Transparent
Inloggen
Sluiten

Averij tegen FC Utrecht (1-1) zet snel kampioensfeest Ajax op de tocht

22 april 2021 21:15
Foto: Pro Shots

Averij tegen FC Utrecht (1-1) zet snel kampioensfeest Ajax op de tocht; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax kwam donderdagavond in de eigen Johan Cruijff Arena tegen FC Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De gasten kwamen snel op voorsprong vanwege een dom weggegeven strafschop waarna Edson Alvarez na de pauze tenminste nog voor de gelijkmaker zorgde. Onder meer door een zeer dubieus afgekeurde goal van Davy Klaassen kwamen de Amsterdammers er niet meer aan toe om de winnende binnen te schieten.

Bij Ajax zat Davy Klaassen op de bank waardoor Mohammed Kudus eindelijk weer eens zijn opwachting maakte in de Amsterdamse basis. Dat werd geen onverdeeld succes en dan drukken we ons nog zacht uit. Tegen een zeer defensief ingesteld FC Utrecht legden de gastheren een veel te laag tempo aan de dag om voor enige verrassing te kunnen zorgen. Nu was dat niet heel erg want de bezoekers werden de gehele wedstrijd amper gevaarlijk. Ook al speculeerde men wederom, zoals tegen Ajax gebruikelijk is, op de snelheid van Gyrano Kerk in de tegenstoot. Een oliedomme actie van Nicolas Tagliafico zorgde er echter voor dat de mannen uit de Domstad alsnog in de gewenste zetel kwamen te zitten. Bij een vrij ongevaarlijk ogende situatie zette de Argentijn namelijk een even late als onnodige tackle in op Kerk die gretig over het uitgestoken been buitelde. Scheidsrechter Allard Lindhout zag er niet meteen een pingel in maar de VAR oordeelde anders. Simon Gustafsson zorgde vervolgens vanaf de stip beheerst voor 0-1 door Maarten Stekelenburg op het verkeerde been te zetten. Stekelenburg stond de gehele wedstrijd overigens kou te vatten, kreeg niets te doen.

Eigenlijk werden de Utrechters namelijk de gehele avond niet gevaarlijk wat de actie van Tagliafico extra zuur maakte. Ajax had zelf ook veel moeite om snel terug te slaan. Zonder Daley Blind duurt het toch allemaal net even wat langer qua inpassen van de bal en linies worden er al helemaal niet overgeslagen doormiddel van snelle verticale passes. Het ontbeerde aan de broodnodige creativiteit wat tegen zo’n tegenstander wel gewenst was. De Utrechters zetten eigenlijk heel simpel met een soort van ‘ijshoornformatie’ Ajax behoorlijk vast: achterin stond men met vijf op een rij, daarvoor drie man naar binnen geknepen en daar weer net voor twee spelers naar binnen geparkeerd. Als Ajax dan slecht combineert en veel teveel tijd nodig heeft wordt het lastig. Toch kreeg David Neres een dot van een kans maar in plaats van zelf af te ronden, alleen voor de keeper, wilde hij nog geheel onnodig Dusan Tadic aanspelen. De rebound, ook voor Neres, was blijkbaar net niet over de lijn geweest. Even later een prima kopkans voor de weer matig spelende Sébastien Haller maar doelman Eric Oelschlägel, af en toe ook best onzeker, redde hier goed.
Na de pauze zette Ajax zonder goed te spelen wél een tandje bij. FC Utrecht kraakte aan alle kanten, kwam amper nog van eigen veld af. Adam Maher kon in zijn favoriete kont-tegen-de-defensie positie heerlijk de balletjes bij zich houden zonder dat hij er echt iets mee hoefde te doen. Samen met Kerk speelde hij een belangrijke rol in Ajax te frustreren. Nadat Davy Klaassen en Antony waren ingevallen kwamen de bezoekers echter toch écht met de rug tegen de muur te staan. Klaassen leek al gauw voor 1-1 te hebben gezorgd maar de grensrechter stak zijn vlag omhoog. De beelden leken echter uit te wijzen dat er geen sprake was van buitenspel, de voeten van Klaassen stonden op de vijf meter lijn en die van de Utrechter net daarvoor. De VAR gaf echter toch geen goal, een raar moment.
Vervolgens kopte Edson Alvarez tegen de kruising en verzuimde Tagliafico een open kans binnen te lopen (hij legde ook al terug, wat nergens op sloeg) waardoor het er steeds somberder ging uitzien voor de lijstaanvoerder. Na een van richting veranderde voorzet van Tadic dook Alvarez echter weer in de zestien op en deze keer was het wel raak omdat de Mexicaan met een halve sliding zeer attent wist binnen te tappen: 1-1.

Dik verdiend natuurlijk maar Ajax wilde meer. En de kansen kwamen, zo had Klaassen pech dat de doelman redde op zijn kopbal, maar telkens was er weer een been dat er tussen zat of de eindpass werd onzuiver gegeven. De Amsterdammers moesten genoegen nemen met een gelijkspel en zien daarom de voorsprong op PSV en AZ slinken tot twaalf punten. Eén zege in vijf duels volstaat om officieus kampioen te worden maar officieel zal dit waarschijnlijk komend weekend nog niet gebeuren. Winnen van AZ wordt in deze vorm al sowieso geen sinecure.
Discussieer mee op de forums


Tags

utrecht alvarez kerk tagliafico averij kampioensfeest neres pauze stekelenburg tadic tocht utrechters var aanspelen antony arena attent beheerst blind buitelde dook doormiddel dot eindpass frustreren gastheren geknepen geparkeerd grensrechter gustafsson gyrano haller ijshoornformatie kont kopkans kou kraakte kruising kudus legden lijstaanvoerder lindhout maher muur oelschlagel officieus ogende oliedomme ongevaarlijk ontbeerde onverdeeld onzuiver oordeelde opwachting overgeslagen pingel rebound sebastien simon sinecure sliding slinken somberder speculeerde tandje tappen tegenstoot uitzien utrechter vatten verticale vlag volstaat zacht zetel zuur

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey elsimao farioli forbs frimpong gaaei gooijer hato kaplan kiki oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sosa sutalo timber traore wijndal