Transparent
Inloggen
Sluiten

Menno Geelen: 'Ajax houdt netto minder over aan de Eredivisie dan RKC en Emmen'

18 mei 2021 09:28 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Menno Geelen: "Ajax houdt netto minder over aan de Eredivisie dan RKC en Emmen"; image source: Pro Shots

In een uitgebreid interview met Voetbal International geeft commercieel directeur Menno Geelen aan dat Ajax nog altijd hoopt dat de Eredivisie zo sterk mogelijk wordt. "Een kampioenschap van een sterke competitie heeft meer uitstraling, zo simpel is het", aldus Geelen. "De realiteit is echter ook dat wij dit seizoen van de Eredivisie negen miljoen euro aan tv-gelden krijgen. En dat we dit jaar aan solidariteit, graspot, veranderagenda en de bijdrage Keuken Kampioen Divisie ook weer bijna zeven miljoen euro kwijt zijn."

Ajax houdt netto zo'n twee miljoen euro over aan de Eredivisie. "Dat is net iets minder dan RKC en Emmen, om even het juiste perspectief te schetsen. En dan heb ik het nog niet eens over sponsoruitingen die we beschikbaar stellen aan de partners van de Eredivisie, zoals plekken op het bord waarvoor de tv-interviews worden gedaan", zo geeft hij aan.

Geelen staat daarom achter de uitspraak dat Ajax de grootste sponsor van de Eredivisie. "Als we dat zeggen, valt iedereen over ons heen. Dan ben je arrogant. Maar het is wel zo", zegt hij daarover. "De UEFA betaalt jaarlijks vierenhalf miljoen euro aan de Eredivisie omdat de kampioen van Nederland meedoet aan de Champions League. En in een jaar dat Ajax door corona tussen de 20 en 35 miljoen euro verlies maakt, dragen we zeven miljoen euro-plus af aan de Eredivisie. Om aan te haken in Europa is als Nederlandse club best lastig, ook omdat wij ons niet in de schulden willen werken maar het vanuit eigen kracht willen doen. Dat maakt het internationaal wel een uitdaging om echt de strijd aan te gaan met clubs met het grote geld, ja. Maar die uitdaging willen we wel aangaan."

Meer op VI.nl




Tags

eredivisie geelen emmen netto rkc arrogant bord corona graspot nederland schetsen schulden solidariteit sponsor sponsoruitingen uefa uitstraling veranderagenda vierenhalf

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Als verre weg de rijkste club van Nederland, moet je dit dan zo brengen?
Hier breng je niets mee in het juiste perspectief maar creëer je inderdaad juist aversie tegen Ajax.
Laten we de focus houden over hoe goed en hoe sterk Ajax het doet, dat het staat waar het nu staat.
+1/-1

 
2 jaar geleden
Ach, aversie is er toch al. Dat is al jaren zo. Daar lig ik al niet meer wakker van.
+4/-0

 
2 jaar geleden
Ik snap wat je bedoelt, maar laat Ajax het ook maar af en toe eens benoemen. De Eredivisie zonder Ajax heeft een probleem. Ajax levert verreweg het meeste op, in aanzien in Europa, in de punten, voor het Nederlands Elftal, voor het opleiden voor andere Eredivisieclubs, en dus ook financieel. Ik ben helemaal voor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, maar er mag ook wel eens waardering komen.
Geen club gunt Ajax iets, clubs als AZ vinden als ze een paar seizoenen meedoen ze 'gelijk' zijn aan Ajax. Ajax betaalt voor anderen hun grasmat, terwijl de eerste tig jaar in de ArenA Ajax werd uitgelachen om de kwaliteit van die grasmat. Ajax is gewoon enorm belangrijk voor de Eredivisie en de andere clubs. Prima om dat zo af en toe eens te benadrukken.
+3/-0

2 jaar geleden
Zonder Ajax bloedt de Eredivisie dood. Dat is gewoon een feit.
+1/-0

2 jaar geleden
Ajax denkt meer te verdienen als het stadion in eigen handen komt. "Als we nu een wedstrijd in de Arena spelen, is kaartverkoop het enige waarmee we geld verdienen. Niet met de restaurants en catering, niet met het parkeren. In het seizoen 2018/19 werden we kampioen en haalden we de halve finale van de Champions League en de finale van het bekertoernooi. De afdracht die Ajax toen in het hele seizoen bij elkaar van de catering kreeg, bedroeg, hou je vast, 150 duizend euro. En dat dus met 25 keer een uitverkocht huis."

Die geringe inkomsten zorgen voor verbazing bij de Europese tegenstanders. "Toen Edwin van der Sar dit vertelde aan zijn collega van Tottenham Hotspur, dacht die man dat er een slechte grap werd gemaakt", aldus Geelen.

https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/981111/ajax-ziet-belangrijke-reden-om-arena-te-kopen-spurs-dacht-aan-slechte-grap.htmllink
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.273 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat ramaj rensch sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal