Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax laat voorsprong glippen maar perst er alsnog een gelijkspel uit in Alkmaar

8 mei 2022 16:50
Foto: Pro Shots

Ajax laat voorsprong glippen maar perst er alsnog een gelijkspel uit in Alkmaar; image source: Pro Shots

Ajax domineerde grote gedeeltes van de wedstrijd in Alkmaar waar een erg defensief AZ vooral achter de bal aanliep. De Amsterdammers kwamen dan ook verdiend op 0-1 maar na de pauze zorgden twee grote fouten achterin, de eerste na dom balverlies van Sébastien Haller, ervoor dat de gastheren op voorsprong kwamen. In de slotfase redde Edson Alvarez met een rake kopbal tenminste nog een punt: 2-2.

De laatste dagen kwamen er berichten naar buiten alsof Noussair Mazraoui en Steven Berghuis weer fit genoeg waren om te spelen. Daarom was het verrassend dat beide spelers in Alkmaar op de bank moesten starten. Devyne Rensch mocht aan de bak als rechtsback tegen Jesper Karlsson terwijl Ten Hag er voor koos om Dusan Tadic een vrije rol achter de twee spitsen Brian Brobbey en Sébastien Haller te geven. Het moet gezegd: sinds lange tijd zagen de mensen in het uitverkochte AFAS Stadion weer eens een Ajax dat aanvankelijk prima acteerde.
Er zat schwung in het team, AZ werd compleet vastgezet. De gastheren hadden, net als tijdens de heenwedstrijd in Amsterdam, gekozen voor een ultra-defensieve tactiek maar kwamen eigenlijk nog steeds overal een stapje te laat. Ajax wist echter geen grote kansen af te dwingen. Scheidsrechter Dennis Higler liet heel veel toe waardoor eigenlijk geen enkele verdediger in een snelle kaartenlast verzeild geraakte. Iets wat altijd nadelig is voor de aanvallende partij.
Af en toen prikte AZ wat, vooral als Karlsson aan de bal kwam volgde er altijd wel een indraaiende voorzet of doelpoging. Het was vreemd om te zien dat de Zweed iedere keer met zijn rechterbeen mocht trappen, het is toch al jaren bekend dat hij constant binnendoor wil.

Maar het was vooral Ajax dat de toon zette. Maar ja: hoe schep je kansen tussen twee geparkeerde bussen door? Er waren genoeg momenten dat de laatste bal net niet goed was. Overigens speelde Tadic een prima partij maar was vooral weer Haller enorm ongelukkig aan de bal. Hierdoor stokte het telkens. Op het middenveld had Edson Alvarez het erg moeilijk qua handelingssnelheid als er wat druk op hem werd gezet. Vlak voor rust dan echter toch de goal. Eindelijk zocht men Brobbey in de diepte waarna hij handig klevertje Pantelis Hatzidiakos, daarvoor al grossierend in kleine en grotere overtredingen, van zich afschudde en met links leep over keeper Peter Vindahl heen lepelde: 0-1.
Na de pauze geraakte Ajax ook lange tijd niet in de problemen. AZ bleef namelijk slechts speculeren op een countertje dus als de gasten vast aan de bal zouden blijven dan moest het eigenlijk wel goed komen. Het baltempo ging echter wat teveel omlaag en voorin kon vooral Haller geen bal bij zich houden. Daar ontstond uiteindelijk ook de geheel onnodige gelijkmaker uit. De Franse Ivoriaan verspeelde klungelig het ronde leder waarna uiteindelijk Owen Wijndal op links kon opstomen waarna hij een prima voorzet losliet welke door Vangelis Pavlidis kon worden binnen geknikt: 1-1. Een prima countergoal vanuit Alkmaars oogpunt maar Haller mag daar nooit de bal zo makkelijk verspelen.
Ajax ging wisselen, mede omdat Brobbey niet verder kon. Hij voelde aan zijn linkerkuit, het is te hopen voor coach Erik ten Hag dat hij woensdag weer inzetbaar is anders is het seizoen nu al voor hem voorbij. En dan is het laatste restje diepte in het Amsterdamse spel ook meteen verdwenen.
Even later mocht Karlsson ook van de voor Rensch ingevallen Mazraoui makkelijk naar zijn rechterbeen draaien waarna bleek dat bij de tweede paal Hakon Evjen werkelijk helemaal vrij was gelaten. De aanvaller mocht vanaf vijf meter geheel vrij afwerken: 2-1.
Donkere wolken pakten zich samen boven Ajax dat zich even later echter weer oprichtte. Na een fraai aangesneden bal van Berghuis was het Haller die het presteerde om vanaf drie meter voor de goal alsnog over te tikken.
Vijf minuten voor tijd dan echter alsnog een belangrijke tweede goal. Na een corner was het Edson Alvarez die hard en krachtig de 2-2 binnen knikte. En Ajax ging op zoek naar meer, AZ kraakte maar bleef met kunst en vliegwerk op de been, zo moest er nog een kopbal van de Mexicaan van de lijn worden gehaald.
Door het gelijke spel in Alkmaar kan PSV bij winst bij Feyenoord tot op twee punten komen.




Discussieer mee op de forums


Tags

haller alkmaar alvarez brobbey karlsson berghuis gastheren hag mazraoui pauze perst rechterbeen rensch sebastien tadic aangesneden aanliep acteerde afas afschudde baltempo balverlies binnendoor countergoal countertje doelpoging evjen feyenoord gedeeltes geknikt geparkeerde grossierend hakon handelingssnelheid hatzidiakos heenwedstrijd higler indraaiende ivoriaan jesper kaartenlast klevertje klungelig kraakte kunst leder leep lepelde linkerkuit losliet nadelig oogpunt oprichtte opstomen overtredingen owen pantelis pavlidis prikte rake restje schep schwung stokte ultra vangelis verspeelde verspelen verzeild vindahl vliegwerk wijndal wolken zweed

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom berghuis bergwijn beuker boomen brobbey elsimao excuus forbs godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten mislintat oranje passeren ramaj rensch schaduwspits sevic sosa stilstand sutalo tahirovic taylor vos