Transparent
Inloggen
Sluiten

Ryan Gravenberch en de lang verwachte terugkeer van Lucky Ajax: 2-3

11 maart 2022 22:24
Foto: Pro Shots

Ryan Gravenberch en de lang verwachte terugkeer van Lucky Ajax: 2-3 ; image source: Pro Shots

Ajax speelde bij Cambuur een uitstekende eerste helft (0-2) maar begon daarna dusdanig aan het knoeien dat de gastheren weer op gelijke hoogte kwamen. Een zondagsschot van Ryan Gravenberch, twee minuten in de toegevoegde tijd, zorgde er echter voor de Amsterdammers alsnog zonder kleerscheuren uit het hoge noorden wegkwamen: 2-3. Na de late strafschop vorige week tegen RKC en nu weer deze treffer lijkt het erop dat zelfs Lucky Ajax na vele jaren weer eens terug lijkt te zijn. Het zal de echte Ajacied goed doen, maar diezelfde fan zal zich eveneens zorgen maken over de ogenschijnlijk labiele mentale toestand van het elftal van trainer Erik ten Hag.

Wedstrijden kunnen soms nogal verschillen per helft, Cambuur – Ajax was daar een treffend voorbeeld van. En dan drukken we ons nog eufemistisch uit. De bezoekers konden weer starten met Noussair Mazraoui in de defensie maar Jurriën Timber werd nog op de bank gehouden. Lisandro Martinez was vanwege een schorsing sowieso niet van de partij en Edson Alvarez meldde zich ook nog eens af wegens ziekte.

Ondanks de vele omzettingen had Ajax in de eerste helft geen kind aan het ongewoon defensief aantredende Cambuur. De gasten kregen op de spekgladde kunstgrasijsbaan al gauw dat lekkere steuntje in de rug toen Ryan Gravenberch vanaf rechts een prima actie besloot met een afgemeten voorzet bij de tweede paal waar Dusan Tadic met zijn chocoladebeen over de grond binnenschoof: 0-1. Doelman Pieter Bos had hier misschien wat meer kunnen doen.
Ajax heerste en tikte de gastheren dol, dusdanig zelfs dat spits Tom Boere een waas voor zijn ogen kreeg en vol doorhaalde op Nicolas Tagliafico terwijl de bal al weg was. De ex-Ajacied haalde daarmee zijn gram nadat de Argentijn even daarvoor wat uitdeelde. Scheidsrechter Allard Lindhout werd door de VAR naar de kant geroepen maar besloot niet tot een rode prent, het werd slechts geel. Daar kwam Boere erg goed weg.
Ajax verzuimde lange tijd om afstand te nemen. Dotten van kansen voor vooral Sébastien Haller (drie keer), Davy Klaassen en Noussair Mazraoui leverden echter niets op. Vlak voor rust volgde dan echter toch de ogenschijnlijke beslissing. Antony vocht aan de zijlijn een fel duel uit waarna Gravenberch combineerde met Tadic en Haller in stelling bracht waarna de spits fabelachtig wegdraaide en als een echte nummer negen wist te scoren met de punt van de schoen: 0-2.

Ajax haalde opgelucht adem, dit kon bijna niet meer misgaan. Daarvoor was het krachtsverschil simpelweg te groot. Zestig seconden na de hervatting zag de wereld er echter weer heel anders uit. Na een slippertje van Tagliafico, weer naar links verhuisd omdat Cambuur met drie spitsen ging spelen, volgde er een corner waaruit een scrimmage ontstond en de gastheren op erg gelukkige wijze via Issa Kallon wisten te scoren: 1-2.
De gastheren schoten niet wakker, integendeel. Wat volgde was een tenen-, vingers- en zelfs nekharenkrommende tweede helft. Het was werkelijk waar verschrikkelijk wat de heren uit Amsterdam op die synthetische flutmat legden. Alles ging fout. Het wachten was eigenlijk op de gelijkmaker maar veel kansen speelde Cambuur ook weer niet bij elkaar.

Alleen bij een vrije trap vanaf de zijkant, het op één lijn staande Ajax had er weer slecht zicht op, kwamen er ineens een paar geelhemden helemaal vrij voor André Onana die echter met een fabelachtige snoekduik de kopbal van Mitchel Paulissen uit de hoek wist te tikken. Het bleek uitstel van executie want even later kwam namelijk wat Ajax betreft alles samen in één actie om de gehele tweede helft samen te vatten. Daley Blind verdedigde weer halfbakken uit waarna Tagliafico een verkeerde bal gaf dwars door het centrum en daarmee Paulissen alleen voor Onana zette die tenslotte overzicht toonde door Patrick Joosten een lege hoek in het doel aan te bieden: 2-2.

De na een uur, volgens afspraak, voor Mazraoui ingevallen Devyne Rensch had nog kunnen blokken maar gleed niet toevallig als een pupil uit. Rensch lijkt de laatste weken de verpersonificatie van het geknoei en extreem slap ogende defensieve spel dat Ajax in fases laat zien. Ook aan de bal lijkt hij momenteel meer op Bambi op het ijs dan een volwassen voetbalprof.

Ten Hag stuurde de weer inzetbare Bryan Brobbey naar het front, nadat eerder ook al Mohamed Kudus en Timber waren ingevallen. Brobbey bracht toch weer wat dreiging en zorgde er mede voor dat Ajax er in de laatste fase een bijkans niet meer verwacht slotoffensief uitperste. Cambuur wankelde maar leek met de schrik vrij te komen toen een delicaat voorzetje van Steven Berghuis door Brobbey van dichtbij leek te worden binnen geknikt maar doelman Bos zo ongeveer de redding van zijn leven produceerde door alsnog op fabelachtige de inzet uit zijn doel te houden.

Veel liefhebbers wachtten er al tijden tevergeefs op maar nu gebeurde het: het grote talent Ryan Gravenberch stond op toen zijn ploeg hem het hardste nodig had. In een fase dat Cambuur wederom werd omsingeld legde Haller terug op de 19-jarige middenvelder waarna hij even klaarlegde en vanaf een meter of vijfentwintig de bal via de binnenkant van de paal in de verre hoek liet ploffen: 2-3.

Een weergaloze goal en gezien de eerste helft ook dik verdiend. Maar zonder de terugkeer van Lucky Ajax, waar zat hij toch, waren er ook nu weer twee punten gemorst in de titelrace. En voor die tweede helft mag de lijstaanvoerder zich erg diep gaan schamen.




Discussieer mee op de forums


Tags

cambuur gravenberch gastheren lucky brobbey haller mazraoui tagliafico boere bos fabelachtige hag onana paulissen rensch tadic timber aantredende afgemeten alvarez antony bambi berghuis bijkans binnenkant binnenschoof blind blokken bryan chocoladebeen delicaat dol doorhaalde dotten dreiging eufemistisch executie fabelachtig flutmat front geelhemden geknikt geknoei gemorst gleed gram halfbakken hardste integendeel inzetbare issa joosten kallon kind klaarlegde kleerscheuren knoeien krachtsverschil kudus kunstgrasijsbaan labiele legden liefhebbers lijstaanvoerder lindhout martinez misgaan mitchel nekharenkrommende ogende ogenschijnlijke omsingeld opgelucht ploffen prent produceerde pupil rkc schamen schoen schrik scrimmage sebastien seconden slap snoekduik spekgladde stelling synthetische tenen tevergeefs tikte toestand tom treffend uitperste uitstel var vatten verdedigde verhuisd verpersonificatie vijfentwintig vocht voetbalprof voorzetje waas wachtten wakker weergaloze wegdraaide wegkwamen zijlijn zondagsschot

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

balletje begeleiding berghuis bergwijn bertjek brobbey conceicao dest elsimao engeland excelsior feyenoord forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki liverpool lucht metz mikautadze mum rensch sevic sosa sutalo zucht