Transparent
Inloggen
Sluiten

Geconcentreerd Ajax laat AZ volstrekt kansloos en plaatst zich voor finale KNVB Beker

3 maart 2022 22:23
Foto: Pro Shots

Geconcentreerd Ajax laat AZ volstrekt kansloos en plaatst zich voor finale KNVB Beker; image source: Pro Shots

Ajax hoefde niet eens groots te spelen om het de laatste tijd zo geprezen AZ in eigen stadion compleet kansloos te laten. De Amsterdammers waren geconcentreerd, fel en degelijk. Dat was genoeg om precies nul kansen weg te geven tegen een onmachtig AZ. Tussendoor legden de gasten er zelf wél twee in: 0-2. Steven Berghhuis maakte de eerste en vlak voor tijd liep Davy Klaassen de beslissende tweede goal binnen.

Het was vooraf een mooi affiche. Een Noord Hollandse derby ook. AZ was in vorm terwijl Ajax onlangs aan het morsen was gegaan. De fans in Alkmaar gingen er eens goed voor zitten maar kwamen bedrogen uit. De eigen favorieten waren namelijk 95 minuten lang ontluisterend machteloos tegen een Ajax dat blij vlagen redelijk speelde maar tevens ook grossierde in foute passes. Vooral na rust zakte het niveau aan de bal naar een bedenkelijk peil. De organisatie bleef bij het team van trainer Erik ten Hag echter wel op een constant hoog niveau. Vooral Lisandro Martinez speelde achterin weer een briljante partij.
Ajax begon met de net weer herstelde Jurriën Timber als rechtsback omdat Noussair Mazraoui niet kon spelen. Perr Schuurs vormde daarom een centraal duo met Martinez. Davy Klaassen zat weer op de bank omdat Ryan Gravenberch de voorkeur had gekregen.
AZ – trainer Pascal Jansen had zo te zien een ingenieus tactisch plan uitgedacht om Ajax te bestrijden maar zijn eigen spelers hadden er meer last van dan de bezoekers. Zo leek het tenminste. De bezoekers domineerden, hadden veelal de bal. Na ruim tien minuten was het raak toen Steven Berghuis met een dieptepass Antony wegstuurde op rechts en de kleine Braziliaan, redelijk beginnend maar daarna door de ondergrens zakkend, eigenlijk Dusan Tadic wilde aanspelen maar dat te onzuiver deed waardoor in de kluts wederom de gevolgde Berghuis in beeld kwam die vanaf een meter of zeventien loepzuiver uithaalde en via de binnenkant van de paal doel trof: 0-1.

AZ kwam er vervolgens totaal niet aan te pas. Men kreeg geen enkele druk op de bezoekers die alleen verzuimden tot meer kansen te komen. Wél begon het duel meer en meer ontsierd te worden doordat er over en weer duwtjes en halve trapjes werden uitgedeeld welke telkens een speler ter aarde deed storten. Bruno Martins Indi begon er mee waarna later Pantelis Chatzidiakos, Sébastien Haller en Lisandro Martinez het dunnetjes over deden. Gelukkig besloot scheidsrechter Serdar Güzübüyük niemand rood te geven, dat zou teveel eer zijn geweest voor die slachtoffers.
Het haalde Ajax wel uit het eerdere ritme, het werd rommelig. Na de pauze begonnen de gasten nog wel redelijk maar al gauw bleek dat dat meeste spelers aan de bal totaal niet in de wedstrijd zaten. Wat dat betreft spanden Antony, Tadic en Haller de kroon. Die bakten er werkelijk niets meer van. Maar het kon….AZ kwam namelijk niet in het spel voor. Vlak voor tijd deelde Ajax de definitieve genadeklap uit toen Tadic eindelijk eens een goed balletje meegaf en invaller Nicolas Tagliafico op krachtige wijze de achterlijn haalde om vervolgens Davy Klaassen (ook erin gekomen) bij de tweede paal een inloper te bezorgen: 0-2.

Een dik verdiende zege voor Ajax.




Discussieer mee op de forums


Tags

geconcentreerd martinez tadic antony berghuis haller knvb plaatst aanspelen aarde achterlijn affiche alkmaar bakten balletje bedrogen beginnend berghhuis binnenkant braziliaan briljante chatzidiakos derby dieptepass domineerden dunnetjes duwtjes eer favorieten genadeklap gevolgde gravenberch grossierde guzubuyuk hag herstelde hollandse indi ingenieus inloper jansen kluts kroon legden loepzuiver machteloos martins mazraoui meegaf morsen onmachtig ontluisterend ontsierd onzuiver pantelis pascal pauze peil rommelig schuurs sebastien serdar spanden tagliafico timber trapjes uitgedacht uithaalde verzuimden vlagen vormde wegstuurde zakkend

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen chico conceicao elsimao eredivisie forbs henderson hlynsson jong kiki klaiber liverpool metz mikautadze mislintat mum ofzo porto ramaj sevic sosa steijn sutalo transferbeleid utrecht