Transparent
Inloggen
Sluiten

Uitgewoond ogend Ajax toch op tandvlees naar zege in povere klassieker: 0-2

19 december 2021 16:50
Foto: Pro Shots

Uitgewoond ogend Ajax toch op tandvlees naar zege in povere klassieker: 0-2; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Wat maakten Ajax en Feyenoord er een zwakke klassieker van deze keer. Het was werkelijk niet om aan te zien, zo verschrikkelijk pover. De gasten hielden het achterin echter goed dicht en gingen daarom alsnog met de 0-2 zege strijken. De gasten werden in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Marcos Senesi waarna Dusan Tadic een kwartier voor tijd de eerste strafschop van het seizoen mocht verzilveren.

Ja, het was slecht, maar daarom zeker niet minder belangrijk. Door de vele eerdere zeperds moesten trainer Erik ten Hag en zijn mannen op de tellen passen. Als er zou worden verloren in Rotterdam dan was een troosteloze derde plaats voorlopig het lot geweest. Ondanks dat Ajax aan de bal enorm zwak speelde in De Kuip kwam het zover dus gelukkig niet. En dat lag mede ook aan Feyenoord dat ondanks alle opgeklopte verwachtingen ook amper gevaarlijk kon worden.

Ten Hag had ervoor gekozen om Jurriën Timber rechtsback te zetten, hij verving daarmee de geblesseerde Noussair Mazraoui. Perr Schuurs vormde een centrum met Lisandro Martinez maar laatstgenoemde moest al snel naar de kant vanwege een spierblessure. Hierdoor moest Ten Hag nog meer vertimmeren, hij besloot Nicolas Tagliafico te brengen en Daley Blind naar het centrum te verhuizen. Het stond daarmee achterin vrij solide, mede ook omdat Feyenoord verrassend afwachtend voor de dag kwam. Eenmaal aan de bal maakte Ajax er echt een potje van. Zo slordig, zo onnauwkeurig, zulke slechte keuzes. Het ging nergens meer over.
Scheidsrechter Dennis Higler vestigde de aandacht op zich door eerst Feyenoorder Bryan Linssen te sparen na een doldrieste trap op de enkel van Edson Alvarez en later Antony voor een duidelijke slaande beweging ook niet van het veld te sturen. Wat dat betreft was het in evenwicht maar twee keer rood had hier niet misstaan. Linssen bleef vervolgens maar doorgaan met overtredingen maken maar deze sluwe vos wist weer precies tot hoe ver hij kon gaan. Feyenoord kreeg een halve kans via Jens Toornstra terwijl Ajax eigenlijk niets creëerde. Vlak voor rust dan echter ineens een dikke meevaller. Na wederom zieltogend balverlies bij Feyenoord stuurde Steven Berghuis met een prima bal Dusan Tadic weg. De aanvoerder dacht met een afgemeten trekbal Sébastien Haller te bedienen maar het was Feyenoorder Senesi die zo vriendelijk was de de 0-1 binnen te tikken. Dit deed hij overigens vorig seizoen ook al in eigen huis tegen Ajax.

Na de rust hoopten de Ajax-fans dat er eindelijk eens wat vaster aan de bal zou worden geacteerd door de eigen helden. Omdat Feyenoord moest komen zou er dan genoeg ruimte komen om de dodelijke tegenstoot te plaatsen. Maar opnieuw ging werkelijk alles mis bij Ajax, of ze voor de eerste keer samenspeelden. Pover, pover, poverst.
Feyenoord ontwikkelde soms wat schijndruk maar wist niet gevaarlijk te worden. Invaller Nelson had zeker wel wat dreiging maar ook hij grossierde in de eindfase in onnauwkeurigheid. Bij Ajax viel Ryan Gravenberch op met prima rushes, vervolgens volgde er dan vaak helaas wel een slechte pass. Haller kon de bal niet vasthouden en Antony presteerde het om geen enkele keer buitenom te gaan, ook niet als daar de trage Senesi voor hem stond zonder rugdekking.
Tot overmaat van ramp moest ook nog Timber eraf met een blessure, Devyne Rensch kwam erin. In dat opzicht was het best knap dat Ajax defensief niets weggaf. Perr Schuurs speelde overigens een prima wedstrijd terwijl Daley Blind centraal toch beter blijkt dan op links. Alvarez assisteerde links en rechts verdienstelijk. Ruim tien minuten voor tijd ging Rensch er vandoor, na de eerste echte goede aanval over Blind en Antony, en was het Nelson die hem onderuit haalde. Higler kon niet anders dan naar de stip wijzen waarna Dusan Tadic deze megabelangrijke pingel uitermate koel benutte door snoeihard de rechterbenedenhoek te vinden: 0-2. De winst was binnen, dat was het enige dat telde. Laten we het er maar op houden dat Ajax moe is.
Zo niet: dan moet er echt iets gebeuren.




Discussieer mee op de forums


Tags

feyenoord antony blind hag klassieker pover senesi tadic alvarez haller higler linssen nelson ogend povere rensch schuurs tandvlees timber uitgewoond afgemeten afwachtend assisteerde balverlies bedienen berghuis bryan buitenom creeerde dodelijke doldrieste dreiging geacteerd gravenberch grossierde kuip laatstgenoemde lot martinez mazraoui meevaller megabelangrijke moe onnauwkeurig onnauwkeurigheid opgeklopte overmaat overtredingen pingel potje poverst ramp rechterbenedenhoek rugdekking rushes samenspeelden schijndruk sebastien slaande sluwe snoeihard solide sparen strijken tagliafico tegenstoot telde toornstra trage trekbal troosteloze vandoor vaster verdienstelijk verhuizen vertimmeren vestigde vormde vos weggaf zadel

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

balletje begeleiding berghuis bergwijn bertjek brobbey conceicao dest elsimao engeland excelsior feyenoord forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki liverpool lucht metz mikautadze mum rensch sevic sosa sutalo zucht