Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax boekt verdiende maar arbitrair omstreden zege in Eindhoven

23 januari 2022 17:03
Foto: Pro Shots

Ajax boekt verdiende maar arbitrair omstreden zege in Eindhoven; image source: Pro Shots

De topper tussen Ajax en PSV leverde te weinig goed voetbal op maar alles bij elkaar was het de ploeg die dat het meest verdiende die met de winst ging strijken: Ajax. Over de winnende goal van Noussair Mazraoui (1-2) zal echter nog lang worden nagebabbeld want in de opbouw naar de prachtige treffer toe was de bal bij Daley Blind wellicht over de zijlijn geweest. Voor de pauze had Brian Brobbey voor 0-1 gezorgd waarna Mario Götze voor de gelijkmaker tekende. Ajax mag zich nu weer koploper van de Eredivisie noemen.

Natuurlijk ging het na afloop constant over die dubieuze tweede goal van Ajax. En dat was ook te snappen want het betekende een erg omstreden en belangrijk moment. De regel is echter dat de bal volledig over de lijn moet zijn geweest en de VAR van dienst, Rob Dieperink, kon dat kennelijk niet constateren. Omdat de grensrechter niet gevlagd had restte leidsman Danny Makkelie vervolgens niets anders dan om naar het midden te wijzen. Kwam Ajax hier goed weg ? Zeker weten. Was de zege onterecht? Nee, want gezien de spelopvatting van PSV hadden de gastheren amper recht op een goed resultaat. Trainer Roger Schmidt besloot namelijk tot een soort van catenaccio, liet zijn team op eigen helft inzakken. Als koploper in een thuiswedstrijd.

Onzuiver

Ajax toonde zich vervolgens weer eens van zijn meest onzuivere kant. Natuurlijk was het lastig om door die hechte linies heen te breken, zo werd het bijvoorbeeld Mazraoui bijna onmogelijk gemaakt om aangespeeld te worden. Maar er waren ook genoeg momenten dat de bal wél degelijk kon worden ingespeeld en dan gebeurde dat vaak zo onzuiver dat het pijn deed aan de ogen. De angst voor een Eindhovense onderschepping, en daarmee dus de counter, zat er kennelijk diep in.
Er kwamen dan ook amper kansen. Na een indraaiende vrije trap van Steven Berghuis kwam de weifelende doelman Joël Drommel wel goed weg dat de bal tegen de lat belandde. Aan de andere kant was er een schotkansje voor Joey Veerman maar de nieuweling richtte recht op Remco Pasveer.

Na een half uur ging Armando Obispo keihard voor de bal in een duel met Brian Brobbey die daarbij ogenschijnlijk zijn knie wat verdraaide. De spits hobbelde echter nog verder maar al gauw liet Ten Hag Danilo warmlopen. Brobbey besloot echter toch nog mee te hinkelen toen Dusan Tadic, na de eerste goede aanval, er op links vandoor was. De afgemeten voorzet werd vervolgens door notabene de geblesseerde aanvaller binnen geknikt: 0-1. Een koddig moment want hij kon niet eens meer normaal juichen, het leek er zelfs op alsof zijn blessure door de kopbal verergerde.

Dat Ten Hag Danilo bracht viel te prijzen maar de Braziliaan liet vervolgens wederom zien waarom hij op een exit bij Ajax aan het afkoersen is. Niet goed genoeg. Het maakte Ajax nog wat meer tandeloos tegen een PSV dat simpelweg amper wilde voetballen. Toch was er ineens een kans toen Olivier Boscagli van dichtbij kon inkoppen vanuit een corner. Gelukkig voor Ajax mikte hij recht op Pasveer.

Labbekakkerig

In de tweede helft verwachtte iedereen een Eindhovense storm maar die bleef nadrukkelijk uit. Men zakte nog steeds in, liet de bal aan Ajax en hoopte dat de Amsterdammers een foutje zouden maken in de opbouw. En zie daar: na ongeveer een klein uur spelen was het zover….Jurriën Timber ging wat labbekakkerig in de fout waarna PSV de bal over twee schijven bij Götze kreeg die vervolgens prima van de met geel belastte Edson Alvarez wegdraaide en op beheerste wijze de linkerbenedenhoek vond: 1-1.
Ajax eindelijk met de remmen los
Misschien ging PSV nu doorstomen? Nee, het was juist Ajax dat ineens écht begon te voetballen en PSV minutenlang volledig wegspeelde. Er kwamen grote kansen voor Steven Berghuis en Ryan Gravenberch maar deze werden op jammerlijke wijze verprutst. Ook PSV kreeg kleine kansjes waarbij de meest kansrijke voor Ritsu Doan was. Al vallend besloot de Japanner ook al teveel door het midden waardoor Pasveer makkelijk kon redden.

Schitterende goal

Ajax was de betere ploeg, had meer recht op de zege maar het leek op een gelijkspel af te stevenen. Totdat een kwartier voor tijd Daley Blind op links een bal net binnen hield (blijkbaar) en na een aardige combinatie Noussair Mazraoui vanaf een meter of achttien de bal voor zijn linkervoet kreeg. De rechtsachter treuzelde niet en schoot vervolgens met zijn verkeerde been prachtig binnen: 1-2. Een schitterende goal van de speler die later geblesseerd moest uitvallen na een duel met Doan.
Toen kwam echter de hele discussie op gang of de bal bij Blind wel of niet uit was geweest. Eerlijk is eerlijk: met het blote oog leek het er verdacht veel op maar de VAR kon er blijkbaar geen 100% zekerheid over geven. En dan geldt de regel dat de beslissing van de grensrechter overeind blijft staan.
In de slotfase was het veelzeggend betreffende de intrinsieke krachtsverhoudingen dat PSV geen enkele vuist kon maken. Ondanks liefst tien minuten toegevoegde tijd (wel heel erg veel) kwamen de Eindhovenaren niet verder dan een paar scrimmages voor de neus van Pasveer. Aan de andere kant had Danilo moeten scoren toen Tadic hem bediende vanuit een counter en ook Berghuis kreeg een behoorlijke kans op 1-3. Uiteindelijk was die derde goal niet nodig om de drie punten mee naar Amsterdam te nemen.
Discussieer mee op de forums


Tags

pasveer berghuis blind brobbey danilo mazraoui arbitrair counter doan gotze grensrechter hag labbekakkerig onzuiver opbouw tadic var aangespeeld afgemeten afkoersen alvarez armando bediende beheerste belastte betekende blote boscagli braziliaan catenaccio danny dieperink doorstomen drommel eredivisie gastheren geknikt gevlagd gravenberch hinkelen hobbelde indraaiende inkoppen intrinsieke inzakken jammerlijke joey kansjes kansrijke koddig krachtsverhoudingen leidsman linkerbenedenhoek linkervoet makkelie mikte minutenlang nagebabbeld nieuweling obispo onderschepping onzuivere pauze rechtsachter remco restte richtte roger schijven schmidt schotkansje scrimmages spelopvatting strijken tandeloos timber topper treuzelde vallend vandoor veerman verdacht verdraaide verergerde verprutst warmlopen wegdraaide wegspeelde weifelende zijlijn

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco brobbey chaotisch elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson