Transparent
Inloggen
Sluiten

AZ-directeur Max Huiberts: 'Raar je beste spelers te verkopen aan de club waarvan je wil winnen'

2 juni 2021 10:31 - VI.nl
Foto: Pro Shots

AZ-directeur Max Huiberts: "Raar je beste spelers te verkopen aan de club waarvan je wil winnen"; image source: Pro Shots

In een interview met Voetbal International geeft technisch directeur Max Huiberts van AZ aan niet mee te willen werken aan een eventuele transfer van Owen Wijndal naar Ajax. "Er wordt vaak geroepen dat wij nooit in Nederland zullen verkopen. Wat wijzelf hebben gezegd: als je bovenin wilt meedraaien, is het raar je beste spelers te verkopen aan de club waarvan je wil winnen. Dan zet je jezelf kleiner weg dan je wil zijn", aldus Huiberts.

Volgens de technisch directeur heeft hij in vijfenhalf jaar nog nooit meegemaakt dat een van de traditionele topclubs zich meldde voor een speler van AZ. "Laat staan dat er een bod is uitgebracht", zo geeft hij aan. "In de buitenwereld blijft dit maar een item, terwijl ik er nog nooit mee te maken heb gehad."

Huiberts vindt bovendien ook dat Ajax geen stap vooruit is voor Wijndal. "Ook hier heerst prestatiedruk en wordt op hoog niveau getraind. Ik kijk naar de weerstand op competitieniveau en die is bij beide clubs hetzelfde", zegt hij daarover. "En Owen speelt inmiddels ook in de basis van Oranje, hoeveel groter moet de druk uit Nederland nog worden?"

Meer op VI.nl
Discussieer mee op de forums


Tags

huiberts nederland owen wijndal competitieniveau oranje prestatiedruk

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Haha, Ajax is geen stap vooruit volgens Huibers. Wanneer hebben jullie ook al weer voor het laatst CL gespeeld Max?
+8/-0

 
3 jaar geleden
Voor Ajax bedoeld hij natuurlijk. Het is een stap terug om deze speler te willen halen, hij heeft het niveau niet.
+1/-1

3 jaar geleden
Wat een grapjas!
Van AZ naar Ajax is geen stap omhoog voor een speler?
Die heeft de afgelopen jaren zeker onder een steen gelegen.
+3/-0

3 jaar geleden
Rancune heet zoiets. Geen probleem, loopt genoeg talent rond in de jeugd. En anders kopen we wel een talentvolle back uit bijvoorbeeld Argentinië en Mexico. Maar kom dan niet kloppen op de deur van Ajax als jullie de volgende Dani de Wit willen overnemen. Daarnaast is er behoorlijk sprake van zelfoverschatting, zelfs PSV en Feyenoord weten dat ze 2, misschien wel 3 stappen achterlopen. Kijk alleen maar naar het puntenverschil tussen nummer 1 en 2. En dan zwijgen we nog maar even over de Europese prestaties (of überhaupt kwalificatie). Waar is AZ overigens geëindigd vorig jaar? Juist.. Als ik Marc was zou ik, puur om te stangen, een paar rondjes lopen om het veld van de jeugdspelers bij AZ en dan aangeven dat er niets interessants tussen zit.
+1/-0

3 jaar geleden
Max zegt: "Ik kijk naar de weerstand op competitieniveau en die is bij beide clubs hetzelfde". Het lijkt me dat de weerstand op competitieniveau voor Ajax een stuk lager is. Bij Ajax speel je immers 2x tegen AZ. Dan is de weerstand dus veel lager dan wanneer je bij AZ speelt. Dan moet je namelijk 2x tegen Ajax.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Maar clubs geven tegen AJAX altijd minimaal 110%. Zoals Den haag en Utrecht. Ik denk dat de weerstand over het algemeen bij ons veel hoger ligt in competitie verband.
+1/-0

3 jaar geleden
AZ zou veel verder komen wanneer het een convenant met Ajax zou sluiten. Onderdeel daarvan zou kunnen zijn dat wij bijvoorbeeld een Okoye van Sparta zouden kunnen kopen, 5 jaar vastleggen en 2 jaar bij AZ stallen. Dan heeft AZ 2 jaar lang een prima keeper voor nop en mogen ze een x percentage (bijvoorbeeld 10%) in een toekomstige transfersom meedelen voor de moeite van het opleiden. Ajax verkoopt spelers veel duurder dan AZ, dus dat zal hen absoluut geen windeieren leggen en het scheelt hen een salaris op de balans. Verder zou Ajax een eerste optie om spelers van AZ kunnen verkrijgen (wat niet betekent dat AZ ze voor een fooi moet laten gaan) en AZ zou een eerste optie kunnen verkrijgen op alle jeugdspelers die afvallen bij Ajax (zoals bijv. een Dani de Wit, die daar nu een gewaardeerde kracht is). Van elkaars jeugdspelers blijven we verder af, zodat AZ de eigen talenten gewoon door kan blijven ontwikkelen. Op marketing vlak, kan Ajax internationaal deuren voor AZ openen, waar ze normaal zelf niet doorheen zouden komen. Zo creëer je een situatie waarin AZ in het kielzog van Ajax wordt meegezogen naar een internationaal grotere status en waarmee ook AZ afstand kan nemen van clubs als PSV en Feyenoord. Als je dat koppelt aan goede Europese prestaties, en je kunt Portugal wellicht achterhalen, dan betekent dat voor AZ een gegarandeerde P2 en daarmee CL voetbal, wat weer een extra stap vooruit in de toekomst zal betekenen. Maar ze doen het liever zelf en zetten zich liever af tegen Ajax, dan dat ze de mogelijkheden van een slim convenant zien, waar beide clubs beter van worden. Dus ach, zoek het dan toch lekker uit Max. Dan kun je jaarlijks de concurrentiestrijd aan met PSV, Feyenoord en Vitesse en zul je meer dan eens 4e of 5e worden, met gezellige voorrondes EL als gevolg. Sommige mensen (en collectieven als clubs) kunnen gewoon niet over hun eigen ego heen stappen en doen wat het beste is voor hun club. Maar goed, das mijn persoonlijke mening, feel free to disagree ;-)
+2/-1

 
3 jaar geleden
Wij hebben niemand nodig, zeker AZ niet, zij hebben Ajax nodig.
+2/-2

 
3 jaar geleden
Om te presteren in NL en Europa niet nee. Maar het zou toch wel bijzonder lekker zijn als wij de Europese punten kar niet in ons eentje hoefden te trekken. Doet bovendien ook iets met het aanzien van de Eredivisie. Uiteindelijk profiteert ook Ajax daar wel degelijk van.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ja daar zit een sportieve club als AZ op te wachten, het kleine broertje van Ajax worden
..
+1/-0

 
3 jaar geleden
Dat hoeven ze niet te worden want dat zijn ze al.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Je kunt het klein broertje noemen, je kunt het ook een compagnon noemen. Met het achterland dat AZ heeft, kunnen ze simpelweg niet meer groeien. Ajax zit ze in de weg. And if you can't beat them, join them. Niemand zegt dat ze hun identiteit moeten opgeven. Als je samenwerkt, dan haal je daar beiden voordeel uit en is niemand het kleine broertje van de ander (de parasitaire relatie tussen Feyenoord en Excelsior is wat dat betreft een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet). Maar ze kunnen wel hun voordeel halen uit een samenwerking met Ajax. En hoe beter NL clubs in Europa presteren, hoe meer profijt Ajax daar ook weer van heeft. Je kunt het Bayern van Nederland willen worden, maar dan ben je koning van een zwakke competitie. En dan is de rest van de Eredivisie dus een blok aan je been, zowel sportief (weerstand) als marketing technisch (sponsoren, merchandise, tv gelden).
+1/-1

3 jaar geleden
Het totale Europese voetbal van de Nederlandse clubs hangt aan de prestaties van Ajax, dus best gewaagd zo'n uitspraak te doen. :)
+5/-0

 
3 jaar geleden
En dat is dus een hele precaire situatie. Want hebben wij een keer een mindere periode, dan dondert NL weer keihard naar beneden op de UEFA ranking. Juist nu moeten we zorgen dat we als Eredivisie de huidige plek bestendig maken en kijken of we wellicht Portugal kunnen achterhalen voor die tweede CL plek.
+2/-0

