Transparent
Inloggen
Sluiten

IMPONEREND AJAX VERNEDERT PORTUGESE KAMPIOEN IN EIGEN HUIS MET 1-5

15 september 2021 23:20
Foto: Pro Shots

IMPONEREND AJAX VERNEDERT PORTUGESE KAMPIOEN IN EIGEN HUIS MET 1-5; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Wat een avond voor het Nederlandse voetbal in Lissabon. In een ware voetbalshow werd gastheer Sporting met liefst 1-5 verslagen door een ontketend Ajax. De grote mannen aan de kant van de Amsterdammers waren spits Sébastien Haller die liefst vier keer wist te scoren maar daarnaast flonkerde vooral ook de ster van de Braziliaanse dribbelaar Antony. De kleine rechtsbuiten was ongrijpbaar en bereidde op onnavolgbare wijze vier goals voor. Steven Berghuis maakte op prachtige wijze tussendoor de 1-3.

Portugese ploegen hebben meestal veel vat op elftallen van Nederlandse bodem, het was sinds mensenheugenis niet meer voorgekomen dat ‘we’ daar nog eens wisten te winnen. Ajax spotte op deze historische woensdagavond in 2021 daarom met alle wetten. Dat deed men door als vanouds weer van eigen kracht uit te gaan en de Portugezen in eigen huis van meet af aan volledig onder druk te zetten. Gevolg was dat de gastheren niet meer wisten waar te zoeken en Ajax er ogenschijnlijk makkelijk doorheen sneed. Vooral Antony was dus niet af te stoppen en dat resulteerde al snel in een kans voor de naar binnengekomen rechtsbuiten waarna diens schot via de kluts en de paal bij Sébastien Haller terechtkwam die gemakkelijk met het hoofd kon scoren: 0-1.

Het was de droomstart waar iedereen op hoopte maar eigenlijk niemand op rekende. Ajax scoort vaak snel, zeker in Europese uitwedstrijden, maar in Portugal? No way. Even later was het echter zelfs 0-2. Na een lange bal van keeper Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg was toch niet fit genoeg, ging de linksachter van Sporting als een kleuter in de fout waarna Antony verfijnd aannam en nog subtieler met buitenkantje links breed legde op Haller die deze keer met een uitschuifbaar been de tweede Amsterdamse goal kon binnenglijden: 0-2.

Wat een ongekende weelde. En Ajax speelde lekker hoor. Achterin heersten vooral Lisandro Martinez en Jurriën Timber terwijl ook Steven Berghuis als nummer tien blijk gaf van een prima spel- en loopinzicht. Eigenlijk viel opvallend genoeg alleen aanvoerder Dusan Tadic in deze fase een beetje uit de toon. En de doelman…….want na een half uur was het Pasveer die met een ongekende blunder de gastheren weer hoop gaf. Paulinho was door Timber naar de zijkant gedrongen maar schoot uit een onmogelijke hoek alsnog raak omdat goalie Pasveer dus flaterde als een beginneling: 1-2.

Flarden Atalanta en Chelsea schoten menig Ajacied hier door het hoofd maar deze keer lieten de Amsterdammers zich niet gek maken. Na een parel van een aanval, met wederom een hoofdrol voor de weergaloze Antony, was het Berghuis die fantastisch aannam en daarmee dwars door het centrum kon penetreren. Een seconde later schoof het onderwerp van de meest besproken zomertransfer van 2021 de bal op koele wijze in de korte hoek binnen: 1-3. Een goal welke de nieuweling meer dan toekwam. Zijn eerste officiële in dienst van Ajax en wát voor een podium had hij daar voor uitgekozen.

Vlak voor rust toonde Pasveer zich weer onzeker door onnodig een simpele hoge bal weg te stompen maar pas na de hervatting viel, naar het zich liet aanzien, de tweede aansluitingstreffer voor de gastheren. Het was Paulinho die vanaf de rand van de zestien meter met een kopbal toch weer Pasveer wist te kloppen. Pas in de herhaling bleek echter dat de spits buitenspel had gestaan. Daar kwam Ajax erg goed weg. Helemáál omdat meteen daarna aan de andere kant de beslissing werd geforceerd. Antony gaf met zijn biljartkeu een Ziyechiaanse balletje buitenkant links op wederom Haller die voor de gelegenheid dan maar gewoon de 1-4 binnentikte. Hij was er toch.

Sporting gaf het nu op, hier was geen beginnen meer aan. Voor de Franse spits zat er echter nog meer in het vat. Na prima voorbereidend werk van Noussair Mazraoui knalde de altijd zo ‘cool’ ogende Haller ook nog droogjes de 1-5 binnen. Een stand die veel opzien zal baren in Europa en waar geen verandering meer in kwam. Erik ten Hag kon nog heerlijk wat spelers rust geven, het was in alle opzichten een avond om nooit meer te vergeten. Met 1-5 winnen bij Sporting Lissabon in de Champions League. Dat is wat hoor.




Discussieer mee op de forums


Tags

antony haller pasveer sporting berghuis gastheren aannam imponerend lissabon paulinho sebastien timber vat atalanta balletje baren beginneling biljartkeu binnenglijden binnentikte blijk bodem buitenkantje chelsea cool dribbelaar droogjes droomstart flarden flaterde flonkerde gastheer geforceerd goalie hag heersten herhaling kleuter kluts knalde koele linksachter loopinzicht martinez mazraoui meet menig mensenheugenis nieuweling ogende ongrijpbaar onmogelijke ontketend opzien parel penetreren portugal rand remko resulteerde schoof simpele sneed spotte stekelenburg ster stompen subtieler tadic terechtkwam toekwam uitgekozen uitschuifbaar voetbalshow voorbereidend voorgekomen way weelde weergaloze wetten ziyechiaanse zomertransfer

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom begeleiding berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao consistente dest elsimao engeland factor forbs godts gooide henderson kiki kruisje liverpool metz mikautadze mislintat mum porto sevic sosa steijn sutalo transferbeleid