19 oktober 2021 22:50

Alleen wonder kan Ajax nog van overwintering houden na voetbalshow tegen Dortmund; image source: Pro Shots

Ajax heeft na een galavoorstelling tegen Borussia Dortmund een enorme stap gezet richting overwintering in de Champions League. In de Johan Cruijff ArenA wist de ploeg van Erik ten Hag de Duitse tegenstander volledig te vernederen en was het met een 4-0 zege erg genadig. Daley Blind, Antony en Sébastien Haller wisten te scoren, terwijl de openingstreffer een eigen goal was.

In een zinderende Johan Cruijff ArenA begon Ajax voortreffelijk aan de wedstrijd. Al snel volgden er grote kansen voor Antony en Daley Blind, waarna het na tien minuten spelen al daadwerkelijk raak was. Dusan Tadic nam een vrije trap in één keer en omdat deze door Reus van richting werd vervanderd was de doelman kansloos en ontplofte het stadion voor de eerste keer van vreugde.

Langzaam kreeg Borussia Dortmud iets meer grip over de wedstrijd en probeerde het op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Halverwege de eerste helft sloeg Ajax echter genadeloos toe. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot Blind via de paal heerlijk de 2-0 binnen.

Ajax was heer en meester op het eigen veld. Al snel volgde een nieuwe enorme kans, maar een schot van Steven Berghuis ging net naast het doel. Na een heerlijke aanval, met onder meer een pass van Berghuis achter zijn standbeen, kreeg ook Sébastien Haller een goede mogelijkheid. De topscorer van de Champions League zag echter de doelman redding brengen. Binnen een minuut tijd kreeg ook Ryan Gravenberch twee uitstekende kansen, maar hij kreeg de bal niet lekker onder controle.

Gezien het veldspel leek het slechts een kwestie van tijd tot het derde doelpunt zou komen, aangezien Dortmund helemaal niets in te brengen had. Vlak voor rust was het wederom bijna raak. Uit een vrije trap schoot Gravenberch op de paal. Al zou het doelpunt waarschijnlijk zijn afgekeurd indien de bal in het doel belandde, omdat Edson Álvarez in buitenspelpositie in de baan van het schot stond. Pas in blessuretijd kreeg Borussia Dortmund de eerste kans, maar Remko Pasveer redde goed op een schot van Haaland. Direct na zijn redding werd afgefloten voor de rust.

Snel na rust was Haaland opnieuw dicht bij de aansluitingstreffer, maar met een uitstekende redding voorkwam Pasveer opnieuw een doelpunt. Het was echter Ajax dat opnieuw wist te scoren. Nadat de ploeg al enkele mogelijkheden kreeg was het Antony na een fantastische aanval die voor de 3-0 zorgde en daarmee het duel besliste.

Na de treffer kreeg Dortmund weer enkele goede mogelijkheden, maar met enkele knappe reddingen wist Pasveer zijn doel wederom schoon te houden. Het was echter nog lang niet gedaan in Amsterdam, want ook de topscorer van de Champions League sloeg weer toe. Uit een voorzet van Blind kopte Haller uitstekend binnen.

Ajax speelde het restant van de wedstrijd rustig uit. Het spelbeeld bood genoeg gelegenheid om spelers rust te geven met oog op de wedstrijd tegen PSV van zondag. Vooraf werd in de media vooral gevreesd voor Haaland. Ondanks dat de Noor enkele kansen kreeg was hij ook niet opgewassen tegen de suprimatie van Ajax en was de 4-0 een magere afspiegeling van het daadwerkelijke krachtsverschil.