Transparent
Inloggen
Sluiten

Toon Gerbrands: 'Ajax wil geen vijf procent meer afdragen van de Europese inkomsten'

30 juni 2021 17:58 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Toon Gerbrands: "Ajax wil geen vijf procent meer afdragen van de Europese inkomsten"; image source: Pro Shots

Voetbal International meldde eerder dat Ajax tegen de plannen voor de NL League was, omdat de club hierdoor meer geld af zou moeten staan aan de overige clubs in de Eredivisie. VI informeerde bij de algemeen directeuren van de overige clubs en het blijkt om een continuëring van de huidige vijf procent te gaan. "Dat gebeurt nu sowieso ook al tot 2025. Dat hebben we drie jaar geleden in het kader van de veranderagenda al met elkaar afgesproken, net als de bescherming van jeugdopleidingen", aldus Robert Eenhoorn van AZ. "Die afspraken willen we, om de competitieve balans in het Nederlands voetbal te vergroten, na 2025 continueren. Dat is voor de lange termijn goed voor iedereen."

Volgens Toon Gerbrands van PSV wil Ajax helemaal geen inkomsten meer afstaan. "Dat is hun goed recht en juridisch hebben ze absoluut een punt. Vanuit hun perspectief snap ik het ook en de andere clubs kunnen dit niet zomaar afdwingen. Aan de andere kant hebben de andere clubs het recht die solidariteitsafdrachten wel te doen", zo geeft hij aan. "De huidige plannen zijn de basis voor een goed vervolg en het is met een grote meerderheid van stemmen aangenomen. Ajax zal tot en met 2025 de afdrachten ook blijven doen. Op het moment dat er een ander contract over de tv-gelden is, zal er waarschijnlijk meer geld te verdelen zijn, dan komt er wellicht een oplossing of een alternatief voorstel waar iedereen tevreden over is."

Jan-Willem van Dop, algemeen directeur van promovendus Go Ahead Eagles, geeft aan dat de overige clubs heel goed naar de argumenten van onder meer Ajax moet luisteren waarom ze nog niet voor zijn. "Ik zeg: nog niet voor, in plaats van dat ze tegen zijn", reageert hij daarop. "Wat denk ik bepalend gaat zijn, in ieder geval voor Ajax, is welke rechten er straks in de nieuwe tv-rechtendeal die in 2025 ingaat, worden ondergebracht. Voor nu heeft Jan de Jong als directeur van de Eredivisie daarin een belangrijke rol richting Ajax en Feyenoord."

Meer op VI.nl




Tags

gerbrands eredivisie afdrachten bescherming continueren continuering dop eagles eenhoorn feyenoord informeerde ingaat jeugdopleidingen jong kader ondergebracht promovendus rechtendeal solidariteitsafdrachten veranderagenda

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
En terecht, Ajax altijd haten maar wel je klauwen ophalen als er centen verdeeld moeten worden.
Lekker je eigen boontjes doppen, wij hebben die andere niet nodig, zij hebben Ajax nodig.
+8/-1

2 jaar geleden
Ze zijn waarschijnlijk als de dood dat Ajax zijn eigen TV-rechten gaat verkopen. Dan blijft er een onverkoopbaar pakket achter voor de rest.
+6/-0

 
2 jaar geleden
Dan moet je zeker dit soort dingen niet gaan flikken, want dan geef je zelf de laatste duw aan Ajax om juist die stap te nemen.
+4/-0

2 jaar geleden
Niet eens gelezen dit stuk, bij het zien van zijn hoofd en de titel wist ik al genoeg. Die gast lult uit zijn nek.
+4/-0

2 jaar geleden
Hersenloos, kom maar voor je eigen inkomsten op! Dat is ook competitie!
+6/-0

Gerbrands en Eenhoorn, 2 hele enge mannetjes die je voor je moet houden.
Bij die laatste hebben we dat vorig jaar al gezien door even de CL plaats van Ajax te willen opeisen wat nergens op gebaseerd was.
Ze plegen hier gewoon een coupe achter de rug om van Ajax, die begon al door Geelen uit de RVC van de eredivisie te houden.
Al die clubs moeten gewoon is even zelf beleid gaan maken, Ajax sponsort de boel nog 4 jaar door 5% af te staan, daarna zien we wel weer veder.
Ik weet sowieso niet wat ze nu willen veranderen, de vijver waar de tv gelden uitkomen is niet groter in Nederland, dan kan je allemaal andere structuren gaan verzinnen maar daar ga je echt geen miljoenen extra mee verdienen hoor.
Toon schrijft het ene naar het andere boek met hoe je succesvol moet zijn in de topsport maar ondertussen wint zijn club al 3 jaar geen enkele prijs meer en staat het Europees lager dan dat het in 40 jaar heeft gestaan.
Nederland is wat dat betreft een land van afgunst bij uitstek, ze hebben veel liever een niveau loze competitie waar Ajax klein word gehouden en het op de laatste dag weer eens een titel verspeeld met groot feest in alle stadions.
Dan dat het weer is wat Europese uitstraling heeft doordat een Nederlandse club Real Madrid en Juventus uit de CL knikkert.
+5/-0

2 jaar geleden
Triest verhaal hoor.
PSV en AZ hebben zulke grote ambities, maar helaas kunnen ze toch niet aan Ajax tippen.
Door slim zaken te doen, transfers maar ook sponsordeals en de sportieve prestaties is Ajax verworden tot wat het nu is.
Nu de andere clubs ver achterblijven, dan zal Ajax daar financieel voor op moeten draaien? Wat een onzin!
Laat die andere clubs zelf eens een goed beleid volgen, ipv noodgrepen als grond verkopen aan de gemeente.
Een goed beleidsplan kan jaren duren, bij Ajax is daar ook tijd en moeite in gestoken.
Handje ophouden is te makkelijk.
+3/-0

2 jaar geleden
Ik mis nog een statement van Gerbrands.
"Wij als PSV zijn bereid om 10% af te staan van de Europese inkomsten".
Ja, 10% van niets blijft niets en 5% van veel is heel veel.
Ajax maakt kosten om Europees te kunnen presteren, zijn de clubs bereid om daarin bij te dragen?
+4/-0

2 jaar geleden
Het gaat zo te lezen dus veel meer om hoe de TV rechten verkocht gaan worden als het huidige contract afloopt, die afdracht van 5% (of 10%) zal het echte probleem niet zijn. Ik vraag me af of deze nieuwe league ook kan afdwingen dat clubs hun rechten niet zelfstandig mogen verkopen. Ik denk dat dit wel kan (doen andere leagues ook) en dat Ajax daarom vooralsnog niet akkoord gaat, en de afdracht van een deel van de Europese gelden het probleem niet is maar als stok wordt gebruikt om juridisch en bij de Uefa een stokje voor deze opzet te steken.
Vandaar dat Gerbrands heel slim al laat doorschemeren er geen echt groot probleem van te maken als Ajax niet akkoord gaat met die afdrachten.

In het huidige model kon Ajax de rechten ook al niet zelf verkopen, dus vraag ik me wel af wat voor ons de nadelen zijn ten opzichte van de Eredivisie CV op dat vlak? In die nieuwe league hebben de clubs het voor het zeggen, maar bij de KNVB heeft de amateurtak op veel onderwerpen ook nog een hele grote stem, dat is ook niet wenselijk.

Ik vraag me af wat de grote voordelen zijn van die NL league. Onzin ideeen als Jong-Indonesie laten deelnemen vor een paar honderd K? Of zelf het wedstrijdschema mogen bepalen; denken ze dat er straks geen commerciele belangen wegen en we er als 40 clubs onderling lekker uit komen?
De oprichting van de premier league ging echt om het groeien van een league die werd tegengehouden door de conservatieve FA. Ik vraag me af of dat hier zo geldt.
+1/-0

2 jaar geleden
Deze man hoort niet op deze site.
Ajaxnieuws graag!
+5/-1

2 jaar geleden
Als ze zich zelf eens zouden kwalificeren zouden ze precies hetzelfde denken daar, maar helaas weten ze nu al dat het weer een brug te ver is en dekken ze zich dus in om onze centen te pakken. Maar, mochten we eens een speler van ze willen kopen, dan schreeuwt iedereen moord en brand, dan moet Ajax het dubbele betalen. Het zijn wel jankerds geworden daar in Eindhoven zeg.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Geworden? Misschien ben je ouder dan ik heb jij herinneringen aan PSV die mijn actieve geheugen niet gehaald hebben, maar ik weet niet beter dan dit met mijn 37 jaar
+4/-1

 
2 jaar geleden
Het PSV uit de jaren 80 had branie, gesponsord door Philips natuurlijk, het huidige PSV is daar een schim van qua karakter. Ook het PSV van de generatie Nistelrooy/Bommel/Bouma en iets later met Alex, Salcido, Gomes was lang zo flauw niet, en dan doel ik op de organisatie die toen ook gewoon met zichzelf bezig was.
+2/-1

 
2 jaar geleden
Op mijn beurt ben ik (helaas) weer ouder dan jij.
PSV is altijd een club geweest die het achter de elllebogen had.
Denk alleen maar aan die aktie om 4 spelers van Ajax te benaderen in de week voor de kampioenswedstrijd in dacht ik 1987.
Vanenburg, Koeman en Rijkaard liepen met een PSV contract op zak de kampioenswedstrijd tegen hun nieuwe club te spelen (waar Rijkaard later alsnog vanaf zag).
Brabantse achterbaksheid.
+2/-3

 
2 jaar geleden
En bedankt voor die generalisatie namens een brabander. noemen we de acties van az dan ook (noord-)Hollandse achterbaksheid?

Doe niet zo sneu man, alsof ajax nooit streken uithaalt alleen dan vinden we het goed.

Voetbalsupporters zijn vaak zo hypocriet.
+3/-1

2 jaar geleden
Even wat anders.... heeft Messi al bij Ajax getekend?
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior gaaei godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht