Ajax na zwakke vertoning slechts gelijk in Enschede

22 augustus 2021 14:16

Ajax na zwakke vertoning slechts gelijk in Enschede; image source: Pro Shots

Ajax is al tegen het eerste puntverlies van het seizoen opgelopen. Na een kwalitatief uitermate teleurstellende wedstrijd eindigde de uitwedstrijd tegen FC Twente in 1-1. Sébastien Haller zorgde vlak na rust voor de voorsprong, maar enkele minuten voor tijd viel de gelijkmaker.

Direct vanaf het begin ontstond een vrij harde wedstrijd. Een ploeg die zich terugtrok in combinatie met een scheidsrechter die wederom bewees niet te kunnen fluiten waren het perfecte recept om een wedstrijd te laten ontsporen. Ajax liet zich echter ook verleiden door mee te gaan in het spel, zodat er amper kansen te zien waren in de eerste helft.

De ploeg van Erik ten Hag ontsnapte wel dat Edson Álvarez niet met rood van het veld gestuurd werd nadat hij Sadílek tegen het achterhoofd sloeg. Scheidsrechter Higler zag het niet, maar ook de VAR greep niet in en de Mexicaan mocht dus blijven staan.

Het meest opmerkelijke moment van de eerste helft was het shirt van Steven Berghuis. Hij speelde met 'Berghius' achterop. Het zegt echter direct voldoende over het spel van Ajax als dergelijke dingen eruit gepakt worden.

Ook in de tweede helft begon Ajax niet scherp. Al snel kregen de Tukkers een enorme kans, maar Ajax ontsnapte omdat Vlap de bal helemaal verkeerd raakte. Het was dan ook volkomen uit het niets dat Ajax opeens op voorsprong kwam. Een voorzet van Daley Blind belandde via Twente-verdediger Pröpper op de paal, waarna Sébastien Haller simpel de 0-1 kon binnen tikken.

Het leek echter niet voor extra energie te zorgen bij de ploeg. Het tempo bleef veel te laag, de passing was veel te slordig en tot gevaar voor het doel leidde het dan ook niet. FC Twente kwam echter ook niet tot kansen, waardoor de tijd langzaam verstreek en de voorsprong voor Ajax op het scorebord bleef staan.

Halverwege de tweede helft kwam Antony binnen de lijnen. Voor de aanvaller waren het zijn eerste minuten dit seizoen nadat hij eerder met Brazilië goud wist te winnen op de Olympische Spelen. Ook zijn komst zorgde niet voor extra energie. Ajax viel met de minuut juist meer op door heel opzichtig tijd te gaan rekken, wat aan de zijde van de thuisploeg voor steeds meer frustratie zorgde. Ajax leek iedere mogelijkheid om te voetballen te willen stoppen en kreeg daar vlak voor tijd de deksel voor op de neus. Een afstandschot van Pröpper belandde plotseling in het doel en Twente kwam daarmee op gelijke hoogte.

In blessuretijd leek Ajax alsnog met de zege aan de haal te kunnen gaan. De ingevallen Danilo kreeg een enorme kans, maar hij zag zijn kopkans door Unnerstall gekeerd worden. Gezien het spelbeeld zou een zege ook absoluut onverdiend zijn geweest. Tegen een ploeg in opbouw was het een beschamde vertoning van Ajax.