Transparent
Inloggen
Sluiten

Hoe verdienen voetbalclubs als Ajax geld?

Dit artikel is een advertentie.

21 februari 2022 16:21
Foto: Pro Shots

Hoe verdienen voetbalclubs als Ajax geld? ; image source: Pro Shots

Voetbal is zonder twijfel de meest populaire sport ter wereld. En natuurlijk zijn populaire voetbalclubs grote merken, met name Manchester United, Real Madrid en FC Barcelona. In ons land geldt dat juist echt voor Ajax. Het runnen van een voetbalclub is een dure aangelegenheid. Clubs geven geld uit aan de lonen van spelers en leidinggevend personeel. Verder zijn grote hoeveelheden contant geld nodig om transfers van spelers te vergemakkelijken. Hiervoor kan geld lenen mogelijk zijn, maar voetbalclubs hebben ook diverse manieren om geld te verdienen. Onderstaand vind je hier vier goede voorbeelden van.

Inkomsten op wedstrijddagen

Wedstrijddagen zijn spannende tijden voor voetbalclubs en niet alleen om wat de spelers laten zien op het veld in de Johan Cruijff ArenA, maar ook doordat clubs hier veel geld mee kunnen verdienen. De kaartverkoop is voor veel teams in Nederland zelfs van levensbelang, waar ze natuurlijk erg last van hebben gehad tijdens de pandemie. Het geld dat binnenkomt uit de verkoop van wedstrijd- en seizoenskaarten is nodig voor het dagelijks functioneren van de club. Om te profiteren van de populariteit van voetbal en de emoties van de fans, hadden clubs lang geleden seizoenskaarten geïntroduceerd. Deze tickets komen beide partijen ten goede.

Uitzendrechten

Binnenlandse en internationale televisierechten vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van een club. De meeste Europese competities worden over de hele wereld bekeken en dat levert de teams geld op. De Engelse Premier League voert in dit geval het peloton aan. Op basis van rapporten ontving de League in 2015 in totaal £ 5,14 miljard aan televisierechten volgens de BBC. Dit was een verbluffende stijging van 71 procent ten opzichte van het bedrag dat de vorige keer werd ontvangen. Uiteraard krijgen voetbalclubs in Nederland een stuk minder geld voor de uitzendrechten doordat er veel minder mensen kijken naar de Eredivisie.

Toernooien

Door toernooien te winnen, maken clubs niet alleen fans blij, maar brengen ze ook geld binnen. Het is echter niets significants. Een deel van het prijzengeld van het winnen van toernooien is in de vorm van televisierechten. En het andere deel omvat de inkomsten van de wedstrijddag. Maar vanuit commercieel oogpunt is het belangrijk om toernooien te winnen, want dat zal op een bepaalde manier de aandacht trekken en nieuwe sponsors lokken die geld in de voetbalclub zullen pompen. Hieronder kun je meer lezen over hoe zo geld verdiend kan worden door clubs.

Commercieel

Commercieel dekt in wezen inkomsten uit de verkoop van merchandise, sponsoring en stadiontours. Hiervan is het geld dat uit sponsoring wordt ontvangen verreweg het meest. Topclubs in heel Europa hebben een groot aantal sponsoren. In het seizoen 2014-15 tekende Arsenal een tenuedeal met multinational Puma, die £ 30 miljoen per jaar waard was. Manchester United tekende ook een lucratief contact met Puma's naaste rivalen Adidas. Naast kitsponsors ontvangen clubs geld van verschillende bedrijven. Emirates Airways heeft bijvoorbeeld deals met Real Madrid, AC Milan en Arsenal. Ook op commercieel gebied valt er dus veel geld te verdienen door clubs als Ajax.




Tags

voetbalclubs televisierechten arsenal madrid nederland puma sponsoring uitzendrechten wedstrijddagen aangelegenheid adidas airways arena barcelona bbc binnenkomt contant deals dekt emirates eredivisie geintroduceerd kitsponsors leidinggevend levensbelang lokken lonen merchandise milan miljard multinational oogpunt pandemie peloton personeel pompen populariteit prijzengeld rapporten rivalen runnen significants sponsoren sponsors stadiontours tenuedeal verbluffende vergemakkelijken verreweg wedstrijddag

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

balletje begeleiding berghuis bergwijn bertjek brobbey conceicao dest elsimao engeland excelsior feyenoord forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki liverpool lucht metz mikautadze mum rensch sevic sosa sutalo zucht