Transparent
Inloggen
Sluiten

Analyse: Einde van een mooie periode nu al in zicht?

16 maart 2022 10:19
Foto: Pro Shots

Analyse: Einde van een mooie periode nu al in zicht?; image source: Pro Shots

Vanaf 2018 mikte Ajax op een andere koers. Na jarenlang de centjes dagelijks op volgorde te hebben gelegd besloot de directie eindelijk te gaan investeren in kwaliteit. Nadat in 2016 hier al een voorzichtig begin mee was gemaakt door Hakim Ziyech voor 11 miljoen bij FC Twente weg te halen lukte het directeur voetbalzaken Marc Overmars twee jaar later om Dusan Tadic (11.7 miljoen) en Daley Blind (16 miljoen) naar Amsterdam te lokken.
Het betekende het begin van een mooie periode. Vooral het eerste seizoen ging de boeken als een glorieus jaar waarin het historische Ajax weer opstond als internationale topclub. Real Madrid en Juventus werden in eigen huis vernederd en tegelijkertijd pakte men de kampioensschaal van PSV af. De concurrentie en media zagen de bui al hangen. “Ajax wordt het Bayern München van Nederland, hier komt niemand meer overheen. Het zal saai worden.” Nu werd dit in Amsterdam nooit gezegd, maar dit terzijde.

In 2019 verkocht Ajax weer voor een kleine 200 miljoen aan spelers maar desalniettemin bleef men onder de steeds meer gerespecteerde coach Erik ten Hag redelijk tot goed presteren in de Champions League. Het geld stroomde binnen, het kon niet op. Spelers die normaal een transfer zouden maken werden met torenhoge salarissen langer aan de club gebonden. Types als Dusan Tadic, Daley Blind, André Onana, Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Nicolas Tagliafico verdien (d) en allemaal rond de 4 tot 5 miljoen bruto salaris.
Er kwam echter, mede door Corona, een kentering. Het zonder publiek spelen kostte veel geld maar ook het feit dat de dure spelers steeds ouder werden, daardoor in boekwaarde afnamen maar ook op het veld net even wat minder scherp gingen acteren. Makelaars als Raiola zorgden ervoor dat voetballers als Noussair Mazraoui, Brian Brobbey en Ryan Gravenberch gratis (of bijna voor niets) de deur uitgingen, of nog zullen gaan. En Onana gaat ook al weg zonder transfervergoeding.

Voeg daarbij het doen van dure miskopen als Daramy (12 miljoen) en Razsvan Marin (10 mijoen) en het aantrekken van spelers zonder restwaarde (Berghuis / 5.5 miljoen) en je hoeft geen econoom te zijn om te bedenken dat de kas steeds leger aan het geraken is. Tel daarbij op dat voor Sébastien Haller in 2021 nog 22 miljoen werd neergelegd. Voor de vertrekkende David Neres werd nog 16 miljoen betaald middels een bankgarantie maar wat is deze nog waard als deze is ondertekend door een bankier uit de Oekraïne?
Na de ongelukkige, en onnodige, uitschakeling tegen Benfica maken we daarom even een zorgelijke balans op.
Ajax moet een goede nieuwe keeper, een linksback van internationaal niveau (Tagliafico gaat immers ook weg voor een habbekrats), een creatieve middenvelder en een allround aanvaller met diepte vastleggen.

In feite moet je dus ‘een’ Brobbey terugkopen (20 miljoen), ‘een’ Owen Wijndal contracteren (15 miljoen), Steven Bergwijn alsnog aan je selectie toevoegen (20 miljoen) en ‘een goede keeper’ scouten (5-10 miljoen) .
Om geld te genereren zal er verkocht moeten worden. Ryan Gravenberch wordt door Raiola naar de uitgang geduwd maar heeft nog maar één jaar contract. Meer dan 15-20 miljoen zal er nooit worden betaald. Binnen de huidige selectie zijn Antony, Jurriën Timber, Lisandro Martinez, Sébastien Haller en in mindere mate Edson Alvarez spelers met een hoge transferwaarde maar als je die ook nog kwijtraakt blijft er weinig over. Haller is bijna 28, het zou wellicht slim zijn om juist hem nu van de hand te doen. Zeker omdat hij elf goals heeft gemaakt in de Champions League en er dus clubs wellicht happig zijn.
Deze hele puzzel moet gelegd worden zonder spindoctor Marc Overmars, en wellicht ook zonder Erik ten Hag.

Dezelfde bovengenoemde concurrentie en media roepen nu: "Hoogmoed komt voor de val, Ajax zou wel even het Bayern München van Nederland worden."

Zorgwekkend, dat is inderdaad het juiste woord. (Tekst Willy Rooyakkers)
Discussieer mee op de forums


Tags

haller bayern blind brobbey gravenberch hag nederland onana overmars raiola sebastien tadic tagliafico ziyech afnamen alvarez antony bankgarantie bankier beek benfica berghuis bergwijn betekende boekwaarde bovengenoemde bruto bui centjes contracteren corona daramy econoom feite geduwd genereren gerespecteerde glorieus habbekrats happig hoogmoed juventus kampioensschaal kentering koers kwijtraakt lokken madrid makelaars marin martinez mazraoui middels mijoen mikte neres oekraine owen razsvan restwaarde rooyakkers scouten spindoctor tekst terugkopen terzijde timber torenhoge transfervergoeding twente uitgingen val verdien vernederd vertrekkende voeg wijndal willy zorgelijke zorgwekkend

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Mooie column. Daarbij aanvullend dat het jammer is dat er weinig doorgroeit/aanklopt uit de jeugd op dit moment (zoals timber en gravenberg deden afgelopen seizoen).
+5/-0

2 jaar geleden
En dat alles na de uitschakeling door Benfica...het sentiment is ineens compleet anders. Bovenstaande is ook maar net hoe je het wil uitleggen. Alles ineens negatief bekijken of uitleggen is natuurlijk ook de waan van de dag. Alsof trainer en spelers ineens ook niks meer kunnen...tsja,zo is het ook weer niet
+5/-0

2 jaar geleden
Je moet natuurlijk altijd voor het hoogst haalbare gaan, dat is de CL.
Maar dat lijkt een utopie, dan heb je een elftal en seizoen nodig waarin alles klopt en voor Ajax is dat 1x per decennium.
Belangrijker is misschien wel er voor te zorgen dat je je wel steeds weer voor de CL groepsfase weet te plaatsen, om vervolgens te overwinteren in de CL of EL.
Als Ajax dat ieder seizoen weet te halen, dan is dat toch ook al een hele prestatie.
+4/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
We moeten nu niet volledig in paniek raken omdat we zijn uitgeschakeld door een redelijke tegenstander. We speelde 60 minuten gewoon goed en Benfica had niets maar dan ook niet te vertellen in de J.C ArenA.
Wat ik wel schrijnend vind is dat Ten Hag na 4 jaar geen plan B heeft. Ook het geneuzel over een brede bank is gelul. We hebben geen extra flank spelers en alleen Klaassen en Nico zouden een basisplaats kunnen hebben. PSV heeft een bredere bank dat wij.
Ajax heeft veel kapitaal op het veld staan. Alvarez gaat ook gewoon dik veel geld opleveren. In Frankrijk en Italie zijn ze dol op zulke spelers. Anotony en Haller zullen van de zomer wel vertrekken. Dan is Brobbey een goede vervanger voor Haller, wellicht beter dan Haller. Alleen die 20 miljoen slaat nergens op wat in het artikel staat. Op basis van wat is die 20 miljoen. Als je 10-12 miljoen betaalt heb je Brobbey wel binnen. Wijndal is een zoveelste hype van de media. Die is echt niet zo goed. Lekker Baas opstellen vaker op LB.
Sowieso is ten Hag erg bescheiden met jeugd opstellen. Rasmussen, Regeer, Baas, Unavar hadden al veel vaker minuten moeten maken in het 1e. Net als Gorter, dat is onze jeugd, toekomst en goudmijn deze gasten hadden al moeten ruiken aan het 1e.
Ik denk persoonlijk dat het ook wel klaar is met ten Hag. Geef de man een afscheid door de voordeur en zorg voor een goede vervanger en a.u.b geen Peter Bosz die op het punt staat ontslagen te worden(weer) bij Lyon.
Afscheid nemen van de zomer van, Klaiber, Labyad, Onana, Mazaroui, Nico. Daramy verhuren, gericht aankopen en scouten en aanvullen met jeugd. Wellicht Neres terughalen, we krijghen toch nog geld van ze. Brobbey halen en kijken of we Ziyech terug kunnen halen, is denk ik een utopie maar wie weet. Chelsea is op sterven na dood. Haal dan gelijk Donny maar terug!
Dagje uithuilen vandaag en zondag vol er op tegen Fey en hun de definitieve klap uitdelen.
+6/-0

 
2 jaar geleden
Helemaal eens met jouw reactie. Maar zo werkt het in medialand. Schakelt Ajax Benfica uit (met een beetje geluk had dat gewoon kunnen gebeuren), dan spreken ze al over een van de favorieten voor de CL titel. Nu verliezen ze door een blunder van de keeper en dan is Ajax ineens weer helemaal niets meer. Ajax wordt meteen weer vergeleken met AZ en Feyenoord terwijl dat gisteren nog Real Madrid en Liverpool was. Lachwekkend. Ik weet nog goed hoe we tegen Juventus en Real speelde, hetzelfde speelden ze tegen Dortmund in het afgelopen kalenderjaar. Volgend de media was Ajax zelfs beter geworden! Toen had je ook een portie geluk mee en dat is beslissend in de CL.
+8/-1

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Helemaal mee eens. In de eerste plaats gister echt laten liggen door Ajax. Ten 2e vanuit Benfica gezien een tactisch gezien knappe prestatie, uiteraard wel met afbraakvoetbal. 2-2 uit bij Benfica uit was echt het maximale wat Benfica eruit kon halen. Gister 0-1 was ook echt het maximale voor Benfica. Alle drie tegengoals onnodige fouten dacht ik. Als Ajax niet helemaal in vorm en de tegenstander zakt helemaal terug. Dan wordt het altijd lastig. De clubs in Nederland doen bijna niet anders. Echter kan je beter naar jezelf kijken. Het was gewoon niet scherp en goed genoeg.
+2/-0

 
2 jaar geleden
We hoeven zeker niet in paniek te raken maar de selectie is aan het uitdunnen en vergrijzen. De echte talenten blijven even uit en de schatkist is aan het leeg raken.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Net een artikel gelezen dat Ajax 71 miljoen overhoud aan dit CL seizoen.
+1/-0

En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik denk dat het huidige elftal weinig te verwijten valt. Wat ik wel zorgelijk vind is dat Ten Hag nauwelijks rouleert en de afgelopen maand véél te laat wisselt.

Je had 20 jaar geleden een liedje op de radio: "Wacht niet met Van Hooijdonk tot de 80e minuut!". Daar kan je nu heel goed van maken "Waarom wacht Ten Hag steeds tot de 80e minuut?"
Je bent naar mijn idee sowieso te laat als je tegenstander er al twee of drie 'verse' spelers in heeft staan bij een 0-0 stand.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Denk dat hij bang was niet met brobbey de hele verlenging door te kunnen.
+1/-0

2 jaar geleden
Ajax heeft m.i. nog genoeg kwaliteiten in de selectie om mooi voetbal op de mat te leggen. Alleen mis ik creativiteit en variatie, het is allemaal zo voorspelbaar. De voorhoede is anders dan afgelopen jaren, te statisch allemaal. Je mist snelle combinatievoetbal, terwijl je dat wel moet kunnen met de huidige selectie.
+2/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Op Tadic zit gewoon sleet en we missen diepte voorin. Daarom wilde Ten Hag er ook zo graag Bergwijn bij. Antony heeft wel snelheid maar weigert categorisch om daar iets mee te doen.
Je zag ook toen Brobbey kwam dat er meer gebeurde voorin maar toen was al het voetbal er al uit. Ten Hag had hem eerder moeten brengen. Het was één grote chaos na die goal.

Ik denk dat deze selectie ernstig ververst moet worden en als er uit de jeugd niets komt dan zal dat geld gaan kosten. En hebben we dat geld wel? Er lopen teveel spelers nu gratis weg.
+1/-0

2 jaar geleden
Dat is allang te zien dat het niet goed gaat !!! Er moeten zeker 3-4 spelers bij komen. Een goede keeper en 2 backs links en links buiten. Want met die 2 spelers Tadic en Blind gaat en zie je ook duidelijk dat die niet meer mee kunnen zeker op snelheid. In de nederlandse competitie lukt dat nog een beetje maar internationaal kunnen ze niet meer mee. Ten Hag op het einde van competitie weg. Die durft Tadic niet te wisselen en blind ook niet. Ik denk dat we ook naar spelers van jong Ajax moeten kijken en aankopen. En met een nieuwe trainer de koek is op met Ten Hag.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis boomen branco brobbey elsimao farioli hato hlynsson janse jim jong kaplan kiki kroes linksbuiten mannsverk medic rosario sevic sosa sutalo tahirovic taylor tegengoals traore unuvar vos weghorst wijndal