Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax haalt na dramatisch duel toch drie punten op in Rotterdam: 0-1

28 november 2021 14:37
Foto: Pro Shots

Ajax haalt na dramatisch duel toch drie punten op in Rotterdam: 0-1; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Zoals vooraf reeds gevreesd had Ajax het ook bij een ultra-defensief Sparta wederom erg lastig. In tegenstelling tot de duels met Heracles, Go Ahead Eagles en FC Utrecht wisten de Amsterdammers echter nu wél te scoren en zodoende alsnog zeer moeizaam te winnen. Het was aanvoerder Dusan Tadic die in de 36e minuut de enige treffer van de middag voor zijn rekening nam.

Maar wat was het slecht. Jongens, jongens. Het was werkelijk waar niet om aan te zien wat Ajax op deze waterkoude druilerige zondag in Rotterdam West liet zien. Vlak voor aanvang werd bekend dat Sébastien Haller (ziek) en Antony (blessure) niet konden spelen. Erik ten Hag koos ervoor om Danilo zijn eerste basisplaats als centrumspits toe te bedelen terwijl David Neres weer eens als rechtsvoor mocht beginnen.
Met in het achterhoofd dat eerder kleinere clubs succes hadden gehad tegen Ajax met een ultra-defensieve speelstijl en het feit dat Henk Fräser trainer is van Sparta kon iedereen vooraf al voorspellen dat Sparta zo ongeveer met de laatste lijn in Schiedam zou gaan acteren. En dat gebeurde natuurlijk ook. En op Het Kasteel wordt ook nog steeds Eredivisie gespeeld op een soort van plastic groene rol welke rechtstreeks van de Kwantum lijkt te komen.

Dit waren echter allemaal zaken waar Ajax zich vooraf op had kunnen instellen. De Amsterdammers mochten het vooral weer aan zichzelf wijten dat men wederom in een veel te laag tempo speelde maar vooral dat er zo ongelooflijk veel fout ging aan de bal. De simpelste passjes gingen weer verkeerd: onzuiver, te hard, te zacht, te laat, te vroeg. Sparta bleef kinderlijk eenvoudig op de been.
Na een ongelukkige actie van de meeverdedigende Ryan Gravenberch, wederom grossierend in slechte passes, kreeg Sparta ineens via Vito van Crooij een grote kans maar de Limburger besloot gelukkig naast. Sparta kwam verder eigenlijk amper over de middenlijn maar omdat Ajax aan de bal zo slecht was kwam men amper in de problemen. Rond het half uur sloop er dan toch iets meer tempo en zuiverheid binnen het gastenteam. Danilo had al moeten scoren maar schoot uit de draai over voordat na de eerste flitsende aanval Noussair Mazraoui teruglegde, Danilo inzette en Dusan Tadic met zijn linkervoet handig in het doel verlengde: 0-1.
Ajax drukte door maar verzuimde om al voor rust de wedstrijd in het slot te gooien. Na een wereldpass van de beste man op het veld, Lisandro Martinez, was het Mazraoui die kon verlengen over de uitgelopen doelman Benjamin van Leer (Maduko Okoyo viel uit met een schouderblessure) maar dat te laag deed. Danilo kreeg een prima kopkans na een prima voorzet van Neres die wederom bedrijvig was maar zijn vorm van 2019 nog steeds nergens kan terugvinden.
Na rust werd het helemaal een afgrijselijk duel. Sparta bleef ondanks de achterstand met elf man voor de eigen doelman hangen en Ajax deed aan de bal eigenlijk niets meer goed. Het was een martelgang om zelfs thuis voor de televisie naar dit ploeterwerk te kijken. In de absolute slotfase ging Sparta dan ineens wat lange ballen naar voren gooien. Twee centrale verdedigers mee….en hopen op een onverdiend wondertje. Ajax kreeg toen ineens wel wat kansen natuurlijk, er lag immers meer ruimte. Van Leer redde echter fenomenaal op een pegel van de ingevallen Nicolas Tagliafico en ook Steven Berghuis meldde zich tevergeefs aan het kanon.
Sparta zorgde aan de andere kant natuurlijk voor wat opportunistische chaos maar een kans kreeg men ook toen niet meer. Ajax won, mocht drie punten bijschrijven. Daarmee is alles gezegd




Discussieer mee op de forums


Tags

sparta danilo mazraoui neres tadic ultra aanvang achterhoofd afgrijselijk antony bedelen bedrijvig benjamin berghuis bijschrijven centrumspits chaos crooij druilerige eagles eredivisie fenomenaal flitsende fraser gastenteam gevreesd gravenberch grossierend hag haller heracles inzette kanon kinderlijk kopkans kwantum limburger linkervoet maduko martelgang martinez meeverdedigende middenlijn okoyo onzuiver opportunistische passjes pegel plastic ploeterwerk rechtsvoor schiedam schouderblessure sebastien simpelste sloop slot speelstijl tagliafico teruglegde tevergeefs utrecht vito waterkoude wereldpass west wondertje zacht zuiverheid

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao consistente dest elsimao eredivisie forbs henderson kiki liverpool metz mikautadze mislintat mum ofzo porto ramaj sevic sosa steijn sutalo transferbeleid utrecht