Transparent
Inloggen
Sluiten

Halve uitglijder slordig Ajax op schaatsbaan in Almelo: 0-0

30 oktober 2021 21:04
Foto: Pro Shots

Halve uitglijder slordig Ajax op schaatsbaan in Almelo: 0-0; image source: Pro Shots

Ajax kreeg dit jaar nog maar twee goals tegen in elf duels, toch heeft de ploeg van trainer Erik ten Hag al zeven verliespunten te pakken. Als de wedstrijden wat meer close worden heeft het team enorme moeite om alsnog te winnen. Bij Heracles was het hangen en wurgen geblazen: de thuisploeg haalde alles uit de kast om de lijstaanvoerder het voetballen onmogelijk te maken, zelf grossierde men in slordig spel en het kunstgrasveld was door de hevige regenval verworden tot een soort van Jaap Eden Baan. Gevolg: een 0-0 gelijkspel.

Het is de makke van Ajax. Vaak spelen de Amsterdammers prima en walsen dan over tegenstanders heen maar als het een keer wat minder loopt ontstaat er metéén puntenverlies. Waar de concurrentie veel vaker zwak speelt, verwikkeld raakt in spannende potjes, maar dan toch nog geregeld in de slotfase aan het langste eind trekt.
Het is een kwaliteit welke dit Ajax kennelijk niet beheerst. In Almelo was Noussair Mazraoui vanwege ziekte niet van de partij waardoor Devyne Rensch zijn plaats innam. Het betekende in de praktijk een behoorlijke aderlating want de aanvallende impulsen van de rechtsback werden enorm gemist. Ajax heeft het in Almelo vaak lastig, vooral omdat er dus een rare kunstgrasmat ligt maar ook omdat de ploeg van trainer Frank Wormuth zich tot in de puntjes op het spel van de koploper kan instellen. Ook nu was dat weer het geval. De gastheren maakten de ruimtes klein en speelden met het mes in de schoenen.
En bij Ajax was de vorm er niet, zoals meestal in Almelo. Het spel aan de bal was weerzinwekkend slecht en het leek wel of verschillende spelers verkeerde noppen onder de schoenen hadden gemonteerd. Zo gleed aanvoerder Dusan Tadic constant uit en leek Rensch regelmatig een soort van Bambi on Ice. Tadic speelde misschien uiteindelijk wel zijn slechtste wedstrijd ooit in dienst van Ajax, mede door zeker acht uitglijders.

Rechtsbuiten Antony werd nog met enige regelmaat vrijgespeeld maar de wederom voor de Selecao geselecteerde Braziliaan had eveneens kennelijk zijn avond niet. Ook Edson Alvarez was verschrikkelijk matig aan de bal waar ook Steven Berghuis steeds verder wegzakte in de algehele malaise. Kansjes waren er voor de pauze nog wel voor Antony, Jurriën Timber (kopbal van dichtbij) en Sébastien Haller maar de manier waarop deze verprutst werden zei best veel. Geen overtuiging.
Heracles kreeg uiteraard op de counter ook kansen. Zo kwam Ajax goed weg toen Delano Burgzorg voor eigen succes ging en Rai Vloet over het hoofd zag.
Scheidsrechter Manschot liet veel toe, iets wat vooral de nogal grof spelende backs van Heracles ten goede kwam. Maar het moet gezegd dat hij aan twee kanten veel liet gaan, al was dat dus vooral in het voordeel van de massaal verdedigende partij natuurlijk.
Na de pauze ging Ten Hag wisselen. Davy Klaassen kwam voor Berghuis en later verschenen ook nog David Neres en Perr Schuurs (voor de met kramp gevelde Rensch) op het plastic veld. Klaassen bracht nog wat power en was met een hakbal dichtbij een doelpunt. Ook wilden diverse voorzetten van de zijkanten telkens niet goed vallen. Ajax strompelde, zwoegde en sukkelde. Heracles ging er steeds meer in geloven. De ruimtes voor de gastheren waren natuurlijk veel groter in aanvallend opzicht dan andersom. Het was vervolgens aan keeper Remko Pasveer te danken dat de mannen uit Almelo niet tot scoren kwamen. Pasveer redde niet alleen prima op venijnige schoten, ook bleef hij overeind in een één tegen één duel. De typische late 1-0 tegengoal bleef Ajax zodoende bespaard maar men had ook niet het geluk om zelf toe te slaan. Na een prima voorzet van Neres kreeg Tadic de beste kans maar vanaf een meter of vier kopte hij volledig vrijstaand op de vuisten van keeper Blaswich. Was hij hier gaan liggen had er waarschijnlijk een strafschop gevolgd want de Serviër kreeg op het beslissende moment een duwtje in de rug. Nu liet Manschot het doorgaan.

Ajax kreeg de bal er niet meer in, de laatste voorzetten waren geheel in stijl van een belabberd niveau, en moest genoegen nemen met een 0-0 gelijkspel.
Discussieer mee op de forums


Tags

almelo heracles rensch tadic antony berghuis gastheren hag manschot neres pasveer pauze schaatsbaan uitglijder aderlating alvarez baan bambi beheerst bespaard betekende blaswich braziliaan burgzorg close counter danken delano geblazen gemonteerd geselecteerde gevelde gleed grof grossierde hakbal haller hevige ice innam kansjes kast kramp kunstgrasmat kunstgrasveld langste lijstaanvoerder makke malaise mazraoui noppen plastic power puntenverlies rai regenval remko schuurs sebastien selecao stijl strompelde timber uitglijders venijnige verliespunten verprutst verwikkeld verworden vloet vrijgespeeld vrijstaand vuisten walsen weerzinwekkend wegzakte wormuth wurgen zwoegde

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

annex berghuis bertjek boomen branco elsimao farioli forbs halven henderson hlynsson janse jim jong kiki kroes linksbuiten mannsverk medic rcm rosario sevic sutalo tahirovic taylor tegengoals unuvar veredeld vos weghorst