Transparent
Inloggen
Sluiten

Analyse: De grote aanstaande verbouwing van de Ajax-selectie, geld creëren en toch doorselecteren

19 april 2022 15:12
Foto: Pro Shots

Analyse: De grote aanstaande verbouwing van de Ajax-selectie, geld creëren en toch doorselecteren; image source: Pro Shots

De relatief onervaren Gerry Hamstra en totale rookie Klaas-Jan Huntelaar staan voor een helse taak. De selectie van Ajax moet namelijk volledig op de schop. Deels gedwongen door vertrekkende spelers maar ook omdat doorselecteren keihard nodig is. Daarnaast moet er uiteraard eveneens een nieuwe trainer komen en, alsof dit allemaal nog niet genoeg is, lijkt het erop dat de financiële middelen een stuk meer gelimiteerd zijn dan in de voorbije jaren.

Ga er maar aanstaan. Laten we eerst even kijken wie er allemaal ‘zeker’ (wat al gecommuniceerd is of waar we gevoeglijk van uit mogen gaan) vertrekken.

Trainer Erik ten Hag gaat naar Manchester United, hiervoor ontvangt Ajax 2 miljoen euro. Assistent-coach Mitchell van der Gaag zal hem volgen. Het laatste gerucht is dat Alfred Schreuder eerste keus is om Ten Hag op te volgen.

Doelman André Onana heeft volgens de geruchten al meer dan een jaar terug een voorcontract getekend bij Internazionale, ondertussen is bevestigd dat hij inderdaad (gratis) naar Milaan verkast. Maarten Stekelenburg is plotseling weer terug als lid van de selectie maar gezien zijn leeftijd lijkt het onwaarschijnlijk dat de nieuwe trainer met hem verder zal willen. Blijven over Remko Pasveer (nu nog geblesseerd en tevens achter in de dertig) en jonge hond Jay Gorter waarin in ieder geval Erik ten Hag geen vertrouwen lijkt te hebben. Anders stel je niet Stekelenburg op in de bekerfinale.

Noussair Mazraoui loopt sowieso voor nul euro de deur uit en lijkt zijn loopbaan bij Bayern Munchen voort te zetten. Dat is in ieder geval het plan van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola die voor de Zuid-Duitsers een leuke packagedeal in de aanbieding heeft. Ryan Gravenberch heeft namelijk in Beieren ook al zijn ja-woord gegeven. Er wordt nog met Ajax gesteggeld over de transfersom maar uiteindelijk zal het 19-jarige talent voor een bedrag rond de 25 miljoen euro in zuidoostelijke richting afreizen. Nous krijgen ze er gratis bij. Nou ja, ‘gratis’, de commissie-fee zal niet misselijk zijn maar daar hebben Hamstra en Huntelaar niets aan.

Terug naar de defensie: Perr Schuurs is ‘eindelijk’ ontevreden en lijkt voor te sorteren op een, al dan niet tijdelijk, vertrek. Het kan zijn dat Ajax hem een jaar gaat verhuren aan een leuk subtopper maar Schuurs is op de internationale markt zeker wel wat geld waard. Een verkoop van de sympathieke Limburger lijkt misschien voor beide partijen het beste. Zijn marktwaarde wordt ingeschat rond de 8 miljoen euro. Geld dat Ajax, notabene voor een wisselspeler, eigenlijk zeer goed kan gebruiken.

Ajax wil ondertussen graag Jurriën Timber graag houden, het liefst zijn contract openbreken, maar de geruchten worden steeds sterker dat Manchester United een oogje op de zich fantastische ontwikkelende Ajacied heeft. De Engelse media schrijft al langere tijd dat Timber een topprioriteit vormt, samen met Declan Rice en Darwin Nunez. De marktwaarde van de Ajax-verdediger wordt in Manchester ingeschat op zo’n 40 miljoen euro maar daar zullen Hamstra en Huntelaar vermoedelijk niet mee akkoord gaan. Sean Klaiber is ook weer fit en kan eventueel ingezet worden als rechtsback maar gezien de ontwikkeling van bijvoorbeeld Youri Regeer zal Ajax ook niet onwelwillend tegenover een vertrek van de ex-Utrechter staan.

Geld creëren

Nicolas Tagliafico zal ook zo goed als zeker het vliegtuig richting Spanje nemen. In de winterstop kon hij al naar Barcelona maar Ajax werkte op dat moment niet mee. Door enkele tussentijdse velengingen is de Argentijn uitgegroeid tot een grootverdiener in Amsterdam en tegelijkertijd heeft Marc Overmars beloftes gedaan betreffende gelimiteerde transfersommen. Er zal dus salarisbudget vrijkomen maar de nieuwe club van Tagliafico zal geen megabedragen over hoeven te maken. Vermoedelijk gaat het hier over een miljoentje of 3.
Zakaria Labyad, destijds voor 7 miljoen van FC Utrecht gekomen, loopt eveneens uit zijn contract. De Utrechter heeft inmiddels een zware knieblessure opgelopen. Het is de vraag wat Ajax hiermee doet. Misschien bieden ze hem een nieuw contractje aan zodat hij in Amsterdam kan revalideren.

Hoewel Dusan Tadic (34 in het nieuwe seizoen) en Daley Blind (wordt volgend jaar 33) vermoedelijk niet gaan vertrekken vormen deze grootverdieners wel een steeds nadrukkelijker aandachtspunt. Deze bepalende voetballers worden er ondertussen niet beter op en zullen op (korte?) termijn vervangen moeten worden. Tadic en Blind zijn samen voor zo’n 35 miljoen euro aangetrokken en hebben dus geen restwaarde meer.

Voorin lijkt er vooral interesse voor Antony te zijn. De momenteel geblesseerde Braziliaanse international heeft de clubs voor het uitzoeken maar het lijkt erop dat hij nog wel een jaar in Amsterdam wil blijven. Ondanks dat Ajax een bedrag van +50 miljoen euro moeilijk zal kunnen afslaan zou een vertrek van de aanvaller tegelijkertijd een sportieve mokerslag betekenen. Momenteel lopen er met Sébastien Haller en Brian Brobbey twee centrumspitsen rond. Laatstgenoemde, notabene een product uit de eigen opleiding, is momenteel een half jaartje terug gehuurd van RB Leipzig. De club dus waar hij destijds, in de zomer van 2021, zonder afkoopsom naartoe vertrok.

Brobbey zegt zelf in Amsterdam te willen blijven, hij verveelt zich dood in Leipzig, maar de kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren is minimaal. Onder impulsen van zijn management tekende de Amsterdammer namelijk een lucratief vierjarig contract. Leipzig zal hem terughalen en Ajax zal daarmee akkoord moeten gaan. Natuurlijk zal er een kans zijn om hem terug te kopen maar dat zou uiteraard bizar zijn. Zeker als dat voor een bedrag zal zijn van meer dan pakweg 8 miljoen euro. Dan lacht er maar één persoon: de zaakwaarnemer.

Haller is niet onomstreden in de Johan Cruijff Arena, zeker nu zijn beschermengel Ten Hag weggaat zal hij het nog moeilijker krijgen. De Franse Ivoriaan scoort namelijk best veel maar is voor de rest in niets de gedroomde Ajax-spits. Een voor de Amsterdammers financieel aantrekkelijk vertrek zou in feite het nieuwe technische hart niet slecht uitkomen. Gezien zijn vele goals in de Champions League lijkt het zelfs een must om, nu hij hot is, voor de spits een dealtje richting 35-40 miljoen euro in elkaar te flansen.

Samengevat is het dus zaak om de spelers die tegelijkertijd waarde vertegenwoordigen, en in feite weg mogen, te slijten nu het nog kan. Dus bijvoorbeeld Schuurs (8 miljoen), Tagliafico (3 miljoen), Haller (35 miljoen / ijzer smeden nu het heet is), Klaiber (3 miljoen), Pieri (2 miljoen) en Magallan (1 miljoen?) verkopen en dan de toppers (Antony, Timber, Martinez) zien te houden.

Als bovengenoemde verkopen lukken, gevoegd bij het feit dat de gewenste blijvers ook echt blijven, dan kan Ajax weer gaan bouwen. Er zal dan een slordige 60 miljoen binnenkomen waar men de markt mee op kan.

Wat is er nodig om te kopen?

In ieder geval moet er een ervaren en sterke doelman bij in de leeftijdscategorie eind twintig. Met alleen Remko Pasveer, Jay Gorter en Charlie Setford doorgaan is te risicovol. Przemyslaw Tyton is nu gehuurd maar lijkt eerder op een noodoplossing.

Youri Regeer zal vanuit Jong doorstromen en een kans krijgen als rechtsback, tenminste zo had Ten Hag het voor ogen. Het is de vraag hoe zijn opvolger hierover denkt. Devyne Rensch is er ook nog dus het is niet aannemelijk dat op deze positie versterking nodig is.

Centraal achterin zal er een rechtsbenige speler bij moeten komen, ervanuit gaande dat Schuurs vertrekt. De linksbackpositie is een zorgenkind als Tagliafico weggaat, er zullen meer opties moeten worden gecreëerd. Daley Blind krijgt veel kritiek en Youri Baas lijkt nog niet helemaal klaar. Het zou des-Ajax zijn om Anass Salah Eddine een echte kans te geven maar velen roepen ook om Owen Wijndal van AZ. Gezien het feit dat hij echter Ajax-vijand Mino Raiola als zaakwaarnemer heeft lijkt dat bij voorbaat een onhaalbare kaart. Er kwam reeds een duidelijk signaal vanuit Alkmaar: Wijndal tekende één jaar bij, tot 2024. Dat zegt in feite genoeg, de intenties van de zaakwaarnemer zijn duidelijk. En AZ gaat er uiteraard graag mee akkoord.

Middenveld en voorhoede

Op het middenveld zijn er met Kenneth Taylor, Davy Klaassen, Steven Berghuis, Edson Alvarez en eventueel Daley Blind genoeg smaken om iets aardigs neer te zetten. Taylor ontwikkelt zich goed, hij verdient eigenlijk ook een echte kans. Ook Mohamed Kudus kan zomaar weer een revelatie worden in die linie, hij werd door blessures ver teruggeworpen maar eenmaal in zijn ritme valt er toch veel potentie waar te nemen.

In Jong laten spelers als Patrickson Delgado en Naci Unuvar zich de laatste tijd ook positief zien, deze jongens krijgen in de voorbereiding ook zeker kansen als middenvelder. En dan is er uiteraard ook nog Mohamed Ihattaren, als het een beetje meezit zal hij topfit aan de start van het nieuwe seizoen beginnen. Ajax hoeft dus echt geen middenvelder te halen, ook niet na het aanstaande vertrek van Gravenberch.

Voorin liggen de grootste pijnpunten. Er vanuit gaande dat Brobbey en Haller volgend seizoen allebei weg zijn zal er een centrumspits gehaald moeten worden. Daarnaast zal er nu écht een aanvaller bij moeten met snelheid en diepgang. Mohamed Daramy wordt namelijk blijkbaar niet goed genoeg geacht. Misschien dat Hamstra en De Hunt weer eens een poging kunnen gaan wagen bij Steven Bergwijn maar dat zal ook nu niet makkelijk gaan worden. Ondanks dat hij amper speelt bij Tottenham wordt er doodleuk 30 miljoen voor hem geëist. Maar aan de andere kant: als je Haller zou kunnen omruilen met Bergwijn, voor hetzelfde bedrag….dan doe je in feite goede zaken. Met een beetje mazzel, het zou typisch Ajax zijn, breken echter Sontje Hansen (alsnog) en Ammouricho Van Axel Dongen ineens door. Dat kan natuurlijk ook nog.

Het moge duidelijk zijn dat er veel staat te gebeuren bij Ajax en gezien de mindere financiële mogelijkheden, in vergelijking met de laatste jaren, is het extra cruciaal dat Ajax landskampioen wordt en zich daardoor plaatst voor de groepsfase van de Champions League. (Tekst WR)
Discussieer mee op de forums


Tags

hag haller blind feite hamstra schuurs tagliafico brobbey huntelaar leipzig timber antony bergwijn gorter gravenberch jay jong klaiber marktwaarde pasveer raiola regeer remko stekelenburg tadic taylor utrechter verbouwing wijndal aandachtspunt aanstaan aardigs afslaan alfred alkmaar alvarez ammouricho arena axel barcelona bayern beieren bekerfinale beloftes bepalende berghuis beschermengel binnenkomen bizar blijvers bovengenoemde centrumspits centrumspitsen charlie contractje daramy darwin dealtje declan delgado diepgang dongen dood ervanuit fee flansen gecommuniceerd gedroomde gelimiteerd gerry gesteggeld gevoeglijk grootverdiener hansen helse hond hot hunt ihattaren ijzer internazionale ivoriaan kudus laatstgenoemde labyad leeftijdscategorie limburger magallan martinez mazraoui mazzel meezit megabedragen milaan miljoentje misselijk mokerslag noodoplossing nous nunez omruilen onana onhaalbare ontwikkelende onwaarschijnlijk onwelwillend oogje overmars owen packagedeal patrickson pieri plaatst poging przemyslaw rensch restwaarde revelatie rice rookie salah salarisbudget samengevat schreuder sean sebastien setford slijten slordige smaken smeden sorteren subtopper sympathieke tekst teruggeworpen topfit topprioriteit tottenham tyton uitgegroeid unuvar utrecht velengingen verkast vertrekkende verveelt vierjarig vijand voorcontract voorhoede wisselspeler zorgenkind zuidoostelijke

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Mooi dat speculeren.
Doe ik ook ff mee.
Donny vd Beek ophalen, Ziyech polsen *was dik met Schreuder. Neres terug halen voor een schijntje. Noppen ophalen bij Go Ahead net als Cordoba.
Verder Brobbey open, en alles op alles zetten om Anthony, Timber, Martinez te behouden.
+3/-2

 
2 jaar geleden
Ja haha das het leuke van zo'n ombouw. Er gaat veel gebeuren. Ik zou Duarte halen van Groningen misschien. Centrumspits is lastig....ben benieuwd.
Donny zal onder Ten Hag wel opbloeien.....Ziyech is nog jaartje te vroeg vrees ik maar dromen mag.
+1/-0

2 jaar geleden
''Het laatste gerucht is dat Alfred Schreuder eerste keus is om Ten Hag op te volgen.''

Gek genoeg nog niet eens aan Schreuder gedacht, maar hij zou volgens mij een goede en logische opvolger zijn.
+2/-0

2 jaar geleden
Ja dat is het lot van Ajax je kan niet eens iets opbouwen want iedereen zit aan je spelers te trekken.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom basten berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli forbs frankrijk gaaei godts grillitsch henderson hlynsson jong kiki lucca mikautadze mislintat ocampos pinchhitter rijkhoff sevic shogun skimovic veerman weghorst