Ajax sluit groepsfase in stijl af met zesde overwinning

7 december 2021 22:51

Ajax sluit groepsfase in stijl af met zesde overwinning; image source: Pro Shots

Ajax heeft het geflikt. Ook het zesde duel in de groepsfase van de Champions League werd afgesloten met een overwinning zodat Ajax voor het eerst in de clubhistorie alle duels in de groepsfase heeft weten te winnen. In de Johan Cruijff ArenA werd Sporting Lissabon met 4-2 verslagen. Sébastien Haller, Antony, David Neres en Steven Berghuis zorgden voor de doelpunten.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam al snel op voorsprong. De arbitrage had gemist dat Sébastien Haller op zijn kuit werd geraakt, maar dat werd door de VAR wel gezien. Aangezien de overtreding in het strafschopgebied werd gemaakt ging de bal op de stip en Haller maakte zelf zijn tiende doelpunt alweer van dit seizoen. De Ivoriaan is pas de tweede speler ooit die in een seizoen in alle groepsduels in de Champions League tot scoren wist te komen. Alleen Cristiano Ronaldo ging de spits voor.

De echte scherpte was bij Ajax echter weg en dat leidde halverwege de eerste helft dan ook tot de gelijkmaker. Perr Schuurs liet zijn man lopen en daardoor kon de 1-1 op overigens knappe wijze in het doel worden gewerkt. Het leek Ajax wel meteen wakker te schudden, want al snel volgden er goede kansen voor de ploeg van Erik ten Hag. Haller kon na een hoekschop net niet bij de bal nadat deze licht van richting werd veranderd, terwijl ook Antony en Lisandro Martínez dicht bij een treffer waren.

Het duel leek een ruststand van 1-1 te krijgen, maar daar dacht Antony aan het eind van de eerste helft anders over. Hij veroverde de bal na slecht uitverdedigen van Sporting, kapte nog een Portugees uit en schoot vervolgens in de verre hoek eenvoudig binnen.

Na rust was het duel al snel definitief beslist. Dit keer was Schuurs in een positieve rol betrokken bij een doelpunt, want na een solo van de verdediger kon uiteindelijk David Neres voor de 3-1 zorgen. Enkele minuten later kwam daar bovendien ook nog de 4-1 van Steven Berghuis overheen nadat hij knap in de korte hoek wist te scoren.

Ajax bleef vervolgens op zoek gaan naar een vijde treffer. Bijna ging de bal in eigen doel nadat een van de Sporting-verdedigers de bal volledig verkeerd raakte. De bal ging echter net over het doel waardoor een hoekschop het gevolg was. Daaruit raakte Lisandro Martínez met een snoeihard schot de paal.

Een klein kwartier voor tijd wist Sporting plotseling de tweede treffer te maken en deed dat opnieuw op een mooie manier. Vlak daarvoor was Noussair Mazraoui overigens uitgevallen nadat hij een tikje kreeg. In de absolute slotfase kreeg Ajax nogmaals een goede kans, maar Antony schoot net naast het doel.

Het betekende wel dat Ajax ook de zesde wedstrijd van de groepsfase winnend wist af te sluiten. In de hele historie van de Champions League is Ajax pas de achtste club die dit voor elkaar heeft gekregen en de eerste Nederlandse club ooit. Maandag 13 december zal de loting plaats vinden voor de achtste finales van de Champions League en weet Ajax dus wie het na de winter zal treffen.