar de discussie Tadic/Blind zou ook eens vanuit een ander perspectief kunnen worden bekeken. Ten eerste, een vorm-dip kan. Ten tweede, misschien wordt er wel onderschat hoe groot de aderlating is met het kwijtraken van Martinez en Gravenberch. Deze twee spelers opereerden veelal op de linkerkant. Ik ben van mening dat Taylor nog lang niet zover is om dat gat te vullen, ondanks zijn talent. Blind naar het centrum en Wijndal erin kan al een verschil maken.

En overall, wat te denken van het tandem op rechts, Antony en Mazraoui, dat vertrokken is? Ook die leegte vul je niet zomaar op.
+5/-2

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Tadic is wat mij betreft nog steeds van grote waarde voor Ajax als hij op de juiste plaats wordt gezet. Verder ben ik het eens met San L.
+4/-0

 
1 jaar geleden
Zonder Blind in de opbouw komt er geen bal naar voren. Tegen teams die zich ingraven kun je niet zonder Daley.

Voor mij een ABC-tje, een beetje kenner ziet dat.
+5/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Prima, maar ten koste van alles dan (gebrek aan snelheid, kopkracht, verdedigend vermogen, de foutjes etc) die in veel gevallen tot tegendoelpunten leiden? Dat moet toch ook anders op te lossen zijn?
+3/-1

1 jaar geleden
Het kan niet anders dat Van der Sar ook geschrokken is, een paar maanden geleden praatte hij heel anders. Hij schepte de verkeerde verwachtingen bij supporters. Hij had zich beter iets meer voorzichtig kunnen uitdrukken.

De Europese successen van Ajax hangen al decennia vast aan het doorbereken van jeugdlichtingen en enkele goede aankopen. Dus structureel aanhaken bij de Europese top gaat gewoon niet lukken. Iets wat maar een deel van de Ajax supporters inziet.

In de huidige situatie is er veel onrust, dit heeft alleen te maken met de onlogische keuzes van Schreuder en tevens zijn uitleg daarover.
+3/-0

1 jaar geleden
Op z’n van der Sar’s, veilig in een voetbalblaadje waar je alle tijd hebt om zorgvuldig je antwoorden te kiezen!
+5/-1

1 jaar geleden
Ik hen v.d. Sar altijd maar een slap figuur gevonden en totaal ongeschikt voor deze functie.Naast technisch directeur is een sterke algemeen directeur ook broodnodig.
+2/-2

1 jaar geleden
Zet er keye molenaar neer ajax verleden .uitstraling. Kan goed praten in openbaar weet wat hij zegt advocaat weet wat hij kan zeggen
+5/-2

 
1 jaar geleden
Maar wil Keje zelf wel. Geen uitgesproken woord over gehoord van hem zelf?
+4/-0

 
1 jaar geleden
Keje is wel erg glad. Als directeur zou ik het nog een beetje kunnen begrijpen, maar toch niet als TD? Eerder wilde hij geen functie trouwens, dus waarom nu wel? Ik zie niet in waarom Vd Sar weg zou moeten; hij functioneerde prima trouwens toen er een goede TD en trainer waren, dus waarom zou hij nu wegmoeten? Niet ook nog daar een verandering, lijkt me
+2/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik schreef het al. Directie en RvC hebben door de luxe jaren heen te veel aan de champagne en kaviaar gezeten waardoor er verslapping is opgetreden. Waar Johan Cruijff tijdens de fluwelen revolutie over sprak is slechts gedeeltelijk uitgevoerd.

Ook al is het waar dat andere partijen op jaarbasis honderden miljoenen meer te besteden hebben. En weten we dat door goed voetbal er meer aan Ajax spelers getrokken word, dan nog zegt dat niks over het laakbare aankoopbeleid die schadelijk blijkt te zijn voor alles waar Ajax voor staat.

Ajax heeft sinds het slagen van de Cruijff revolutie 10 jaar de tijd gehad om een organisatie op te zetten die gerichte aankopen monitord. Zorgdraagt dat er jaarlijks een goed uitgebalanceerd elftal op de mat staat.

Het is er niet. Het bestaat niet.

Wat er over blijft zijn een stel zaakwaarnemers die weer op de Toekomst ronddraven om mee te denken wat er aangekocht kan worden. Tijdens de revolutie vervoeide Johan Cruijff hetgeen. Hij wilde dat zaakwaarnemers zich hier niet mee gingen bemoeien. Ajax moest dat zelf gaan doen. Zaakwaarnemers moesten van het park af.

Helaas kunnen we door de situatie concluderen dat als een Technisch directeur vertrekt, de eerst volgende het wiel opnieuw moet uitvinden. Het zou niet mogen gebeuren maar het gebeurd.

Terwijl alle supporters van Ajax sinds jaar en dag weten hoe Ajax voetbalt. De jeugdopleiding er op word afgestemd. Heeft directie en RvC de link tussen het ene en het andere niet begrepen. Een groot gat en een gemiste kans. Oorzaak en gevolg zien we op het veld terug. Een gemiste kans waar per direct aan gewerkt kan worden om voor de toekomst niet in dezelfde herhaling te vallen.

Ik dank U wel.
+4/-2

1 jaar geleden
Johan Cruijff, de grootste aller tijden, zeker ook voor mij.

Zijn fluwelen revolutie wordt met regelmaat aangehaald. Even in herinnering, oud spelers werden aangesteld en zijn ook vrij snel weer vertrokken. Frank de Boer werd een succescoach met minimale financiële middelen. Met degelijk voetbal wist hij kampioenschappen te halen maar bleef Europees nog logischerwijs achter.
Het attractievere voetbal en het weer op de kaart zetten in Europa kwam pas na de periode FdB. Nog wat later werd er van het principe afgeweken om met "minimale" financiën de selectie op peil te houden en werd er flink in spelers geïnvesteerd. Met gevolg dat Ajax weer Europees op de kaart was gezet. Welk aspect komt nu nog uit de fluwelen revolutie? Zeg het maar... Oh ja, en met succescoach Ten Hag een trainer zonder Ajax achtergrond.

Ik zeg het nogmaals, Europese successen blijven incidenteel. EC1 begin jaren 70, tot 95/96 moeten wachten op CL succes, om vervolgens weer dik 20 jaar te moeten wachten op het CL succes van 2019...
+2/-2

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Je vergeet nog wel 2 hoofdprijzen, de ECII in 1987 en de UEFA Cup in 1992. Tevens hebben we in 88 ook de ECII finale bereikt en in 2017 de Europa League finale, dat zijn allemaal successen. Niet alleen CL is succes. En als je 2018/19 succes noemt dan zijn behalen van een ECII en een UEFA cup zeker succes. Trouwens in 1997/98 haalde Ajax net zoals in 2018/19 ook nog een halve finale CL.

Het was dit seizoen al vrij snel te zien dat de CL geen resultaat op gaat leveren, maar je bent wel aan je stand verplicht om een paar rondjes door te bekeren in de Europa League. Ons technisch hart zal ook wel inzien waar de zwakke plekken zitten.

Tevens is het voor Ajax van super belang dat de titel gehaald wordt. Dus stil zitten is achteruitgang. De winterstop vereist actie want je wilt weer niet zoals dit jaar eindigen. En als je per ongeluk geen eerste wordt en tweede dan kun je vroeg aan de bak.
+2/-1

 
1 jaar geleden
De nummer twee speelt ook CL volgend seizoen, dus bij de eerste twee eindigen is voldoende en zou Ajax met hun begroting en spelersmateriaal makkelijk moeten kunnen lukken.
+1/-1

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik heb net even gegoogeld, maar NL heeft op zijn vroegst in het seizoen 2024/25 weer 2 CL plekken en of dat dan nog geldig is, is maar de vraag want de CL opzet gaat dan helemaal veranderen.
+2/-0

 
1 jaar geleden
We willen bij de top van Europa aansluiten.
De winst van de EC2 in 87 ben ik zeker niet vergeten. Klinkende zeges op de Europese toppers Bursaspor, Olympiakos, Malmö, Zaragoza en Leipzig.
En vandaag de dag lachen we om de Nederlandse deelname aan Europa Conference League.
+2/-1

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Komt omdat het huidige volk de historie niet kent:

- Malmo FF stond 8 jaar eerder in de finale van de ECI, Zlatan komt er vandaan. Hun grote concurrent Gotenborg won in die jaren 2x de UEFA cup, daar komt Pettersson vandaan
- Zaragoza won de ECII in 94/95, Frank Rijkaard heeft er nog gespeeld ;-)
- Locomotive Leipzig daaruit is de Red Bull organisatie onstaan
- Het ging over 2 wedstrijden en dan was het over

Toen was voetbal nog eerlijk en speelden alleen kampioenen tegen elkaar en de bekerwinnaars even eens.

Je zult zien dat over een paar jaar het vlak helemaal afhellend wordt, Conference punten tellen immers gelijk aan CL punten.

Vandaar dat de bobo's de huidige CL gaan veranderen.
+3/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
''...Ik zeg het nogmaals, Europese successen blijven incidenteel. EC1 begin jaren 70, tot 95/96 moeten wachten op CL succes, om vervolgens weer dik 20 jaar te moeten wachten op het CL succes van 2019... ''

Ik vermoed dat Cruijff daar verandering in wilde brengen door een paar simpele omzettingen waarover hij sprak. Daarbij haalde hij aan dat er niemand weg hoefde zoals door sommigen gesuggereerd werd. Tis alleen zonde dat er nooit optimaal gebruik is gemaakt om een aantal omzettingen te realiseren.

De stelling van Cruijff dat als de jeugdopleiding niet kan leveren als een speler vertrekt, je minimaal de zelfde kwaliteit er voor moet terughalen want anders ga je er op achteruit, nooit op vooruit. Deze stelling gaat voor dit seizoen halfbakken op.

Dat kan een keer gebeuren maar ik ben aardig geschrokken toen j.l. Huntelaar en Schreuder slechts een paar details prijsgaven hoe het afgelopen transferzomer er aan toe is gegaan. Weliswaar bovengemiddeld verkocht. De zak geld is zo groot dat je de bestuursleden erachter niet meer ziet zitten, maar dan valt het aankoopbeleid weer tegen dat het effect ervan nagonst.

Van der Sar relateert de mindere prestaties aan het aantal verkopen. Dat er weer gebouwd moet worden aan een team en we kunnen niet elk jaar hoge ogen blijven gooien etc. Ik ben het tot zekere hoogte met Edwin eens maar het is geen nieuws. Ik dacht dat Ajax supporters dit al langer wisten omdat Ajax sinds jaar en dag ermee te maken heeft. De vraag is alleen - en dan heb je een grotere zak geld - wat doe je aan? Hoe kun je je als club beter bewapenen om er voor te zorgen dat de interval van successen in de CL niet om de 20 jaar blijven plaatsvinden, maar eerder.

Dan kom ik uit op een goed aankoopbeleid, jeugdopleiding en scouting.
+2/-0

1 jaar geleden
Verschuilen achter de resultaten tegen Liverpool en Napoli en dat schuiven op de transfers is een zwaktebod. Tegen Fortuna, Sparta en Volendam wordt met de hakken over de sloot gewonnen met verschrikkelijk slecht voetbal en angstige keuzes van Schreuder.

En daar is geen excuus voor want ook die clubs verliezen ieder jaar veel spelers en Ajax moet die clubs gewoon ruim aan de kant zetten gezien het verschil in budget en de mogelijkheden die dat biedt om veel betere spelers aan te trekken.

Het is ook niet alsof die teams vaste kernen hebben met wondertrainers die ze zwaar boven hun kunnen laten presteren. Fortuna staat met dank aan Yilmaz elfde, Sparta zesde omdat de traditionele middenmoot hondsberoerd presteert en Volendam achttiende. GAE staat dertiende en daar hebben we zelfs punten tegen laten liggen. Oftewel ze behoren allemaal kanonnenvoer te zijn voor een Ajax dat wél gemotiveerd en in een logische opstelling aan de wedstrijd begint.
+6/-1

 
1 jaar geleden
Het mooie is, dat de meeste topduels (zeg maar de top 5) van Ajax pas na de winterstop zijn. Ze treffen voor de winterstop alleen PSV en AZ, waarvan AZ al in een nederlaag is geëindigd. In de huidige toestand zie ik Ajax bv. zomaar 2x van Feyenoord verliezen, die ogen echt een stuk beter. Verloren o.a. onterecht bij PSV.
+2/-1

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Wat had je dan verwacht Mike1976?? Een zevental spelers verkocht en [geen organisatie] qua aankoopbeleid om gerichte aankopen er voor terug te halen. Ik zou het willen omschrijven als beroerd slechte bedrijfsvoering. Inmiddels worden ze met de neus op de feiten gedrukt. Geld het engels spreekwoord;

" WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET "

Later volgt er nog een financieele domper achteraan op zijn Hollands gezegd;

JE OOGST WAT JE ZAAIT
+2/-4

1 jaar geleden
Even pas op de plaats maken en zorgen dat de resultaten weer goed zijn.

Probleem opgelost.
+3/-1

 
1 jaar geleden
Dat is nog maar de vraag. Als Danny Blind het RvC lid was die een stokje heeft gestoken om Ocampos aan te kopen voor €20 miljoen mogen we blij zijn. Valentijn Driessen vertelde enige tijd geleden bij Vandaag Inside dat het zelfs draaide om een bedrag van 40 miljoen.

Enfin, Ajax schijnt moeite te hebben een geschikte opvolger voor Overmars te vinden. Danny Blind is dan uiteindelijk een optie. Als TD moet hij wel afstand nemen van de RvC. Die functie zou dan door een andere oudspeler moeten worden ingevuld.

Ik heb opzich geen moeite meer met de keuze Danny Blind. Tijdens de fluwelen revolutie hekelde ik hem omdat hij na mij inziens aan de foute kant stond. Bij de mensen die van de RvC Ajax een eigen machtscentrum maakten waarbij het voetbalgedeelte ondersneeuwde. Nadat Cruijff via de rechter zijn gelijk haaldde legde Blind er zich uiteindelijk bij neer. Begon hij langzaamaan onderdeel uit te maken van een nieuwe koers die de club de afgelopen tien jaar zowel sportief als financieel voorspoed heeft gebracht.

Maar goed. Onder andere oudspeler Edo Ophof is hier ook genoemd. Ophof zit in het bedrijfsleven en geniet na mijn mening de voorkeur omdat Danny Blind deze achtergrond volgens mij niet heeft.

Wie de nieuwe TD ook word? Ik hoop dat degene een afdeling opzet die een paar Cruijff regels gaat uitvoeren die de boventoon voerde tijdens de revolutie. Ten eerste opleiding en meer kansen voor jong Ajax spelers. Ten tweede als er een speler vertrekt, louter gerichte aankopen er voor terughalen. Een speciale afdeling die hetgeen onderzoekt en controleert zal hierbij de doorslag geven. Niet een TD op zich!

Die conclusie kunnen we wel trekken na het vertrek van Overmars. Degene nam zijn netwerk en kennis mee. Staat Ajax qua aankoopbeleid voor schut doordat een coach/trainer zelf maar moet uitzoeken wie er als versterking dient worden binnengehaald. Dit kan gebeuren bij een club om de hoek maar niet bij een roemruchte club als Ajax met een NV waar honderden miljoenen in om gaan.
+2/-0

 
1 jaar geleden
Ajax valt terug naar de periode voor de Cruijff revolutie. Ook toen allemaal verkeerde mensen met geen verstand van voetbalzaken en ook toen stelde Ajax als voetbalclub niets meer voor. Waarom komt er geen jeugd meer door? Ik denk dat op dit moment Feyenoord en PSV het beter doen. De organisatie bij Ajax met teveel "foute" mensen duwt de club weer richting afgrond.
Ik zou graag Keje Molenaar, Edo Ophof en Wim Jonk bij Ajax zien. Daar heb ik wel vertrouwen in.
+1/-1

 
1 jaar geleden
Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Laten we niet vergeten dat er ook een boel goed is gegaan waaronder sponsering, uitbreiding stadion etc.. Helaas verzaken ze qua aankoopbeleid. Laat dat nou juist naast jeugdopleiding een fundamenteel onderdeel zijn voor mogelijk nieuwe successen, en daarbij behorende winsten.

De personen die jij noemt hebben ook mijn voorkeur. Ik denk dat het ook tijd word dat er nog een paar wisselingen van de wacht plaatsvinden om recht te zetten wat krom zit.
+2/-0

1 jaar geleden
Wat een zwakte bod van van der Sar. Iemand binnen de club moet nou maar eens ballen tonen (nee niet echt wat anders heb je een Overmarsje te pakken) en de waarheid vertellen. Het lijkt er enorm veel op dat er allemaal eilandjes zijn binnen Ajax die het voor het zeggen (willen) hebben. Waar zijn nou al die oud Ajax voetballers zoals Rijkaard, van Basten, Wouters enz? Is er eigenlijk wel een duidelijke scheiding tussen het voetbal gedeelte en het zakelijke gedeelte?

Enfin zelfs met het 'mindere' spelers materiaal moet het toch wel degelijk mogelijk zijn om boven Eredivisie niveau te presteren? Natuurlijk wel maar dan dien je wel een coach te hebben die tactisch niet gewoon voort borduurt op het Ten Hag principe want daar mis je te veel spelers voor. Maar goed ik verval in herhaling...
+1/-0

 
1 jaar geleden
Je hoe zit het tussen de samenwerking van het voetbalgedeelte en het zakelijke gedeelte? Waar blijft het goed met elkaar communiceren waar Cruijff over sprak onder het motto, zo ingewikkeld is het niet.

Ik vind het volgende gedeelte van Sar zeer slecht;

'' Je hebt ambitie, dat wil je ook, maar tegen clubs met een begroting van achthonderd miljoen euro die elk jaar de mindere spelers laten afvallen en betere spelers halen, is de uitdaging soms te groot''.

Als oplettend Ajax supporter zou ik zijn uitspraak aanpassen tot;

'' Ajax heeft ambitie's. We zaten zowel sportief als financieel in een stijgende lijn. Echter door onze beste spelers te verkopen en minder voor terug te halen zakken we even door het ijs.''
+2/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson