Transparent
Inloggen
Sluiten

Clubs in Nederland willen verder als NL League, Ajax tegen die plannen

29 juni 2021 11:33 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Clubs in Nederland willen verder als NL League, Ajax tegen die plannen; image source: Pro Shots

Voetbal International meldt dat de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie afstand hebben genomen van de KNVB en verder willen als de NL League. In de nieuwe opzet zal de KNVB minder te vertellen krijgen over de competitie en gaan clubs zelf het competitieschema bepalen, net zoals de licenties. Bovendien zal de verdeling van het televisiegeld voortaan gaan via een ranglijst die over alle 34 profclubs gaat.

Van die 34 profclubs in Nederland zijn uiteindelijk 30 clubs akkoord gegaan met de plannen. Omdat een ruime meerderheid is bereikt betekent dit dat de plannen ook daadwerkelijk worden doorgezet. Ajax is echter een van de clubs die tegen de plannen is. Zo zou de club nog meer Europese inkomsten af moeten staan. Algemeen directeur Edwin van der Sar vroeg daarom om spreektijd, maar kreeg deze niet omdat er toch al gestemd was. "In geen enkel land wordt een club gedwongen Europese inkomsten af te staan. Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken", reageert commercieel directeur Menno Geelen. "Willen wij in Europa concurreren, dan moeten wij daar ook zelf de risico’s in nemen. Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meest van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op. We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden."

Bij Ajax zou het gevoel heersen dat AZ en PSV vooral bezig zijn met het verzwakken van Ajax in plaats van het versterken van de Eredivisie.

De NL League zal uiteindelijk gaan bestaan uit vijf competities. Naast de Eredivisie en Eerste Divisie zal dit ook gelden voor de Eredivisie Vrouwen, de E-Divisie en de Rocket League E-Divisie. In de Eredivisie zullen tot 2025 geen grote wijzigingen worden doorgevoerd in het competitieschema, terwijl de speeldagenkalender optimaal wordt ingericht voor de clubs die actief zijn in Europa. De clubs krijgen bovendien het recht om een wedstrijd te verplaatsen. Ook zullen wedstrijden nog meer verspreid gaan worden.

In de Eerste Divisie wordt onderzocht om de competitie nog verder uit te breiden tot maximaal 24 ploegen. De Jong-teams zullen daarbij behouden blijven. Degradatie zal daarbij niet mogelijk zijn. Ook wordt de mogelijkheid verkend om andere Jong-teams toe te voegen, eventueel uit het buitenland. Chris Woerts meldde eerder deze week bij Veronica Inside dat er plannen zijn om Jong Indonesië toe te voegen aan de competitie zodat er een markt aangeboord kan worden met 270 miljoen potentiële tv-kijkers.

In de nieuwe opzet zou een einde komen aan de opzet dat 5/6de van de clubs akkoord moeten zijn bij wijzigingen in de competitie. De meeste beslissingen zullen worden genomen door een nog op te richten One Tier Board met vier onafhankelijke leden. Dit zal één lid zijn namens de vier topclubs, één van de middenmoot van de Eredivisie, één van de clubs onderin en één van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. De verwachting zou zijn dat er honderd miljoen euro aan extra inkomsten zouden komen. Ondanks dat naast Ajax ook Feyenoord tegen de plannen is, worden deze gezien de ruime meerderheid wel doorgezet.

Meer op VI.nl
Tags

eredivisie jong nederland competitieschema doorgezet knvb aangeboord afpakken degradatie ecv feyenoord geelen heersen indonesie licenties middenmoot potentiele rocket sar spreektijd televisiegeld tier toekijken verdeling verkend veronica verreweg verzwakken woerts

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden (gewijzigd)
Straks dus 30 kapiteins op 1 schip die Allemaal hun eigen club het belangrijkst vinden.
AZ en PSV zijn sowieso de meest trieste clubs van NL. Altijd janken om Ajax.
Ajax en Fey zouden zich moeten aansluiten bij de Belgen, kijken wat er over blijft van de NL competitie 0,0.
Lijkt mij dat je als clubs met zo n grote historie en aanhangen iets meer te vertellen hebt dan de provinciaalse clubs als AZ,PSV, Zwolle, en Sittard.
+9/-0

3 jaar geleden
Dit wordt nog een leuke. Erg benieuwd of de UEFA europese tickets wil geven aan een competitie die deelnemers dwing om een deel van de Europese gelden 'op te geven', nog even los van hoe bijv het CAS daar tegenaan kijkt.
Dit wordt blufpoker; Ajax en Feyenoord mobiliseren de media die massaal achter deze clubs zullen staan, zullen flirten met de belgische en duitse competitie en juridisch alle troeven uitspelen, alsook de contacten bij de UEFA.

Voor mij zou de ultieme wraak zijn als we uiteindelijk wel aansluiten maar afdwingen dat die losers uit Alkmaar niet bij de topclubs worden gerekend, simpelweg door hun veel kleinere supportersschare.
+10/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Europese inkomsten afstaan aan de rest, ja nu zijn ze het opeens allemaal roerend met elkaar eens,maarliefst 30 clubs voor.
Nou je poot stijf houden Ajax, dat word een zegetocht bij het CAS, geen euro afstaan.
Psv en Az profiteren sowieso al enorm van de prestaties van Ajax in Europa met vaak rechtstreekse tickets, Psv staat op de 56e plek op de uefa clubranking zoveel dat ze bijdragen en als het even loopt staan ze alweer te brallen dat ze de voetbalhoofdstad zijn, geniepig kut volk.
Om de zoveel jaar krijgen ze zelf tientallen miljoenen toegestopt van wat lokale multinationals die lekker in hun slappe was zitten, dat is de enigste reden dat ze een zogenaamde topclub kunnen blijven.
Laat al die klote clubjes waar wij het natuurgras voor moeten betalen ook maar in de stont zakken.
Zonder Ajax en Feyenoord is het Nederlandse voetbal niks, nul, nada.
Ik pleit voor een systeem zoals bij de vrienden loterij.
Je geeft als je een abonnement afsluit gewoon aan welke club jou tv geld ontvangt.
Eerlijker kan volgens mij niet.
Dan ontvangen Ajax en Feyenoord samen 70% van het tv geld.
Voor de rest nergens meer aan meewerken, gewoon lekker stoïcijns doorbouwen en presteren in Europa.
Harder kan je ze niet raken.
+10/-0

3 jaar geleden
Was er niet ergens een marktonderzoek of zoiets om te bekijken of Ajax zelf de tv-rechten kon gaan exploiteren? Daar zouden ze gigantisch op vooruit gaan natuurlijk. Ik denk dat 30 ploegen tegen zijn dan ;-)
+6/-0

3 jaar geleden
Keihard opstellen. Dat doen de andere clubs blijkbaar ook. Dan zeggen ze dat we in Amsterdam arrogant zijn. ‘Je mag spreken maar de beslissing is al genomen’. Ik zou zeggen: draai de geldkraan dicht tot het minimum voor qua bijdrage naar de andere clubs. Openlijk flirten met de Premier League en de Bundesliga. Even kijken of de Eredivisie nog wat voorstelt zonder Ajax, denk het niet. Sowieso zijn de televisiebeelden niets meer waard, want het aantal Fox Sports kijkers zal wel behoorlijk teruglopen zonder Ajax fans.
+10/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Het doet mij denken aan die supercompetitie die de grote Europese clubs net tevergeefs probeerden op te richten. De bond buitenspel en de andere clubs ook.
Het moet toch niet gekker worden dat de andere clubs zouden gaan beslissen hoe het Europese geld van Ajax verdeeld moet worden. Wat denken ze wel niet?
Ik verdien mijn geld ook gedeeltelijk door in het buitenland werkzaam te zijn. Zal toch lekker worden dat mijn buren dan gaan beslissen dat ik dat maar aan hun moet geven omdat die dit niet voor elkaar krijgen.
En dan pakken ze de spreektijd van onze Sar gewoon af want ze hadden toch al beslist dat ze het geld van Ajax gingen afpakken. Doet mij een beetje aan maffiapraktijken denken.
En dan lees ik ook nog even dat er geen degradatie mogelijk zou zijn uit de super tweede divisie waarmee we dan als enige in Europa promotie en dus doorstroming blokkeren. Lekker monopolie posities bouwen van het geld van Ajax ook nog eens.
Zijn ze nu helemaal stapelgek geworden?
+11/-0

3 jaar geleden
KNVB is niets maar dit is helemaal niets wat een slecht idee kunnen sommige mensen opkomen.
+3/-0

3 jaar geleden
Ajax moet hier zijn poot stijf houden. Gewoon laten escaleren. Desnoods naar de rechter, Ben benieuwd wat de Uefa hiervan vindt.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Van de UEFA moet er promotie degradatie zijn. Dus dat plan voor een Eerste Divisie met 24 teams en zonder degradatie kan helemaal niet.
+4/-0

 
3 jaar geleden
Er is al decennia lang geen promotie vanuit de amateurs. Ja op dit moment is dat technisch gezien wel zo, maar geen amateurclub is zo gek om daar aan te beginnen na het debacle van Achilles '29.
+2/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Tip aan Ajax en Feyenoord: stap eruit. Zal je zien hoe de competitie gelijk doodbloedt ;)

Ajax en Feyenoord samen hebben landelijk meer supporters dan alle andere clubs bij elkaar. Dus wat meer respect naar deze 2 giganten aub. Ben overigens wel benieuwd welke 2 andere clubs ook tegen de plannen zijn.
+4/-0

3 jaar geleden
Haha, 0 kans van slagen. Als Ajax er niet achter staat, dan gebeurt het niet. Zonder Ajax hebben ze namelijk geen product. En buiten Ajax presteren ze allemaal geen zak in Europa. Dus als ze zichzelf heel hard in de voet willen schieten, moeten ze zo'n plan gaan doorzetten ja. Waarom denk ik toch dat dit plan vooral uit de koker van AZ komt? :-P
+5/-0

3 jaar geleden
Wat een belachelijk plan, om nog meer geld van Ajax af te nemen. Hebben we eindelijk de inkomsten door goed beleid te voeren, mag je je geld gaan afgeven aan clubs die geen moer presteren. Natuurlijk zeggen VVV en Telstar dat dit een goed plan, ze hoeven geen ruk te doen voor extra geld. Ondertussen ondermijnen ze de positie van Ajax en is Nederland straks van nr 7 weer nr 14 en lopen ze allemaal weer te huilen. Stap lekker uit het Fox pakket en ga je eigen thuiswedstrijden uitbaten. Krijg je een hoop meer dan 9M die je nu krijgt. En je devalueert het pakket, waardoor de clubs minder krijgen.
+4/-0

3 jaar geleden
Ten eerste vraag ik me af hoe ze bij jong indonesie terecht zijn gekomen; vliegen die iedere keer op en neer en andersom ook?

Als Ajax hiermee te maken gaat krijgen, zal je haast denken dat Ajax zo'n Europa top league weer interessant gaat vinden.
+2/-0

3 jaar geleden
NL League ja. Wereldwijd is dit een 'proven concept'. Maar waarom dat verplichte afstaan van de Europese gelden? Dat is eigen behaalde prestatie. Dat Ajax nu solidair is met de anderen in een moeilijke tijd snap ik, maar straks is het gewoon weer allen voor zich.
+2/-0

3 jaar geleden
Gewoon naar de Bundesliga of PL gaan als dit doorgaat!
+2/-0

3 jaar geleden
Oei wat naaierig allemaal. Vd sar krijgt geen spreektijd, want er is toch al gestemd. Kan alleen in dit land, of bijvoorbeeld noord Korea. Het gaat de 30 clubs natuurlijk maar om de centjes die ze krijgen en waar ze helemaal niets voor hoeven te doen. Ik denk ajax zich de volgende keer niet meer bedenkt als ze gevraagd worden om uit solidariteit geld te storten, omdat de clubs minder inkomen hebben vanwege Corona. Gewoon niet doen dus. Wat een steek in de rug is dit zeg.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson