Ajax ontsnapt tegen RKC aan nieuw puntverlies

6 maart 2022 18:42

Ajax ontsnapt tegen RKC aan nieuw puntverlies; image source: Pro Shots

Ajax is zondagmiddag ontsnapt aan puntverlies. In eigen huis werd RKC met 3-2 verslagen. Ajax leek door twee treffers van Sébastien Haller een eenvoudige middag te krijgen, maar RKC wist opeens terug in de wedstrijd te komen. Een strafschop van Dusan Tadic in de laatste minuut zorgde uiteindelijk toch voor de winst.

Ajax nam direct het initiatief in de wedstrijd, maar had aanvankelijk moeite om door de Waalwijkse muur te komen. Buiten een kopbal van Sébastien Haller en een rebound van Dusan Tadic duurde het even voordat de kansen kwamen. Halverwege de eerste helft werd Daley Blind gevaarlijk met een afstandsschot.

Ook RKC werd gevaarlijk en kreeg twee mogelijkheden, maar het was toch Ajax dat op voorsprong kwam. Na een uitstekende aanval via Ryan Gravenberch en Antony opende Sébastien Haller de score. Enkele minuten later maakte de topscorer van de Eredivisie ook meteen zijn tweede van de middag en leek het voor Ajax een heel makkelijke wedstrijd te gaan worden. Al werden er voor rust nog wel twee goede mogelijkheden gemist.

Na rust wist RKC plotseling de aansluitingstreffer te maken. Achterin stond het bij Ajax niet goed en Kramer kon er dankbaar gebruik van maken. Antony kreeg al snel een grote kans om de marge weer op twee te zetten. Het was echter RKC dat voor een tweede keer wist te scoren en opnieuw was het achterin bij Ajax helemaal mis. De complete defensie leek RKC-middenvelder Van der Venne over het hoofd te hebben gezien, zodat hij volledig vrijstaand voor de 2-2 kon zorgen.

Ajax ging vervolgens op jacht naar een nieuwe voorsprong. Antony was dichtbij, maar oud Ajax-doelman El Maach wist met een uitstekende redding een treffer te voorkomen. Ajax was veelvuldig aan de bal, maar was veel te slordig en zag meerdere keren RKC heel gevaarlijk de counter opzoeken.

Gezien het veldspel zou een zege voor Ajax echter wel volledig verdiend zijn, maar de slotfase brak al aan. Haller had bijna zijn hattrick te pakken, maar hij kopte tegen de paal. Ajax ontsnapte in de laatste minuten aan een achterstand toen André Onana niet in zijn doel stond en van afstand werd geschoten. De poging van RKC ging echter net tegen het zijnet.

Ajax leek genoegen te moeten nemen met een gelijkspel tegen de degradatiekandidaat, maar in de laatste minuut ging de bal plotseling op de stip. Antony werd onderuit gehaald en Tadic wist het buitenkansje te benutten. Antony kreeg diep in blessuretijd zelfs nog een grote kans op de 4-2, maar schoot naast. Ajax won daardoor op het nippertje met 3-2 van de Waalwijkers.