3 jaar geleden
Aandoenlijk clubje dat AZ.
Als wij willen kopen we dat hele team.
+1/-1

3 jaar geleden
Max Huiberts is jaloers op Ajax. Dat is ook wel logisch want wij zijn verreweg het beste van Nederland. Geen probleem Max als je niet aan ons wilt verkopen, je mag ook zaken doen met FC Schubbekutteveen.
+1/-0

3 jaar geleden
"Volgens de technisch directeur heeft hij in vijfenhalf jaar nog nooit meegemaakt dat een van de traditionele topclubs zich meldde voor een speler van AZ."

Te weinig kwaliteit voor Ajax, geen schimmige financieringssconstructies dus dan valt PSV ook af en Feyenoord zou nog problemen hebben om de financiering voor de transfer van de koffiejuffrouw van AZ rond te krijgen dus dat gaat 'em ook niet worden. Zo gek is het dus niet dat Nederlandse clubs geen interesse in hun middelmaat hebben na de grote transfersuccessen *ahum* zoals Til, Jahanbakhsh en Janssen :D
+3/-0

3 jaar geleden
Zijn opmerking over Ajax klopt natuurlijk niet, weten we allemaal.

Maar ja dit is het spel.
Hij verkoopt zijn huid duur.

Ik snap het ook wel, Als Ajax komt wil hij de beste prijs.
Het is allemaal zo 'open deur'. Uiteindelijk verkoopt AZ echt wel aan Ajax.
+1/-0

3 jaar geleden
Hij bedoelt alle buitenlandse clubs zijn bereid diep in de buidel te tasten.
+1/-0

3 jaar geleden
Ja dat kan wel raar wezen , maar spelers van je club zien dat toch anders zij vinden Ajax een stap omhoog.
+2/-0

3 jaar geleden
AZ vraagt meer aan Ajax dan aan buitenlandse clubs.
Niet zo handig.
Op het voetbalveld elkaar bestrijden maar achter de bestuurstafel is samenwerking het toverwoord.
+1/-0

Het zal hetzelfde zijn als dat Ajax zal zeggen, raar om je beste spelers te verkopen aan Barcelona, Juventus, Manchester United of Chelsea omdat we van die clubs willen winnen.
Het is sowieso een rare uitspraak, je wilt toch van elke club winnen aan wie je ook spelers verkoopt? Of wil Az alleen maar spelers aan clubs verkopen waarvan ze willen verliezen? of willen ze helemaal nooit geen spelers meer verkopen? dat kan natuurlijk ook.
Maar straks lekker Wijndal voor 7 miljoen verkopen aan Granada ofzo terwijl je van Ajax 15 kan krijgen, of zouden ze echt denken dat Real Madrid spelers komt kopen in Alkmaar?
Dan ga je de concurrentiestrijd als club die 75% van zijn budget aan salarissen besteed lang volhouden met Psv, Feyenoord, en zelfs Utrecht en op termijn Twente zijn nog altijd veel grotere clubs.
+2/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Dan stel ik voor dat Ajax voortaan geen zaken meer doet met die calimero's. Zullen we eens zien wie wie nodig heeft.

Ik vind Wijndal overigens niet zo goed om de hoofdprijs voor te betalen.
+2/-0

3 jaar geleden
Een Max in het nauw maakt vreemde (Huiberts) sprongen. Aan de ene kant kan ik nog wel een beetje begrip opbrengen voor z'n statement om geen eigen 'top'?? spelers te verkopen aan je naaste concurrent. Echter zoals vele reacties hier reeds schreven blaast good ol (middelmatige voetballer) Huiberts wel een beetje te hoog vanaf zijn ivoren AZ toren. Ik ben het eens met de stelling dat ze veel beter af zouden zijn om een samenwerkingsverband aan te gaan met Ajax daar profiteren beide clubs van maar zeker ook het Nederlands voetbal. Enfin ook ik vind Wijndal een groot beetje over het paard getild 'talent'. De toekomst(! :-) ) zal het uitwijzen.
+2/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson