Transparent
Inloggen
Sluiten

'Clubs praten over aangepaste vorm van BeNeLiga'

6 februari 2022 13:01 - VI.nl
Foto: Pro Shots

"Clubs praten over aangepaste vorm van BeNeLiga"; image source: Pro Shots

Voetbal International meldt dat de Nederlandse en Belgische topclubs nog altijd de mogelijkheden onderzoeken van een BeNeLiga. In tegenstelling tot de eerdere plannen zou het wel in een afgeslankte vorm plaats moeten vinden. Het idee nu is dat er eerst een nationale (kwalificatie)competitie wordt afgewerkt, waarbij de beste zes clubs uit beide landen doorstromen richting de BeNeLiga. Daarin wordt vervolgens gestreden om de titel en de Europese plaatsen.

Volgens VI zijn er nog meerdere opties, maar het staat wel al vast dat het onmogelijk is om de starten met een Eredivisie van 18 clubs om een volledige competitie af te werken en vervolgens nog eens een dubbel programma in de BeNeLiga met 12 clubs. De nationale competities zouden dan uit een enkel programma moeten bestaan of werken via een Swiss format waarmee vanaf 2024 ook de Europese competities worden afgewerkt.

Om de Eredivisie interessant te kunnen houden voor de clubs die zich niet weten te kwalificeren voor de BeNeLiga bestaat het plan om de winnaar van die competitie, de nummer zeven, in een play-off te laten spelen tegen een club uit de BeNeLiga voor het laatste Europese ticket. Uitgangspunten blijven dat de topclubs door de sterkere tegenstand meer interessante wedstrijden gaan spelen en meer geld zullen verdienen aan tv-rechten en de commercie.

Deze opzet van de BeNeLiga zou makkelijker te verkopen zijn aan de kleinere clubs en vooral aan de UEFA. De Europese voetbalbond is over de afgeslankte vorm van de BeNeLiga enthousiaster dan over het originele plan. Bij de UEFA was geen draagvlak voor de oorspronkelijke versie. In het Zwitserse Nyon zijn ze in tegenstelling tot het verleden echter geen fel tegenstander meer van internatioale samenwerkingen, omdat een internationale subtop een positief effect kan hebben op de steeds voorspelbaardere Champions League.

Meer op VI.nl
Tags

beneliga aangepaste eredivisie uefa commercie draagvlak enthousiaster format internatioale kwalificatie nyon originele swiss titel uitgangspunten voorspelbaardere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Ik vermoed dat dit vooral vanuit de Belgische topclubs komt.

Hou het simpel: geen gezamenlijke competitie, uitsluitend bekertoernooi.
- slank de nationale competities af tot 16 of wellicht zelfs 14 clubs. Organiseer een - - schrap de nationale bekers, wat een fluttoernooien zijn dat, of geef clubs de mogelijkheid er niet op in te schrijven.
- organiseer een gezamenlijk bekertoernooi zonder amateurs, of lagere divsie clubs. Ruim daarin wellicht zelfs ergens halverwege een poulestadium in met enkele wedstrijden zodat de betere clubs uit NL en BE elkaar wat vaker zien, en hang een EL en ECL plaats aan het toernooi voor de winnaar en finalist die beide landen dan afstaan van de eigen bekertoernooien of desnoods de competitie.
+1/-3

En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden
Hebben ze er bij de UEFA al eens aan gedacht om de Champions League niet meer zo voorspelbaar te laten worden met bijvoorbeeld 4 of 5 deelnemers uit Spanje? Het huidige gedrocht is alleen maar interessant voor de Spaanse, Italiaanse, Duitse, Franse en Engelse ploegen. Europa bestaat uit 51 landen!!! Daar moet je toch een aardige competitie mee op kunnen zetten. Dat Ajax in de huidige opzet nu lekker meedoet is leuk, maar dat kan ook zomaar weer zijn afgelopen. Maak de CL weer de CL, met deelname van ALLE kampioenen van Europa. In de voorrondes kan je dan bijvoorbeeld de 'kleintjes' uit de UEFA-ranking tegen elkaar laten spelen voor een definitief CL-ticket. De Beneliga zit ik in ieder geval niet op te wachten.
+4/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik zit niet te wachten op de Belgische clubs. Ik vind de Eredivisie meer dan prima, het probleem is alleen dat flutcontract met FOX/ESPN. Maar die loopt gelukkig over 2(?) jaar af. Welke debiel gaat nou vol trots een contract tekenen voor 12 jaar, waardoor je heel veel inkomsten misloopt.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Ehm, juist wel goed toch? Supporters betalen uiteindelijk die kijkgelden.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangaande afserveren akpom bergwijn bertjek boerhout branco brobbey chaotisch deadline elsimao farioli gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki kroes leverkussen mislintat rasmussen rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo traore wilson