Transparent
Inloggen
Sluiten

Matig, maar veerkrachtig, Ajax maakt wederom een achterstand goed: 2-1

9 april 2022 22:26
Foto: Pro Shots

Matig, maar veerkrachtig, Ajax maakt wederom een achterstand goed: 2-1; image source: Pro Shots

Ajax speelde op eigen veld tegen Sparta voor rust zo ongeveer lachwekkend slecht, kwam dan ook met 0-1 achter, maar wist ook deze keer de schade te repareren. Via goals van Davy Klaassen en een benutte pingel van uiteraard aanvoerder Dusan Tadic schreven de Amsterdammers opnieuw drie waardevolle punten bij. Maar dat het beter zal moeten is een eufemisme.
Ajax-trainer Erik ten Hag kon geen beroep doen op Noussair Mazraoui die op de training een knieblessure had opgelopen. Voeg daarbij de afwezigheid van de langer geblesseerden Lisandro Martinez en Antony en het moge duidelijk zijn dat er getimmerd moest worden aan een omgebouwde opstelling. De keuzes die Ten Hag vervolgens maakte wekten bij een beetje Ajax-fan met kennis van voetbalzaken toch wel de nodige verbazing op want hij stuurde een voorhoede het veld in zonder enige snelheid en een middenveld dat het predicaat beton best mocht dragen. Het was dan ook niet verrassend dat Ajax tijdens de eerste helft amper tot kansen kon komen. Het duurde allemaal veel en veel te lang aan de bal en er was te weinig beweging in de diepte.
Sparta rook kansen en zette bij momenten zelfs brutaal druk voorin. Ook de achterhoede van de gastheren was volledig omgezet, eigenlijk klopte er weinig van en dat werkte veel onrust in de hand. Voeg daarbij een onbetrouwbare doelman, zo moeten we André Onana momenteel toch echt wel noemen, en het is verklaard dat Sparta meteen al kansen kreeg.
Ajax loste via Steven Berghuis een drillend schot maar zag zijn poging op de vuisten van keeper Maduka Okoye uiteenspatten. Sébastien Haller kreeg één halve kans (geblokt) en een opgelegde welke hij op aangeven van Dusan Tadic over het doel volleerde.
Na een klein half uur spelen dan de goal aan de andere kant. Het was weer eens Onana die zich van zijn vervelende nonchalante kant liet zien door een bal op hemeltergend lakse wijze in het spel te brengen. Ryan Gravenberch en Edson Alvarez grepen halfslachtig in waarna uiteindelijk Joeri de Kamps een schotkans kreeg vanaf zeventien meter en met zijn linkerbeen snoeihard via de onderkant van de lat raakschoot: 0-1.
Een onnodige tegengoal maar gezien het spel kwam deze zeker niet onverwacht. Ajax zette aan maar moest gaan rusten met een achterstand. Nicolas Tagliafico zat toen al met een zak ijs op zijn enkel naast de kant, de Argentijn liep een gapende wond op toen hij een duel aanging om de bal op vijandelijke helft. Kenneth Taylor kwam erin waardoor Alvarez achterin ging spelen en Daley Blind weer linksachter mocht acteren.
Donkere wolken pakten zich boven dit zieltogende Ajax samen maar na de pauze kwam er ineens wel veel furie in het spel. Sparta werd bij de strot gepakt en dan moet je geluk hebben dat die goal snel valt. Dat had Ajax: Tadic maakte zich weer op karakteristieke wijze los na een ingooi en legde wederom terug op Davy Klaassen die met links onder doelman Okoye doeltrof: 1-1. De Sparta-keeper, voor de rest vooral na de pauze grossierend in fraaie reddingen, zag er hier erg ongelukkig uit.
Onder aanvoering van een luidkeels toegezongen Daley Blind ging Ajax nu fel door, Sparta wankelde. Na een vrije trap van Tadic was het Adil Aouassar die duidelijk hands maakte waardoor scheidsrechter Pol van Boekel niets anders kon doen dan naar de stip wijzen. Tadic ging het weer doen en verraste door zijn strafschop geheel anders te nemen dan voorheen. De aanvoerder wachtte lang en schoof simpel in de lege rechterhoek: 2-1.

Eigenlijk was Sparta nu rijp voor de genadeklap maar het zat Ajax in het verdere verloop niet meer bepaald mee in de afronding. Okoye redde prachtig op een schot van Gravenberch, Klaassen kopte tegen een speler en de paal en een goal van Haller werd om zeer dubieuze buitenspelredenen door de VAR afgekeurd. De spits leek toch echt op gelijke hoogte te staan.
Sparta bleef daardoor in de wedstrijd maar tot een late gelijkmaker kwam het niet meer, de gasten gooiden nog wel wat ballen lang maar kansen ontstonden er niet meer.




Discussieer mee op de forums


Tags

sparta tadic okoye alvarez blind gravenberch hag haller onana pauze veerkrachtig voeg aanging aanvoering achterhoede afronding antony aouassar berghuis beroep beton boekel buitenspelredenen doeltrof drillend eufemisme fraaie furie gapende gastheren geblesseerden geblokt genadeklap getimmerd gooiden grepen grossierend halfslachtig hands hemeltergend ingooi joeri kamps lachwekkend lakse linkerbeen linksachter loste luidkeels maduka martinez mazraoui nonchalante omgebouwde onderkant onverwacht pingel poging pol predicaat raakschoot rechterhoek repareren rook schoof schotkans schreven sebastien snoeihard strot tagliafico taylor uiteenspatten var vijandelijke volleerde voorhoede vuisten wachtte wekten wolken wond zak zieltogende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat passeren ramaj rensch sevic sosa stilstand sutalo tahirovic taylor vos