Transparent
Inloggen
Sluiten

NRC: 'Binnen Ajax was een cultuur gaande waarin vrouwen seksistisch werden benaderd'

9 februari 2022 15:14 - NRC Vandaag
Foto: Pro Shots

NRC: "Binnen Ajax was een cultuur gaande waarin vrouwen seksistisch werden benaderd"; image source: Pro Shots

In de podcast NRC Vandaag zijn sportverslaggevers Fabian van der Poll en Danielle Pinedo dieper in gegaan op de zaak rondom Marc Overmars. Samen met Steven Verseput deden zij sinds december vorig jaar onderzoek naar hem. "In december kreeg Steven een tip en heeft hij vervolgens mij daarover ingelicht", aldus Van der Poll. "Hij kon het niet geloven en ikzelf ook niet. We hadden allebei dat we daar iets mee moesten doen."

In die tip werd direct nadrukkelijk Marc Overmars genoemd. "We krijgen ook tips binnen die niet waar zijn of te zwaar zijn aangezet en blijkt het wat genuanceerder te liggen", zo geeft hij aan. "We zijn in het begin samen opgetrokken en hebben we de eerste lijnen uitgezet. Daarna is ook Danielle erbij gekomen."

Pinedo legt uit dat het lastig was om contact te leggen. "Ajax staat erom bekend dat het de luiken gesloten houdt en het not done is om als medewerker of medewerkster te praten. Het was daarom heel moeilijk om die vrouwen te benaderen", zegt ze daarover. "Zeker als je vrouwen belt moet je snel ter zake komen, maar tegelijkertijd ook empatisch zijn. Dat was niet makkelijk, maar lukte vaak wel door het maatschappelijk belang te benadrukken en te zeggen dat wij die vrouwen koste wat kost zouden beschermen en het anoniem kon zijn. Het gebeurde ook vaker, dus ze stonden er niet alleen in."

Volgens Pinedo werd in de gesprekken al snel duidelijk dat er binnen Ajax een cultuur gaande was waarin vrouwen seksistisch werden benaderd. "Vrouwen werden beoordeeld op basis van hun uiterlijk, op basis van wat ze droegen. We hebben het voorbeeld van een borrel bij Ajax waarbij vrouwen stiekem werden gefotografeerd door een mannelijke collega en deze foto's vervolgens werden bekeken door een mannelijke collega", legt ze uit. "Vrouwen zijn bij Ajax in de minderheid. Ongeveer een kwart op de werkvloer is vrouw en zij werden niet altijd even serieus genomen."

Zondag kwam Ajax zelf opeens met een verklaring op de officiële kanalen en werd het vertrek van Overmars bekend gemaakt. "Het voelde wel als een vlucht naar voren, omdat ze wisten dat wij bezig waren met een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de club", aldus Pinedo. "We hadden al veel vrouwen gesproken en het is dan ook goed mogelijk dat zij de directie al hadden ingelicht."

Het NRC was nog niet klaar met het onderzoek toen het nieuws vanuit Ajax naar buiten kwam. "We waren wel al een eind en hadden al veel vrouwen gesproken, maar we hadden ook aanwijzingen dat er nog meer vrouwen waren die dit hadden meegemaakt en die wilden we ook benaderen", geeft Pinedo aan. "We waren niet helemaal klaar, maar hadden wel al voldoende om dit stevig neer te kunnen zetten."

Meer op NRC Vandaag




Tags

pinedo nrc overmars seksistisch danielle poll tip aanwijzingen borrel done droegen empatisch foto gefotografeerd genuanceerder grensoverschrijdend luiken maatschappelijk medewerker medewerkster minderheid podcast sportverslaggevers verseput vlucht werkvloer zake

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden (gewijzigd)
Pfff binnenkort mag je niet eens meer flirten. Moet je eerst langs om schriftelijke toestemming te vragen die door beide partijen ondertekend moet worden. Ik ben bang dat dit hele gebeuren een beetje opgeblazen wordt. En nee dickpicks sturen is niet OK dat gaat te ver. Waar zijn de grenzen wat mag en wat niet mag.
+4/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Mag ik nog wel korte broek aan naar het werk? Of is dat aanstootgevend?
Is 1 grote vieze hetze aan het worden.
+3/-0

2 jaar geleden
Is dit niet gewoon een maatschappelijk probleem?
+2/-0

 
2 jaar geleden
Yep. Doe je dit onderzoek bij elk (groot) bedrijf, vind je waarschijnlijk dezelfde wantoestanden. Niet om dingen goed te praten ofzo, ik juich zulke onderzoeken toe, maar doe dat a.u.b. op grotere schaal. Als dit bij zo een grote club als Ajax gebeurt, is het naiëf te denken dat dit niet gebeurt binnen clubs/bedrijven die wat minder in de spotlights staan.
+3/-0

2 jaar geleden
Als je zo stevig denkt te staan dan is dit een vrij vaag verhaal weer. Ajax is een bedrijf met 500 medewerkers en ze zullen allemaal weleens wat verkeerd gedaan hebben. Gebeurd overal. En ook ieder bedrijf is er niet van gecharmeerd dat er bedrijfsinfo op straat gepleurd wordt. Lijkt me allemaal logisch.

Op de site van Ajax staat trouwens een klokkenluidersregeling, hierin staat precies hoe je moet handelen in zulke gevallen. Ik denk eerder dat iemand zijn mond voorbij gepraat heeft.
+2/-0

2 jaar geleden
Gelden foto's van Advocaat en Jol (ex-scheids) ook als dickpics?
+1/-1

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Jol wel, Advocaat niet. Een ondermaatse dick telt niet.
+2/-1


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior gaaei godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht