Transparent
Inloggen
Sluiten

AD: Ajax is in een knotsgekke transferzomer het middelpunt van Europa

18 juli 2022 09:24 - AD
Foto: Pro Shots

AD: Ajax is in een knotsgekke transferzomer het middelpunt van Europa; image source: Pro Shots

Link naar artikel

Meer op AD




Tags

knotsgekke middelpunt transferzomer

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Gaan we hier nu serieus linken naar betaalde premium artikelen? Leveren die cookie reclames niet al voldoende op om e.e.a. draaiende te houden?
+10/-0

 
1 jaar geleden
Artikel is gratis te lezen (met een gratis account). Overigens de moeite waard, een duidelijk overzichtelijk artikel over vertrekkende spelers en spelers die wij nog kunnen verwachten.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Lees eens voor 😬🤣
+4/-0

 
1 jaar geleden
Copy Paste met paar kleine aanpassingen in layout om het overzichtelijk te houden in dit bericht:

Ajax is in een knotsgekke transferzomer het middelpunt van Europa

Francisco Conceiçao is gearriveerd, Brian Brobbey is onderweg en Calvin Bassey begeeft zich naar de incheckbalie. Ajax wil aan het begin van een nieuwe cyclus niets aan het toeval overlaten en smijt met geld. Het ‘nieuwe kapitaal’ vliegt deze week waarschijnlijk meteen door naar Oostenrijk.

Niet alleen op Schiphol liepen de vakantiegangers elkaar het afgelopen weekend weer plat. Zo’n twintig kilometer verderop begon vrijdag plots ook het spitsuur bij Ajax op sportpark De Toekomst. Lisandro Martínez nam voor de povere remise tegen KAS Eupen geëmotioneerd afscheid. Al snikkend stelde de Argentijnse mandekker dat hij zijn teamgenoten als familieleden was gaan beschouwen in de drie jaar nadat hij voor 7 miljoen euro was overgekomen van Defensa y Justicia.

Diezelfde Martínez wordt, naar nu blijkt, niet voor maximaal maar minimaal 57,37 miljoen euro bij Manchester United herenigd met trainer Erik ten Hag. Daar gaat de verdediger 120.000 pond per week verdienen. Het uitzwaaien, wat de in de zomerstop vertrokken Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch (Bayern München) en Sébastien Haller (Borussia Dortmund) amper gegeven was, bleek het begin van een aflevering van Hello Goodbye.



Chico

Ondertussen nam Francisco Conceição in Porto afscheid van zijn vader en trainer Sergio. Ajax activeert de ontsnappingsclausule (5 miljoen euro) in het contract van Chico, die meerdere voorstellen van zijn club afwees en zaterdagochtend op het vliegtuig stapte naar Amsterdam. Met de rappe, handige en linksbenige rechtsbuiten hoopt Ajax de toekomstige opvolger van Antony langzaamaan klaar te stomen.

Ook directe versterkingen bleken een paar uur later onderweg. Zo vond de voorbije dagen een doorbraak plaats in de complexe onderhandelingen met RB Leipzig over Brian Brobbey, op wie wijlen Mino Raiola bij de transfervrije overstap vorig jaar een fikse doorverkooppercentage bedong. Voor een bedrag van 17 miljoen euro sluit Ajax de verloren zoon en trefzekere huurling tot medio 2027 in de armen.

Net als Conceição en Brobbey sluit waarschijnlijk ook Calvin Bassey deze week waarschijnlijk nog aan in Oostenrijk. Ajax nadert een akkoord met Rangers over de Nigeriaanse verdediger, die vooral in de route naar de Europa League-finale indruk maakte op de leiding. Die bombardeert de opvolger van Martínez tot duurst gekochte Ajax-verdediger en – mogelijk – duurste vertrekker uit Schotland ooit (in totaal ongeveer 26 miljoen).

Zo is Ajax in een knotsgekke transferzomer het middelpunt van Europa. Eens niet alleen als de grote kweekvijver waaruit de Duitse, Engelse en Spaanse top vist, maar plots ook als een big spender. Dat Ajax deze week de grens van 80 miljoen euro slecht en het record van 63,2 miljoen euro uit heel het seizoen 2020/2021 verpulvert, heeft vooral met het vertrek van vaste krachten en daarmee het begin van een nieuwe cyclus te maken.

De voorbije jaren ervoer Ajax dat het zich loont veel inkomsten uit transfers in de selectie te pompen. Met routiniers als Dusan Tadic, Daley Blind en Davy Klaassen en talenten als Antony en Martínez werden kampioensploegen gesmeed. Haller verdiende zijn recordbedrag (22,5 miljoen van West Ham United) met twee landstitels, een verbluffende CL-poulefase, topscorerstitel en winstgevende transfer (34,5 miljoen maximaal) dubbel en dwars terug. De club trekt met zijn transfer en die van Martínez een handvol jonge nieuwelingen aan dat het elftal voor jaren moet dragen.

De ambitie en doelstelling geven Ajax ook weinig andere keus dan te investeren in plaats van te gokken op jeugd. Technisch duo Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra hield trainer Alfred Schreuder voor dat hij moet bouwen aan een nieuwe stuntploeg en dat Ajax de extra transferinkomsten daarvoor ook wilde herinvesteren. Wel heeft de club daarbij rekening te houden met een jaarlijkse winst van 50 miljoen uit transfers om quitte te spelen, stelde de inmiddels vertrokken directeur Marc Overmars vorig jaar.

Het smijten met geld is ondanks de uitgaande topdeals dan ook niet zonder risico’s. Zeker niet als Ajax te veel dure uitglijders als Mohamed Daramy noteert en zo een keer buiten de koningsklasse valt. Dat gebeurde niet. De club slaagt er al jaren in de financiële slagkracht te projecteren op het veld, waardoor Ajax zich komend seizoen als eerste club vijf keer op rij tot nummer 1 van Nederland kan kronen.

Over risico’s gesproken, Ajax weet ook dat een groot deel van de investeringen komend jaar juist sneller kan worden terugverdiend. Dankzij een geweldige opmars in Europa moet het raar lopen wil Nederland volgend jaar niet met twee directe CL-tickets eindigen. En het flink investerende Ajax weet dat het nog gekker moet lopen wil de club zonder zo’n entreebewijs, die alleen al tientallen miljoenen aan startgeld oplevert, eindigen.

Die jackpot groeit flink als een jaar later, in 2024, de opzet van het miljardenbal verandert. Ook dan wil Ajax vooraan zitten. Niet door veel nieuwe en grote mutaties, maar juist door de selectie die later deze week in Oostenrijk nagenoeg compleet en rond moet zijn voor jaren intact te houden.


Uitgaande transfers
Andre Onana (naar Internazionale) transfervrij
Danilo (naar Feyenoord) transfervrij
Zakaria Labyad transfervrij
Noussair Mazraoui (naar Bayern München) transfervrij
Przemyslaw Tyton (naar FC Twente) transfervrij
Dominik Kotarski (naar HNK Gorica) 1 miljoen
Ryan Gravenberch (naar Bayern München) 18,5+5,5 aan bonussen = maximaal 24 miljoen
Sébastien Haller (naar Borussia Dortmund) 31+3,5 aan bonussen = maximaal 34,5 miljoen
Lisandro Martínez (naar Manchester United) 57,37+10 aan bonussen = maximaal 67,37 miljoen
Totaal: maximaal 126,87 miljoen euro

Inkomende transfers
Steven Bergwijn (van Tottenham Hotspur) 31,25 miljoen
Owen Wijndal (van AZ) 10 miljoen

‘Met potlood’
Francisco Conceição (van FC Porto) 5 miljoen
Brian Brobbey (van RB Leipzig) 17 miljoen
Calvin Bassey (van Rangers) 26 miljoen
Totaal: 89,25 miljoen
+16/-0

1 jaar geleden
Het artikel interesseert mij niet. Zodra de NL media Ajax een mes in de rug kunnen steken zullen ze het niet na laten. Eerst de hetze tegen Overmars, toen Bogarde en de afgelopen weken tegen H2 dat ze incapabel zijn e.d omdat PSV zich wel roerde op de transfermarkt. PSV is zo in paniek dat ze weer geen kampioen worden dat ze alles huren wat vast en los zit. Die fase hebben wij gelukkig 10 jaar terug al gehad.
+6/-2

 
1 jaar geleden
Ik geloof niet in een media-hetze tegen Ajax. Dat soort gevoelens horen eerder thuis bij de Calimero’s in Eindhoven. Die blijven nog steeds janken over de bal van Blind (die inmiddels volgens hen nog achter de reclameborden vandaan gehaald werd). Ajax is de grootste (en veruit de mooiste en meest succesvolle) club in Nederland. Artikelen, positief en negatief, over Ajax worden goed gelezen. Daar zit het hem in. Veel clicks = veel geld. Dus als er niets positief te melden is, dan maar negatief. Ajax is er gelukkig niet afhankelijk van, dus laat ze maar schrijven.
+9/-0

 
1 jaar geleden
Zoals Sven al aangeeft moeten wij niet meegaan in dit soort onzin. De media is niet voor of tegen bepaalde clubs (misschien los van lokale krantjes). Dit valt in dezelfde categorie als dat de KNVB pro Ajax zou zijn. Gewoon laten gaan.
Ajax zal er staan als ze er moeten staan met een volwaardige selectie.

-------------------Pasveer-----------------

Rensh------Timber------Bassey-------Wijndal

------------------Alvarez------------------

-------Ihattaren-----------Taylor---------

Anthony----------Brobbey----------Bergwijn


Wissels:
- Blind
- Schuurs
- Klaassen
- Berghuis
- Kudus
- Tadic
- Conceicao

Alleen al deze bank zullen heel wat topclubs in Europa jaloers op zijn.
Ajax kan zeker een sterkere selectie krijgen dan vorig seizoen.
+1/-3

 
1 jaar geleden
Tadic, blind, berghuis en Klaassen op de bank? Ben blij dat jij de trainer niet bent!
+6/-1

 
tackle (geschorst)
1 jaar geleden
Wat is er mis met Blind en Klaassen op de bank dan?
+3/-0

 
1 jaar geleden
Wat is er mis met Tadic en Berghuis op de bank?!
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ja wat niet kan. Ik vermoed dat ze voorlopig voor een dergelijke variant gaan;

Rensh------Timber------Blind-------Wijndal

------------------Alvarez------------------

-------Berghuis-----------Klaassen---------

Anthony----------Bergwijn----------Tadic
+1/-0

 
1 jaar geleden
Hoezo hetze tegen Overmars? Hij heeft zich gewoon misdragen, heeft er weinig over gezegd en is gewoon in Belgie aan de slag gegaan.
+4/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Leuke titel. De rest boeit me ook.
+1/-0

1 jaar geleden
Leuk zo'n link voor abonnees van de krant, ik kan het niet lezen
+1/-0

 
1 jaar geleden
Niet voor abonnees. Is gewoon gratis te lezen. Maar liever nieuwsberichten met tekst ipv dit soort link dumps.
+1/-0

 
1 jaar geleden
Eens, desnoods een kleine samenvatting met bronvermelding. Maar dit direct doorlinken voelt niet goed. Dan kun je er net zo goed een newsfeed met push meldingen van maken.
+4/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Echt he? Dit is toppunt van luiheid. Een samenvatting en dan "lees het complete artikel verder op.." kan nooit kwaad en is altijd toegestaan.
+3/-0

 
1 jaar geleden
open/sluit de onderstaande quote:

Maar liever nieuwsberichten met tekst ipv dit soort link dumps.



Ja. En vooral 'nieuwsberichten' en geen geruchten.
+1/-0

1 jaar geleden
Haller teelbalkanker , heeft dit nu consequenties voor Ajax?!! Geen idee!
+1/-0

 
1 jaar geleden
Hij staat onder contract bij Dortmund en daar loopt de verzekering.

Ik ga er vanuit dat hij volledig geneest. Zolang hij niet speelt heeft hij geen aandeel in prestaties waar bonussen over afgesproken zijn. Dat is in het nadeel van Ajax.
+1/-0

 
1 jaar geleden
Dat snap ik , vervolg van de medische keuring? Heb je toch een probleem toch?
+1/-0

 
1 jaar geleden
Bij een (sport)keuring wordt hier niet op gecontroleerd/naar gezocht.
Als ze destijds zijn bloed gecontroleerd hebben, hebben ze daar ook niets in gezien/gevonden.
Het is pech.
+1/-0

1 jaar geleden
Gemiste kans om Ziyech niet terug te halen!!
+1/-0

 
1 jaar geleden
Hij wil nog een jaartje in Londen blijven en volgend jaar de situatie opnieuw bekijken.
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

balletje berghuis bergwijn bertjek brobbey conceicao dest elsimao engeland excelsior feyenoord gaaei hato henderson hlynsson jong kaplan kiki kroes liverpool lucht metz mikautadze mum potter rensch sevic sosa tadic zucht