Transparent
Inloggen
Sluiten

Van Basten uit kritiek op jeugdopleiding

5 oktober 2022 19:15
Foto: Pro Shots

Van Basten uit kritiek op jeugdopleiding; image source: Pro Shots

Met het historische verlies tegen Napoli op de achtergrond komen veel clubiconen aan het woord om hun analyse te geven. Zo ook Marco van Basten, die bij Ziggo Sport aan het woord kwam. De oud-speler en -trainer van de Amsterdammers vindt dat het slechte presteren van Ajax deels ligt aan de manier waarop de nieuwe generatie spelers is opgeleid. "Vroeger had je veel jongens van de straat die elkaar corrigeerden in het veld. Nu heb je veel jongens die uit een perfecte jeugdopleiding komen. Alles wordt ze gezegd, ze hoeven zelf niet meer te denken. In het veld kijken ze nu alleen maar naar de trainer om te zien wat ze moeten doen", aldus Marco van Basten.
Tags

basten clubiconen corrigeerden generatie napoli ziggo

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 maanden geleden
Ach, is nu plotseling niets meer goed bij Ajax? Vond juist dat gisteren de jongens uit de eigen opleiding, zoals Taylor en Timber, het hoofd aardig boven water hielden.
+1/-4

 
3 maanden geleden
Ik denk eerder dat het een algemeen probleem is, voor een hoop Nederlands (en misschien zelfs Europese) opleidingen. Iedereen wordt gepamperd, alles wordt voor ze geregeld. Het is niet voor niets dat Ajax spelers scout in Zuid Amerika die 'grinta' brengen. De (Nederlandse) jeugd heeft dat veel minder (nodig gehad).
+2/-0

3 maanden geleden
Van Basten kon die moeilijke jongens in zijn periode als trainer al niet aan dus om nu te zeggen dat hij graag dat terug ziet komen is weer pot verwijt de ketel.

Waar hij wel gelijk in heeft is dat je een groep spelers hebt waar je de echte leider hebt missen. Hierdoor is de trainer ontzettend belangrijk en laat Schreuder nou net een tactische onbenul zijn. Beetje zoals Van Basten als trainer.
+4/-1

 
3 maanden geleden
En daarom is het volgens mij heel belangrijk dat Tadic weer gauw op links komt te spelen. Als het bij hem lekker loopt is hij een prima leider in het veld.
+4/-1

 
2 maanden geleden
Ik denk dat Tadic echt wel het vermogen en de klasse heeft om op rechts te kunnen spelen, als je het maar op de juiste manier laat doen. De spelers achter hem moeten hem daarin steunen en aanpassen. Dan kan je Bergwijn op links laten staan, tenzij men vindt dat hij naar de bank moet moet.
+1/-1

3 maanden geleden
Van Basten heeft recht van spreken. Dat van gisteren doet pijn bij iedere Ajacied, behalve die loser van een trainer die nog niet is ontslagen.
+8/-1

 
3 maanden geleden
Recht van spreken? Omdat?
+2/-7

 
reactie verwijderd

 
3 maanden geleden
Omdat hij gelijk heeft.

En maakt het wat uit wie de waarheid spreekt?
Ik vind van niet. Als het maar gezegd of geschreven wordt.
+7/-1

3 maanden geleden
Nog 24 uur en dan besluiten de "experts, analisten en oud profs" dat het voor de wereld beter is als we Ajax opdoeken.
Wat een gelul.
Van Basten heeft er zelf overal als trainer een teringzooi van gemaakt.
+5/-9

 
3 maanden geleden
Inderdaad, een drama als trainer. En nu oordelen over anderen......
+4/-7

 
3 maanden geleden
Dit vind ik wel heel makkelijk als je zijn woorden als voormalig coach/trainer af weegt, maar hij kan voor het zelfde geld toch ook als oud speler iets vinden? Tenslotte heeft Marco in het verleden hier en daar ook een beetje gevoetbald.
+7/-0

 
3 maanden geleden
Ja in een totaal andere wereld dan waar we nu in leven.
+3/-5

 
3 maanden geleden
Dat klopt maar in de basis blijft het het zelfde
+2/-0

 
3 maanden geleden
open/sluit de onderstaande quote:

Dit vind ik wel heel makkelijk als je zijn woorden als voormalig coach/trainer afweegt, maar hij kan voor hetzelfde geld toch ook als oud speler iets vinden? (...)Natuurlijk. Het maakt totaal niet uit wie dit zegt. Het is de waarheid.
+6/-2

3 maanden geleden
Prima dat hij kritiek heeft, vooral na gisteren, maar om Van Basten nou te horen over de jeugdopleiding. Hij was toch de man die binnen een maand brak met Cruijff omdat hij het niet zo nodig vond om te investeren in de jeugd?!
+2/-0

3 maanden geleden
open/sluit de onderstaande quote:

(...) "Vroeger had je veel jongens van de straat die elkaar corrigeerden in het veld. Nu heb je veel jongens die uit een perfecte jeugdopleiding komen. Alles wordt ze gezegd, ze hoeven zelf niet meer te denken. In het veld kijken ze nu alleen maar naar de trainer om te zien wat ze moeten doen", aldus Marco van Basten.Van Basten heeft volledig gelijk en haalt een heel belangrijk punt aan.

Ik vind het onbegrijpelijk dat intelligente spelers, met inzicht en balvaardigheid, niet tijdens de wedstrijd eigen initiatieven nemen als ze andere oplossingen dan de trainer zien.
+10/-0

 
3 maanden geleden
Zo mee eens, we produceren eenheidworsten. Ik ben al een tijdje kritisch op bijv de ontwikkeling van Timber. In mijn eigen staat ie stil, maakt soms verkeerde keuzes en opbouwend droevig, koppend tja. Kan ook komen door de middelmaat die om hem heen staat, maar dan nog kun je daar boven uit komen en coachen etc.
+4/-1

 
2 maanden geleden
Ik ben het met je eens.

Dat er vandaag de dag zoveel spelers worden afgeleverd die niet mondig, niet bijdehand of weinig eigen inbreng hebben, heeft volgens mij ook te maken met de ontwikkeling van de trainers. Vandaag de dag benaderen trainers alsof het spelletje een hogere wiskunde is en/of ze lopen als gekken langs de zijlijn op en neer. Sinds Patrick Kluivert is er geen fatsoenlijke spits meer vanuit de jeugd doorgebroken.

En in het algemeen, Van Basten heeft zeker recht van spreken als analist, met name omdat hij zichzelf ook ongeschikt acht als trainer. Dat noem je zelfreflectie. Dat sla ik nog altijd hoger aan dan de gebruikelijke criticasters hier die het altijd beter weten.
+2/-0

 
nieuws-redacteur 2 maanden geleden
Heeft met persoonlijkheid te maken, de oorsprong hiervan zie je terug in onze maatschappij. Alles wordt voorgekauwd, er is geen ruimte meer voor het eigenzinnige individu.

Je hebt gelijk: we hebben dat wél nodig. Zowel op als naast het voetbalveld.
+1/-0

3 maanden geleden
Van Basten wil toch een beetje de rol van JC overnemen. Alleen van JC namen wij het aan en van Van Basten niet. Hij heeft niet de klasse van Johan.
+2/-4

 
2 maanden geleden
open/sluit de onderstaande quote:

Van Basten wil toch een beetje de rol van JC overnemen. (...) Onzin. Dan begrijp je Van Basten niet én heb je Cruijff nooit begrepen.

Van Basten is eigenzinning, heeft een eigen mening maar weet heel goed zijn plek.
+8/-2

3 maanden geleden
Het is een mooi verhaal maar toen we vorig jaar Sporting en Dortmund van de mat speelden was alles helemaal top bij Ajax. Het is zoals vaak, de waan van de dag. Neemt niet weg dat de selectie momenteel niet in balans is maar in plaats van de volledige club reorganiseren kunnen we ook Ziyech halen in de winterstop. Dan is het lek boven.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Inderdaad een creatieve middenvelder zal veel verschil maken!
+2/-1

 
2 maanden geleden
De komst van Ziyech was daarom zeer bruikbaar geweest om rust te brengen op het middenvelkd qua positiespel, temporiseren waar nodig etc.. Er was meen ik eerst sprake van een huurjaar maar Chelsea wilde hem alleen verkopen waarbij de kosten te veel van het goede werden. Jammer maar helaas.
+3/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
De aanhangers van JC geven aan dat Van Basten, dè enige echte protogé van Cruijff, geen recht van spreken heeft. Wauw, wat een respect van de "supporters".
+3/-2

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
JC en Marco waren de laatste jaren niet bepaald close meer. Nadat Marco JC's advies niet opvolgde bij Ajax, was het gedaan met de vriendschap.
Dus als je het niet eens bent met Marco, ben je geen supporter; erg kortzichtig hoor. Ik was vroeger fan van Marco de voetballer. Niet wat hij daarna is gaan doen.
+2/-2

2 maanden geleden
Dit probleem is ook al door Gullit aangehaald bij Rondo, hij vroeg de spelers toen hij assistent trainer was bij Oranje om hun favoriete speelwijze. Antwoord: "dat bepaalt de bondscoach".

Maar wel Veronica Inside/Offside boycotten. Er zit geen ruggengraat meer bij, eenheidsworsten. Ze willen alleen maar leuke instagram video's maken.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Dat boycotten kan er ook mee te maken hebben dat er bij Vandaag Inside en Veronica Offside regelmatig gasten zitten die er niet omheen draaien en recht voor zijn raap onafhankelijk de waarheid zeggen. Oftewel, kritiek uiten.

En daar kunnen veel voetballers niet tegen. Zij vinden zichzelf nl. vaak heel goed.
+3/-0

2 maanden geleden
Dan moet je spelers zoals Noa Lang niet vroegtijdig de deur uit jagen.
+1/-0


Win met Ajax

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.499 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aanvalsspel ake alvarez argentinie balgoochelaar balverlies bassey blind delcampo elsimao frankrijk frommelt gaal hot jeroene kiki klaaschat kudus lidus liverpool mbappe messi nederland oplevert oranje schreuder sterkhouder suarez teamplayer ziyech