Transparent
Inloggen
Sluiten

Davy Klaassen brengt uitzinnige Arena in extase

25 april 2021 16:53
Foto: Pro Shots

Davy Klaassen brengt uitzinnige Arena in extase; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

De 35e landstitel kan Ajax niet meer ontgaan. De Amsterdammers wonnen zondagmiddag in een intense topper met 2-0 van AZ en zijn daardoor alleen qua doelsaldo nog in te halen. Het was Davy Klaassen die in de tweede helft met twee voltreffers de Johan Cruijff Arena in vuur en vlam zette.

Wat een wedstrijd. De complimenten gaan ook uit naar AZ dat vooral in de eerste helft liet zien bij de betere ploegen van Nederland te horen. Misschien wel het best voetballende team na Ajax. De gastheren begonnen in de verwachte opstelling en probeerden meteen volle druk op de gasten te zetten. AZ trachtte hetzelfde waardoor er een intense en heerlijke wedstrijd ontstond. Er mochten eindelijk weer wat fans naar binnen, 7.500 om precies te zijn, maar die gedroegen zich alsof ze na anderhalf jaar weer eens waren losgelaten. En dat was in feite ook zo. Wat een geweldige sfeer en wat een onderstreping van de stelling dat voetballen alleen leuk is met fans op de tribune.
Het zo vermoeide Ajax perste er nog een keer alles uit, kreeg ook kansen. Zo kopte Sébastien Haller al snel vanaf twee meter op de uitblinkende keeper Marco Bizot. Haller werd de gehele wedstrijd fel op de huid gezeten door de defensie van AZ dat liet zien toch niet zo’n schooljongenselftal te zijn als waar men eerder voor was uitgemaakt in de media. Scheidsrechter Pol van Boekel liet wat dat betreft misschien wel teveel toe, dit tot woede van veel Ajacieden, maar het zorgde er wel voor dat er een heerlijk schouwspel ontstond. En AZ was ook gevaarlijk. Vooral als Jesper Karlsson aan de bal kwam gebeurden er vaak intelligente dingen. Gelukkig voor Ajax keepte Maarten Stekelenburg weer ijzersterk en had vooral Albert Gudmundsson het vizier niet helemaal schoongeboend. De eerste helft werd zodoende een gevecht van man tegen man en kansen over en weer. Ajax viel wat meer aan maar AZ was bij vlagen levensgevaarlijk.
Na de pauze veranderde het beeld. Waar Ajax het vandaan haalde is een raadsel maar de Amsterdammers beten op het tandvlees en gingen nog één keer tot de absolute bodem. AZ kreeg nog één kans via Gudmundsson, voorlangs, maar werd eigenlijk drie kwartier lang met de rug tegen de muur gezet door een tomeloos tekeer gaand Ajax. De Arena ging nog eens extra achter de ploeg staan, AZ begon te wankelen. Haller, hij kreeg de ene na de andere tackle te verwerken, kreeg een opgelegde kans toen Lisandro Martinez hem met een weergaloos balletje had bediend maar de Fransman knikte net naast de kruising. Ook Nicolas Tagliafico, door Ten Hag heel handig vanwege de aard van Calvin Stengs als een soort van extra aanvaller gebruikt vandaag, had pech dat Bizot zijn schot met wat geluk wist te keren. Even later was het echter toch raak. Tadic speelde in vanaf links, Haller liet slim lopen, waarna wie anders dan Davy Klaassen in het gat voor Bizot opdook en met links beheerst binnenschoof: 1-0.
De 7.500 fans produceerden vervolgens een oerkreet alsof het stadion tot de nok vol zat, wat een ontlading. Het was veelzeggend dat daarna niet AZ aanzette om gelijk te maken maar dat Ajax juist helemaal los was en de Alkmaarders alle hoeken van het veld liet zien. Er werd tot de laatste seconde volle druk gezet op AZ dat niet meer wist waar te zoeken. Ajax verzuimde lange tijd om de trekker over te halen, er waren kansen genoeg. Totdat de negentigste minuut aanbrak, Tagliafico een corner verlengde, en Klaassen bij de tweede paal opdook om de alles verlossende 2-0 binnen te knikken. Dit was het sein om het feest definitief los te laten barsten, Ajax pakt de 35e titel.




Tags

arena haller bizot extase gudmundsson intense opdook tagliafico uitzinnige aanbrak aanzette albert balletje barsten bediend beheerst binnenschoof bodem boekel feite fransman gaand gastheren gebeurden gedroegen hag huid ijzersterk intelligente jesper karlsson knikken kruising landstitel losgelaten martinez muur nederland negentigste nok oerkreet onderstreping pauze perste pol produceerden raadsel schooljongenselftal schoongeboend sebastien sein stekelenburg stelling stengs tadic tandvlees titel tomeloos topper trachtte trekker uitblinkende verlossende vermoeide vizier vlagen vlam voltreffers voorlangs vuur wankelen woede

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.251 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

avila berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk martha medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal